Tredje världen turism

Är någon förvånad? Västturismen ser likadan ut över hela tredje världen. Från latin-Amerika, Afrika, mellanöstern till Asien. Det är en ekonomisk exploatering som möjliggör för den vanlige ’Svensson’ att hitta fynd semestrar på andra sidan jord klotet. Och kunna leva ett liv som hade varit ekonomisk omöjligt i hemlandet. Likadant hittar man rotlösa arbetar utan papper i botten på pyramiden. Ofta flyktingar från tredje land. Men hur många svenskar ser fattigdomen och livet utanför de hotell enklaver som de oftast bor i.

Förövrigt kan man undra hur många svenskbyggda sommarhus är gjorda med ’slavarbetskraft’ med tanke på trenden att bygga eller skaffa hus i Thailand.

Semesterparadisen byggs för skräplöner

I Thailand har ett 60-tal byggnadsarbetare och hotellanställda vid sexton svenskhotell i Khao Lak, på Phuket och Koh Samet intervjuats.

Flera av de intervjuade är minderåriga barn. En av dem är 13-årige San Aung. Han bor med sina föräldrar i ett läger för burmesiska gästarbetare i närheten av Khao Lak, den thailändska turistort som drabbades hårdast av tsunamin för fyra år sedan och där det sedan dess pågått en intensiv byggverksamhet.

San Aungs lön som byggnadsarbetare brukar ligga på 25 kronor per dag, vilket är lägre än den lagstadgade minimilönen. Han och hans 16-årige bror har bland annat arbetat på ett hotellbygge som i dag används av Fritidsresor. Men någon lön för sitt arbete fick de inte.

– Vi förstod att arbetsgivaren lurat oss på betalningen för de 20 dagar vi arbetat, så vi bestämde oss för att sluta. Då blev arbetsgivaren arg och försökte leta upp oss, men vi gömde oss i djungeln, berättar han.

En förklaring till de burmesiska gästarbetarnas svåra situation är att de ofta saknar arbetstillstånd. Därför har de inget att sätta emot när arbetsgivarna konsekvent struntar i den thailändska arbetslagstiftningen, både vad gäller säkerhet, arbetstider och löner.

I rapporten berättas bland annat om ett renoveringsarbete som utfördes i somras på ett hotell på ön Koh Samet. Hotellet anlitas nu av Ving och Fritidsresor.

Arbetsdagen för de burmesiska byggnadsarbetarna pågick ofta från åtta på morgonen till tio på kvällen. Sju dagar i veckan. Några av dem tjänade så lite som 27 kronor per dag.

– Vi är aldrig lediga, konstaterar en av arbetarna, varav många jobbat på det här viset i flera år på Koh Samet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Internationellt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Tredje världen turism

  1. Pingback: Tredje världen turism | Hotell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *