Nuders bok och amerikansk media kultur i sverige

Per Nuders bok liksom Göran Persson och de två böckerna om Mona Sahlin är en del i det förändrade politiska media klimatet i Sverige. Politiker är  kändisar där ett besök i TV-soffan är lika viktigt eller viktigare än att möta väljarna personligt. Det politiska spelet blir också viktigare än innehållet i politiken.

Till det hör även att medarbetare i toppen skriver sina egna böcker för att beskriva sina händelser enligt sin version. Något som i USA kommit att bli ett problem när de handlade om medarbetare i vita huset. Plötsligt är allt som sagt i regeringssammanträden, i möten mellan politiker eller diskussioner något som kan dyka upp i media. Ett resultat av detta var Bush administrationen och dess hemligstämplande av i princip allt som skedde i styret av USA.  Och en mani på att kontrollera information.

Det gör också att politiker aldrig vet vem de kan lita på eller diskutera öppet med då detta kan hamna i en bok inom några månader. Där det hamnar som bränsle för media att skapa både drev och förtroendekriser.

Jag håller med Urban Ahlin om Nuder boken skadar samtidigt som jag tror det är försent att förändra mediaklimatet. Även i USA var det fram till Clinton administrationen tradition att man väntade med att skriva om politiker, eller i alla fall presidenten, fram till dessa avgått om man ingått i samman administration. Med Bush administrationen har det kommit dussintals avhoppade politiker och högre tjänstemän som en del i det politiska media klimat som råder.

Samtidigt är det ockå bra att böckerna kommer nu, inte om två år.

Ny skarp kritik mot Nuders bok

Under veckan har den förre finansministern Pär Nuder (s) medverkat i stort sett alla större svenska medier för att berätta om
sin bok ”Stolt men inte nöjd”. Där beskriver han året under Perssonstyret, de interna diskussionerna och meningsskiljaktigheterna i den dåvarande regeringen.

Urban Ahlin reagerar starkt emot att Pär Nuder väljer att skriva boken så nära efter att han lämnat den högsta partitoppen.
– Jag har fått många frågor från medlemar i arbetarkommunen och distrikten som undrar vad det är som håller på att hända. Vi i partiet
har alltid haft hållningen att man ska bita ihop och komma igen vid ett nederlag, inte gå ut offentligt, säger Urban Ahlin.

Urban Ahlin är orolig att Nuders bok är en trend. Han tycker att böcker som Kjell-Olof Feldts och i viss mån också Tage G. Peterssons skadar
interndebatten.

– Vi ska ha en öppen intern debatt för att vi är ett parti, annars kan vi lika väl mejla varandra eller blogga men så vill inte jag ha det och det kan tyckas gammelmodigt. Jag är medlem i det socialdemokratiska partiet för att jag vill utmejsla politiken tillsammans med mina partikamrater, säger Ahlin.

Vad vänder du dig mest emot i Nuders bok?
– Att han skulle vara ett offer, men min poäng är inte att främst det utan att det händer varje dag ute lokalt att människor blir besvikna men folk biter ihop, ett kommunalråd tycker inte alltid lika som arbetarekommunen, säger Ahlin.
_________

”Jag längtar tillbaka till möjligheten att påverka” | SvD

–Jag satt i regeringsrummet i nio års tid och det var vid ett tillfälle jag upplevde det här. Och det råkade drabba mig, säger han om händelsen när vi träffas på Norstedts förlag på Riddarholmen bara ett stenkast från riksdags- och regeringskvarteren.

Han sitter visserligen kvar i riksdagen, men har ”tagit ett steg tillbaka”.

–Det hade väl sett ganska kons­tigt ut om jag hade börjat ställa en massa frågor till Anders Borg efter att jag blev avpolletterad. Det är Thomas Östros sak att ha den rollen.

Om det blir ytterligare en period i riksdagen efter valet 2010 är än så länge osäkert.

–Jag har haft förmånen att få sitta 15 år i riksdagen och det kanske är läge att göra något annat så här mitt i livet. Men jag är inte framme där än.

Han säger att han inte längtar tillbaka till det mediala rampljuset.

–Däremot längtar jag tillbaka till möjligheten att kunna påverka och att ha inflytande, men inte till att få synas. Det ligger inte för mig.

Medier, i vid mening,är en stor del av politiken idag.

Pär Nuder menar att en ”realtidskultur” håller på att byggas upp.

–Det finns en mediekonsumtion bland politiker som ligger långt ifrån medborgarnas. Det finns arméer av pressekreterare och sakkunniga som ligger online hela tiden. Parerar man inte ett uttalande där och utspel här så är man till synes inte med.

–I mina dystra stunder kan jag tycka att realtidstänkandet är ett hot mot folkrörelsedemokratin som vi ändå har strävat efter i Sverige, säger han och påpekar att han också är ”ett barn av den här nya tiden”.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *