Internet framtiden för politiken?

Tydligen har studieresan till USA för att lära sig hur Obama byggde upp sin organisation påverkat de borgerliga partisekreterarna. McCain kampanjen låg långt efter Obama när det gällde organisation på nätet något han fått betala dyrt för.

Men även om nu moderaterna fått bloggar och facebook liknande funktioner på sin webbplats är https://www.alliansforsverige.se/ knappast något föredöme om avsikten är att vitalisera partiväsendet i Sverige.

Nätet tryggar alliansseger | Brännpunkt | SvD

Vi partisekreterare får idag uppdraget att tillsammans finna svar på hur vi främst kan använda nätet fram till 2010 för att erbjuda människor att kunna engagera sig direkt i Alliansen.

Det handlar om att ge människor möjlighet att ge oss sitt stöd och agera, men också stimulera människor att agera på sitt eget sätt. Vi kommer under hösten att studera framgångsexempel, resonera med våra partiorganisationer och sedan presentera våra förslag.

Det finns många goda exempel att snegla på, inte minst i USA. Den kanske främsta lärdomen från den pågående amerikanska valrörelsen är hur såväl demokrater som republikaner lyckas engagera hundratusentals personer att arbeta frivilligt för sina övertygelsers skull.

Trots att stora summor pengar är inblandade i valkampanjerna är det kraften i det ideella engagemanget som bär fram de båda kandidaterna. Det inspirerar och är något som vi kan lära oss mycket av.

Nätets framväxt är den viktigaste förändringen på många år för partiernas möjligheter att involvera människor. Barack Obamas kampanj på nätet är ett bra exempel på att det finns stora möjligheter för den som vill och vågar.

Det handlar till exempel om framväxten av sociala miljöer i den digitala världen och hur nätet blir ett nav som förmår fånga upp människor. Envägskommunikation förbyts i interaktivitet när människor ges möjlighet att själva agera och ge stöd.

Att erbjuda människor en kontakt direkt med Alliansen är en naturlig utveckling för oss. Det sänker också tröskeln för människor att engagera sig och bidrar till att vitalisera partiväsendet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Internet framtiden för politiken?

  1. Pingback: Erik Laakso | På Uppstuds » Partiernas webbstrategi avgör valet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *