Försäkringskassan – Den statliga miljardmarknaden

Utvecklingen inom försäkringskassan som Lotta Gröning beskriver är knappast ny. Arbetsförmedlingen gick redan 99-2000 över till ett system där den arbetslösa utför arbetssökandet på egen hand via IT-stöd och telefonbankstjänster.Så ser det också ut inom större delen av myndighetssverige där 90-talets budgetnedskärningar och effektiviseringar följt modellen från bankerna med självservice. En modell där en stor del av arbete läggs ut på ’kunden’.

Vad som också borde uppmärksammas mer är hur försäkringskassan tillsammans med andra myndigheter blivit en ny spelplats för diverse privata konsultfirmor som ska effektivisera verksamheten precis som Computer Sweden beskriver nedan. Pengar har förstås sparats in med hårdare krav på en sjuka.

Tio miljarder för SAP på Försäkringskassan – Computer Sweden

Utvecklingen av Försäkrings­kassans tandvårdssystem, som baseras på affärssystemet SAP, kostar som CS tidigare avslöjat 184 miljoner kronor i år. Men det är ingenting mot vad som komma skall. För tandvårds­försäkringen är bara det första av totalt 47 olika bidrag och förmåner som Försäkringskassan tänker flytta till SAP.

Övergången till systemet beräknas pågå i minst tio år. I myndighetens eget budgetunderlag för de närmaste åren bedöms it-utvecklingskostnaderna växa till 640 miljoner kronor årligen. Med samma kostnadsnivå under hela SAP-införandet landar utvecklingsnotan på drygt sex miljarder kronor på tio år.

– Men det räcker inte, det är bara att räkna, säger en källa med god insyn i Försäkringskassans arbete till CS.

Tandvårdssystemet hade en ursprunglig budget på 200 miljoner kronor, men den kommer att sprängas med råge. Om man trots det räknar med en kostnad på just 200 miljoner kronor per förmån eller bidrag landar slutnotan för att utveckla SAP-systemet för hela socialförsäkringen på över 9 miljarder kronor.

Till utvecklingspengarna ska läggas de löpande årliga it-kostnaderna, som enligt Försäkringskassans budget ökar från 1,2 till 1,6 miljarder kronor de närmaste åren

Försäkringskassans situation kompliceras av att affärssystemsleverantören SAP sedan ett och ett halvt år tillbaka lagt ner all egen utveckling av standardlösningar för socialförsäkringar efter en uppgörelse med den irländska socialförsäkringsspecialisten Cúram Software. Uppgörelsen gjordes i samband med Försäkringskassans upphandling av SAP, där SAP tog affären framför näsan på Cúram (se artikel här bredvid).

Eftersom SAP lagt ner sin utvecklingsenhet måste all framtida utveckling göras särskilt för Försäkringskassan, i huvudsak av inhyrda konsulter. Det saknas officiella kalkyler för vad det kommer att kosta.

Lotta Gröning om Försäkringskassan | Lotta Gröning | Debatt | Aftonbladet

Tjänstemännen premieras om de sköter sina administrativa sysslor och följer regelsystemet och rapporterar till chefen som alltid vet bäst.

De människor som är beroende av kassan för sin existens är bräckliga. De är liksom inga, de lever ju på bidrag och måste inrätta sig i systemet. Anpassa sig efter regler som många gånger inte alls stämmer med deras vardag och verklighet. De måste bocka och buga och visa tacksamhet för att inte reta någon byråkrat. Hamna i byråkratins kyla är inte så kul.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *