Var finns tillväxten?

Det är egentligen ganska logiskt. Minskad, främst amerikansk, efterfrågan på konsumtionsvaror och tillverkade varor från Kina. Nästa steg borde vara att Kina efterfrågar mindre exportvaror från länder som Sverige. Det är en global lågkonjunktur som väntar.

Krisen bromsar Kinas tillväxt | Utrikes | SvD

Omräknat till årsbasis ger det en ökning av BNP på 9,9 procent – att jämföra med en ökning på 10,4 procent under årets första hälft, 11,9 under fjolåret som helhet och 12,2 procent under de tre första kvartalen 2007.

Det är första gången sedan i slutet av 2005 som kvartalstillväxten av Kinas BNP (bruttonationalprodukten, summan av all ekonomisk verksamhet i ett land) varit lägre än tvåsiffrig. Det är det hittills tydligaste tecknet på att landet inte är immunt mot de ekonomiska problemen i omvärlden.

– Världsekonomins tillväxt har saktat in märkbart. Det finns fler ovissa och labila faktorer i det internationella ekonomiska klimatet, sade statistikbyråns talesman Li Xiaochao.

– Alla dessa faktorer har börjat visa sin negativa verkan på Kinas ekonomi.

Ren Xianfang, ekonom på konsultföretaget Global Insight i Peking, såg siffrorna som oroande:

– I Kina är varje tillväxt som understiger 10 procent en signal om att ekonomin börjar gå trögt och att framtiden inte ser så ljus ut.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *