Det spår arbetsgivarorganisationen Almega i en ny prognos. Tillväxten i svensk ekonomi bedöms bli 0,5 procent nästa år. Konjunkturen kan dock vända i slutet av 2009, men det förutsätter bland annat kraftfulla räntesänkningar, enligt Almega.

Avgörande blir också tillgången på högkvalificerad arbetskraft, tror Lena Hagman, chefekonom Almega.

En förutsättning för en vändning är dels att förtroendet för det finansiella systemet återställs, att de rörliga räntorna mellan banker, samt bolåneräntorna anpassar sig nedåt efter fler räntesänkningar från Riksbanken, skriver Hagman.

”Utan dessa förutsättningar skulle ekonomin gå in i recession, det vill säga, produktionen skulle minska nästa år jämfört med årets produktionsnivå”, skriver hon.

Den öppna arbetslösheten väntas stiga till omkring 7 procent nästa år.

Konjunkturnedgången var ett faktum redan innan den finansiella krisen förvärrades i september, konstaterar Almega. Under året hade både orderingången till exportindustrin fallit och efterfrågan för tjänsteproducenterna blivit allt svagare.