Arbete ekonomisk risk för förtidspensionärer varnar FK

Är det bara jag som får intrycket att av att en moderatledda alliansregeringen återigen inte riktigt tänkt igenom sin politik. Sen tror jag det är försent för majoriteten av dessa personer att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Även om att jag tror ministern har rätt i att många är förtidspensionärer som ett resultat av den finansiella härdsmältan på 90-talet och ett samhälle och politiker som inte klarade av massarbetslöshet

Jobb trots pension kan straffa sig | Inrikes | SvD

I dag säger riksdagen ja till regeringens förslag om att den här gruppen ska kunna tjäna drygt 42000 kronor om året och ändå få behålla sin sjukersättning. För den som tjänar över den gränsen trappas ersättningen ned med halva arbetsinkomsten.

Men inte ens för den som går upp i heltid ska rätten till förtidspensionen, det vill säga sjukersättningen, kunna dras in. Försäkringskassan ifrågasätter det.

–Jo, det strider mot försäkringsmässigheten, medger Cristina Husmark Pehrsson. Men då ska vi tänka efter vad det här är för personer. Många av dem är förtidspensionärer därför att de inte fick hjälp och stöd i tid.

Den som inte vill eller kan arbeta ska, med den nya modellen, också kunna studera eller ägna sig åt ideellt arbete på del- eller heltid.

Men Försäkringskassan varnar för att reglerna är för krångliga. Förtidspensionärer som vill arbeta kan drabbas av en ekonomisk baksmälla flera år efter att pengarna har tjänats in. I synnerhet den som har bostadsbidrag kan få svårt att räkna ut hur ekonomin blir och istället i efterhand få ­betala tillbaka pengar till staten.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *