Konjunkturinstitutet – 100000 jobb bort 2009-10

Den enda frågan jag har är har alliansen någon arbetsmarknadspolitik som kan möta en djup lågkonjunktur? En lågkonjunktur som i bästa fall är över 2010.

Svaret på den frågan är nej tror jag. Marknaden och dess parter ska lösa detta själva. Och den enskilda arbetslöse förstås. Politiken ska enbart ägna sig åt att fixa förutsättningar som infrastruktur och forskningsstöd till industrin. Och skapa incitament med sänkta skatter för de som har arbete. Det som en borgerlig politiker kallade AMS-trams behövs inte. Det bara hindrar det arbetslöse att ta nya arbeten.

För som väl alla vet är det den moderatledda alliansen som sitter vid makten i Rosenbad? Oppositionen eller vilken politik som Göran Persson förde före 2006 har ingen med agens situation att göra.

  • Det är värt att påminna om att  alliansen avskaffade AMS och en aktiv omställning till nya arbeten via utbildning.
  • Tog bort 20000 platser hos komvux.
  • Införde en bortre parentes för a-kassan.
  • Den arbetslösa kan tvingas flytta var som helst i Europa eller Sverige oavsett familjeförhållanden
  • Försvårade för de med tillfälliga och deltidsarbete att kunna få a-kassa.
  • Höjde avgiften för a-kassan så att 500000 svenskar lämnade den.
  • Att 2009-10 ska 60000 svenskar lämna utvecklingsgarantin som de placerades i när de utförsäkrades från a-kassan. Det för att ägna sig åt permanent samhällsnyttig tjänst. 
  • Att minst 20000 av 60000 med sjukpenning ska föras över till arbete 2009-10

Det är det moderata arbetslinjen som de vann valet med 2006. För visst var det väl så att hårdare krav på den enskilda arbetslöse och sämre villkor underlättar för att skapa arbete? Och för den arbetslösa att bli anställd med de kunskaper de har i nya branscher. Och naturligtvis skattesänkningar för de som redan har arbete. Eller för att citera moderaterna.

Moderaternas åsikt i olika politiska frågor

Moderaterna sänker skatten för vanliga löntagare
Det
ska alltid löna sig bättre att arbeta än att försörjas genom olika
former av bidrag
. Skatterna ska framförallt sänkas i de fall de hindrar
nya jobb att växa fram. Syftet är att bryta bidragsberoendet och att
fler ska kunna leva på sin lön. Skatter och bidrag påverkar på ett sätt
som gör att det lönar sig allra sämst att arbeta för dem med låga
inkomster. Därför har moderaterna och regeringen riktat huvuddelen av
skattesänkningarna mot dem som tjänar minst. Det vill vi fortsätta med. 

Jag är säker på de 100000 nya arbetslösa 2009-10 håller med om att den a-kassa de betalat till för att få bidrag måste brytas. Och vem vill ha arbete om det lönar sig mer än att få ’bidrag’ från a-kassan. Elller?

Sen är det förstås ren lögn att de som tjänat på de moderata skattesänkningarna är de med arbete som tjänat minst.

Förövrigt någon som tror att konjunkturen repat sig 2010? KI’s bedöming är väl heller inte ett ’worst case’ scenario. Vad händer om det blir en långvarig eller permanent minskad global efterfrågan+

Värsta läget sedan krisen på 90-talet | Nyheter | Aftonbladet

Konjunkturinstitutet (KI) räknar med att BNP kommer minska så pass mycket att vi kommer se den svagaste BNP-utvecklingen sedan 1993.

Så här dåligt har läget i svensk ekonomi inte varit sedan 90-talskrisen, menar KI-chefen Mats Dillén.

– Under den förra lågkonjunkturen 2001–2002 försvann ungefär 50 000 jobb och nu räknar vi med att 100 000 jobb försvinner. Och vi räknar med att arbetslösheten fortsätter upp till drygt 8 procent, säger Mats Dillén.

KI räknar med att sysselsättningen 2009 och 2010 minskar med 100 000 personer tillsammans jämfört med 2008. KI räknar med att Riksbanken sänker styrräntan till 2 procent i mitten av nästa år.
Pessimistiska hushåll

Enligt KI:s beräkning växer svensk BNP med 1,2 procent i år, men nästa år blir det en marginell minussiffra, enligt den nya prognosuppdateringen. KI räknar alltså med att BNP minskar. Det är den svagaste BNP-utvecklingen sedan 1993.

Samtidigt ser hushållen dystert på framtiden. För en månad sedan ansåg vart tredje hushåll att det var fel tidpunkt att lägga pengar på kapitalvaruinköp. Denna månaden instämmer vartannat hushåll i frågan. Hushållen tror också att risken att man själv ska bli arbetslös har ökat rejält, rapporterar KI.

Företagen anser också att sysselsättningen pekar nedåt på bred front då orderingången har försvagats och byggandet minskar.
Minskad efterfrågan

Svagare export än väntat är ett av de viktigaste skälen bakom KI:s nattsvarta prognos.

– Kronfallet är en viss stötdämpare men räcker inte alls till för att motsvara efterfrågetappet från omvärlden, säger Urban Hansson Brusewitz, prognoschef på KI.

KI räknar också med att de offentliga finanserna kommer att bli betydligt svagare, det blir till och med minussiffror både under 2009 och 2010. Det beror på sämre skatteinkomster på grund av stigande arbetslöshet, fallande inkomster på kapitalskatt efter börsfallet och stigande offentliga utgifter på grund av stigande arbetslöshet. KI:s grova bedömning landar i en minussiffra på 1 procent av BNP under 2009 och 2010.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *