Visst var det en kampanj Heléne Fritzon

Visst var det en kampanj. Eller i alla fall en medveten handling där man bland annat från Skåne distriktet gick ut och sparkade undan benen på sin egen partiledare. Liksom från delar av LO. Detta mot en politik som om man tolkar vad partidistriktet i Göteborg säger hade förberetts länge och väl.

Uppenbarligen ljuger Heléne Fritzon med flera eller så har de möjligen varit mentalt frånvarande under ett antal möten. Den falska bilden spreds sedan vidare via anonyma läckor till media där det nu blivit en etablerad sanning att samarbetet med MP var ett påhitt av Mona Sahlin ensam.

Det är väl också första gången i socialdemokraternas historia som partidistrikt anklagar andra partidistrikt och delar av LO för att medvetet ljuga om partiets politik i media. Men det är i praktiken av Göteborg med flera gör i texten nedan.

Det är förstås alltid enklare att undergräva beslut man inte tycker om.  Även om de fattas i god demokratisk ordning. Vänsterpartiet om någon känner väl ingen fraktionsstrider. Även om det nu bara är Ohly fraktionen som finns kvar i partiets ledning.

Mona Sahlins misstag om något är att hon tycks ha menat allvar med en annan ledarstil än den Göran Personska peka med hela handen. Och ett antagandet att beslut som dragits med alla berörda i demokratiska ordning faktiskt skulle få stöd av de om inte öppet vill gå emot Salin.

Bloggat:
VAD SA MONA SAHLIN TILL PARTISTYRELSEN … EGENTLIGEN??, Fortsatt krig inom (s), Inte kritisera den älskade ledarenPekgul till Sahlins försvar: “Motståndare ville krossa henne”, MinaModerataKarameller…
Mona Sahlin säger: – Räck upp handen om du vill något!, När kommer politiken?, Intern Mona-opposition, Smått och gott på torsdagsmorgonen – Ytterligare ickesvar från regeringshåll i FRA-frågan + Lissabonfördraget devalverar demokratin.,  Politik, fildelning, alkohol, Vilket stöd har Pagrotsky i den socialdemokratiska riksdagsgruppen?,

Tillväxtmanin ifrågasatt, Mona Sahlin,

Media:
”Sahlin måste ta beslut om vänstern” S, mp och v försöker enas, ”Sahlin hade stöd i partiet”.


Vad Aftonbladet och övriga media hade att säga.

Sahlin överraskade sitt eget parti | Nyheter | Aftonbladet

Partiledningen var inte informerad om beslutet att gå till val med miljöpartiet.

Nu stormar det i s-leden.

När Mona Sahlin avslöjade att socialdemokraterna vill bilda regering
med enbart miljöpartiet togs stora delar av partiledningen på sängen.

Aftonbladet kan i dag avslöja att frågan om en koalition inte var
uppe när partiets innersta krets, det verkställande utskottet (VU),
träffades i fredags.

Enligt Aftonbladets källor är splittringen stor i partiets högsta ledning.

Flera ledamöter är kritiska till att man hängt av vänsterpartiet så här långt före valet.
Fortsätta samtal

– Mona Sahlin hade mandat att fortsätta samtalen med både
miljöpartiet och vänsterpartiet, säger Heléne Fritzon, VU-ledamot och
ordförande i vänsterdistriktet Skåne.

– Vi ska föra en vänsterorienterad politik med grön profil, då behöver vi både vänsterpartiet och miljöpartiet, säger hon.

Niklas Karlsson, kommunalråd i Landskrona och som sitter i partistyrelsen, instämmer:

– Jag gillar inte att man stänger dörren till vänster.

Anna Heed, ledamot

i EU-parlamentet:

– Eftersom partiet är delat, tycker jag att det är bättre att samarbeta med båda.

Vad Göteborg med flera hade att säga. Det är två olika verklighetsbilder som framgår.

Bred förankring bakom samarbete med mp – Debatt – Göteborgs-PostenBred förankring
Det har kommit att framställas i media som att vi socialdemokrater inte internt diskuterat det fördjupade samarbetet med miljöpartiet. Vi känner över huvud taget inte igen den bilden.

De som bidrar till att sprida den i media far helt enkelt med osanning.

Låt oss ta några exempel. Frågan om samarbetet har diskuterats vid åtta sammanträden i det verkställande utskottet (varav två internat) och vid fyra tillfällen i partistyrelsen. Vi distriktsordföranden har träffats tre gånger i frågan. Detta har skett med uppmaningen från partiledningen att mellan dessa tillfällen diskutera frågan i våra respektive distrikt. Partiledningen har dessutom träffat förstaombudsmännen i partidistrikten, haft en träff med LO:s styrelse och en träff med riksdagsgruppens styrelse och alla LO:s förbundsordföranden. Vår partiordföranden har utifrån dessa samtal fått ett tydligt mandat att fördjupa samarbetet med miljöpartiet.

_________

I onsdags berättade Mona Sahlin tillsammans med miljöpartiets två språkrör att ett fördjupat samarbete mellan våra två partier inleds. Sedan dess har det lyfts upp att det förekommit intern kritik i partiet både kring beslutet och kring hanteringen. Därför vill Göteborgs socialdemokratiska partidistrikts styrelse göra följande kommentar:

Detta beslut togs efter en lång diskussion i partiet, med ordförandena i alla partidistrikt, med partistyrelse och verkställande utskott. Vi känner att processen har varit bra och att vi har blivit lyssnade på. De partivänner som dessa dagar har gått ut och varit kritiska får ta på sig ett ansvar. De här påhoppen ger bara öppningar åt Reinfeldt, som både är onödiga och i sak helt felaktiga! Vi har demokratiska spelregler i partiet och dessa bör respekteras.

Vi står bakom beslutet om ett fördjupat samarbete med miljöpartiet. Vi kan nu presentera ett realistiskt regeringsalternativ till det samarbete som de fyra borgerliga partierna har. Det stänger Reinfeldts möjligheter att ifrågasätta vårt alternativ. Istället kan vi fokusera på sakpolitik. Och då kan vi blicka framåt mot ett Sverige där socialdemokratiska värderingar återigen leder landet.

Vi har stor respekt för dem som känner osäkerhet kring sakinnehållet, då alla svar idag inte är givna. Vi är två olika partier och vi ska nu gå in i en process där vi diskuterar vad detta samarbete ska innehålla. Vi samarbetar gärna med alla goda vänsterkrafter. Dörren till samarbete med vänsterpartiet är inte stängd från vår sida. Men för att detta ska diskuteras behöver vi bli överens om behovet av ordning och reda i statens budget.
2008-10-10 18:19

Motståndare ville sätta dit Sahlin | Inrikes | SvD

Den 8 oktober deklarerade socialdemokraternas ledare Mona Sahlin och miljöpartiets språkrör Peter Eriksson och Maria Wetterstrand att de efter valet 2010 vill bilda en ”mycket stark” regering. Samtidigt stängdes dörren för vänsterpartiet.

Uteslutningen av Lars Ohly orsakade en storm av protester i arbetarrörelsen. ”Vi ska föra en vänsterorienterad politik med grön profil, då behöver vi både vänsterpartiet och miljöpartiet”, sade Heléne Fritzon, ordförande i det mäktiga Skånedistriktet, och ledamot av både partistyrelse och VU, till Aftonbladet.

S-ledaren tvingades backa – och samtalen med vänsterpartiet har återupptagits.

Nalin Pekgul, ordförande för s-kvinnorna, är ”mycket upprörd” över en del partikamraters agerande. Det är ”struntprat” att Mona Sahlin inte hade mandat för sitt upplägg, säger hon, och ger för första gången sin version av spelet bakom kulisserna.

–Här gick det över en gräns, från alla håll. Man ger en bild av att hon inte ens har frågat sin egen partistyrelse. Herregud, vi har tjatat om mp och v ett helt år. Det här var förankrat som bara den.

Socialdemokraternas strategi spikades i partistyrelsen den 19 september. På mötet, berättar Nalin Pekgul, redogjorde Mona Sahlin för hur diskussionerna med miljöpartiet framskred och redovisade också ”alla bekymmer” med vänsterpartiets inställning till de ekonomiska ramverken.

–Hon var öppen med att det kommer att bli svårt med vänsterpartiet. Jag räckte upp handen och sade att jag tycker att det är viktigt att vänsterpartiet är med. Men i denna församling var det inte många som uttryckte det klart.

Mona Sahlin fick partistyrelsens mandat att fortsätta sam- talen med de två andra oppositionspartierna, förklarar Nalin Pekgul.

–Och om inte v ställde upp, så kunde hon också stänga dörren.

Enligt Nalin Pekgul gick budskapet från s-ledaren inte att missförstå: det blir ett samarbete med enbart miljöpartiet, om vänsterpartiet står fast vid kritiken mot utgiftstak och överskottsmål.

Men bilden av vad som hände på partistyrelsemötet går isär. Heléne Fritzon har en annan historieskrivning än Nalin Pekgul.

–På partistyrelsen diskuterades inte att stänga någon dörr till vänsterpartiet. Frågan var inte uppe på det sättet.

Efterspelet gjorde dock Nalin Pekgul förvånad.

–Plötsligt gick folk, som inte sagt ett ord på partistyrelsen, ut och sade ”Det här är fel”. Det var som att de tänkte ”Nu är kritiken mot Mona Sahlin igång, nu kan vi krossa henne”.

Hennes analys är att Mona Sahlins interna motståndare såg sin chans. Hon talar om en ”ohelig allians” mellan tre grupper: en som, i likhet med henne själv, vill ha med vänsterpartiet i samarbetet, en som är bekymrad över att partiet är på väg högerut – och slutligen de som föredrog en annan efterträdare till Göran Persson.

–Det här blev ett perfekt tillfälle för dem som aldrig ville ha henne som partiledare att säga ”Titta, hon har misslyckats”.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Visst var det en kampanj Heléne Fritzon

 1. Eva Olsson skriver:

  Hej Claes.

  Det finns mycket bristande respekt för andra partikamraters arbete och deras uppfattningar. De två största bovarna på s-bloggar är dessutom de mest lästa! Har du sett det här fula inlägget?

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=27764

 2. Eva Olsson skriver:

  Hej Claes.

  Det finns mycket bristande respekt för andra partikamraters arbete och deras uppfattningar. De två största bovarna på s-bloggar är dessutom de mest lästa! Har du sett det här fula inlägget?

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&b

 3. Pingback: Dags att börja kommunicera socialdemokratin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *