A-kassan – Det godtyckliga skyddsnätet

Är det inte dags att sluta tala om a-kassan som ett ekonomiskt skyddsnät vi arbetslöshet. Och istället betrakta det som en försäkring likt hemförsäkringen. Med skillnaden att när det gäller a-kassan kan ’försäkringsbolaget’ ändra villkoren i efterhand, enskilda handläggare på egen hand sänka ersättningen om du anses  inte ha följt villkoren.

Men så behövs det ju inget skyddsnät vid arbetslöshet som ger garantier för alla svenskar. Det har alla från vänsterpartiet, socialdemokraterna LO till svenska arbetsgivare och SvDs ledningssida varit rörande överens om.  

Är det inte bra att ha ett Sverige uppdelat i ett A, B och C lag är C laget förstås hamnar hos kommunerna vid arbetslöshet

Här är svårast att få a-kassa | Nyheter | Aftonbladet

Antalet arbetslösa som får sin rätt till a-kassa ifrågasatt minskar.

Men skillnaderna runt om i Sverige är stora.

Det finns 66 stycken arbetsmarknadsområden i Sverige – men skillnaden mellan de olika områdena är stora.

Enligt statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, är arbetslösa i Solna och Karlstad Sveriges mest ifrågasatta när det gäller ersättning från a-kassan.

Av tusen ersättningstagare ifrågasätts 44,1 stycken i Karlstad och 43,9 i Solna.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *