Inga 1500 miljarder i garantier för arbetsmarknadsomställning

Visst väntar tuffa tider. Men har inte alla förstås vid det här laget att den moderatledda alliansregeringen inte kommer med några åtgärder för de som förlorar sin arbeten. Alliansen bedriver ingen AMS trams politik som åtgärder för arbetslösa döptes till .

Istället är det skattesänkningar för de som har arbete och arbetsmarknadens parter som själva ska lösa problemen. Eller för att citera moderaterna:

Moderaterna sänker skatten för vanliga löntagare
Det ska alltid löna sig bättre att arbeta än att försörjas genom
olika former av bidrag. Skatterna ska framförallt sänkas i de fall de
hindrar nya jobb att växa fram. Syftet är att bryta bidragsberoendet
och att fler ska kunna leva på sin lön. Skatter och bidrag påverkar på
ett sätt som gör att det lönar sig allra sämst att arbeta för dem med
låga inkomster. Därför har moderaterna och regeringen riktat huvuddelen
av skattesänkningarna mot dem som tjänar minst. Det vill vi fortsätta
med.

En städare med 18900 fick enligt finansdepartement hela 240 kr kvar mer med jobb skatteavdraget efter att alla avgifts och skattehöjningar genomförda av alliansens räknades in. Och om de inte hade förmögenhet eller större egen bostad.

Detta gäller förstås inte de bidragsberoende arbetslösa som får klara sig själva. Både de nuvarande 150000 och de tillkommande.

Tuffa tider, Odell | Arbetsliv | Ledare | Aftonbladet

Fler varsel väntar

Samtidigt levererade Arbetsförmedlingen nya siffror över antalet varsel under oktober. Fram till i går hade 11 552 personer varslats om uppsägning. De flesta inom tillverkningsindustrin, många i Västsverige.

Motsvarande siffror har inte redovisats sedan krisåren i början av 1990-talet.

Dagens industrivarsel kommer så småningom att följas av nerdragningar i andra branscher. Först i tjänstesektorn, därefter inom handeln och slutligen i den offentliga sektorn.
Handfallna politiker

Även om det kan sägas att den finansiella krisen – i alla fall för dagen – hanterats politiskt gäller det inte effekterna i den verkliga ekonomin. Den som handlar om jobb, lön och räkningar som ska betalas.

De kraftåtgärder finanskrisen utlöst kontrasterar mot den politiska handfallenheten när det gäller den stundande lågkonjunkturen. Regeringen beskriver höstbudgeten som ett ”superpaket”, trots att var och en som läser finansplanen kan konstatera att ingen räknat med dagens ekonomiska tvärstopp.

INga

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Bostadsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Inga 1500 miljarder i garantier för arbetsmarknadsomställning

  1. Pingback: Vrid ur och släng! « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *