Löjligt argument från Demirbag-Sten om Halal-tv i SvD


Följer man Demirbag-Sten argumentering om Halal-tv nedan
skulle i princip inga program som presenterade åsikter och världsuppfattningar kunna sändas i SVT.

Ska varje gudstjänst som sänds i SVT följas upp av en kritiskt granskade journalistpanel? Det låter så från Demirbag-Sten. Likadant borde inga politiska åsikter kunna uttryckas utan att de efteråt kritiskt granskas av journalister. Eller för den delen i debattprogram utan åsiktsmoderering av journalister.

Förresten vem granskar journalisterna?

Är det bara jag som anser att de flesta tittare är så vuxna att de klarar av att förstå att det är en s.k ’point of view’ som presenteras. Att kanske tittarna klarar av att kritiskt granska vad andra människor säger i TV?  Eller är Demirbag-Sten rädd att folk ska bli hjärntvättade?

Även om det finns med en obligatorisk brasklapp om att vi har religionsfrihet i Sverige kan man anta att vad den djupt ’troende’ humanisten och styrelse medlemmen i förbundet humanisterna Demirbag-Sten egentligen vill är att förbjuda all offentlig religionsutövning ellert uttryck av tro i Sverige?

Folk har rätt att tro på vad de vill och kritiserar för det men åsikterna ska kunna framföra. Likt vad de Islam hatare och Islamofober som alltid dyker upp i sammanhanget när humanisterna driver kampanj säger. Sen ä det en annan sak att de har fel.

Bloggat:
Gotiska Klubben, Tankesmedjan Feminix, Feminix’s Verkstad, Germunds Blog, En lovande granskning…,
, Integrationsbloggen, Fredag v.44 2008SvT väljer att bekräfta fördomar,


Mer i Media:
Självklart att troende kvinnor ska få göra tv,
Mer om programmet:
De vill ge ny bild av Sverige, 

Fel frontfigurer i SVT-program | Brännpunkt | SvD

Visst är det viktigt att även religioner belyses och olika religiösa grupper får komma till tals. Men då under ledning av politiskt och religiöst obundna och opartiska journalister, som kritiskt förhåller sig till ämnet. Det finns pressetiska regler som vi journalister måste förhålla oss till för att framstå som trovärdiga.

Allt annat är opinionsbildning, vilket inte innefattas i SVT:s ­public service-uppdrag.

Till skillnad från kön, hudfärg, etnicitet och föräldrar väljer man sin religiösa övertygelse och ideologi och bör även kunna ställas till ansvar för det. För att tala i klartext – religioner och ideologier bör behandlas kritiskt av public service.

Kan vi förvänta oss kosher-tv ledd av tre ortodoxa judiska kvinnor, Livets ord-tv ledd av Ulf Ekman eller rent av Sd-tv med Jimmie Åkesson? Troligtvis inte.

Det finns många möjligheter för public service att inom ramen för god journalistik lyfta fram mångfalden som präglar den muslimska delen av befolkningen utan att reducera denna grupp till djupt troende, beslöjade, homofobiska nykterister som anser att kvinnor ska vara oskulder fram till äktenskapet och förordar stening vid otrohet.

I onsdags medverkade två av programledarna i SVT:s Gokväll för att tala om Halal-tv.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Media, Religion, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

21 svar på Löjligt argument från Demirbag-Sten om Halal-tv i SvD

 1. Pingback: Dilsa Demirbag-Sten, islam och SVT | Svensson

 2. Patrik Nilson skriver:

  Jag tycker det är obehagligt eller i bästa fall ett stort misstag att svt positivt lanserar tre kvinnor med religöst extrema åsikter så onyanserat positivt. När kommer det att lanseras tre personer från livets ord lika positivt och deras syn på svenskheten och religion.

 3. Patrik Nilson skriver:

  Jag tycker det är obehagligt eller i bästa fall ett stort misstag att svt positivt lanserar tre kvinnor med religöst extrema åsikter så onyanserat positivt. När kommer det att lanseras tre personer från livets ord lika positivt och deras syn på svenskheten och religion.

 4. ckrantz skriver:

  @Jens:
  Håller helt dig men jag misstänker du talar för döva öron. Kunskaper har knappast någon betydelse för alla de som redan vet.

  Att det finns lika stora skillnader inom islam som inom kristendomen med kulturella, sociala, politiska och religiösa tolkningar har majoritet av svenskar och speciellt islamofoberna ingen aning om. Eller så struntar de i det.

  Om inte annat har de mest islamofobiska personerna och den lilla gruppen ’hard-core” islamister som vill ha en återgång till vad de kallar ursprungs islam något gemensamt. Båda är lika säkra på att de sitter inne med den enda sanningen.

 5. ckrantz skriver:

  @Jens:

  Håller helt dig men jag misstänker du talar för döva öron. Kunskaper har knappast någon betydelse för alla de som redan vet.

  Att det finns lika stora skillnader inom islam som inom kristendomen med kulturella, sociala, politiska och religiösa tolkningar har majoritet av svenskar och speciellt islamofoberna ingen aning om. Eller så struntar de i det.

  Om inte annat har de mest islamofobiska personerna och den lilla gruppen 'hard-core" islamister som vill ha en återgång till vad de kallar ursprungs islam något gemensamt. Båda är lika säkra på att de sitter inne med den enda sanningen.

 6. Jens skriver:

  ”aggressivt arabocentrisk”, nu lärde jag mig något nytt spännande begrepp. Men det är konstigt hur många länkar ihop arabisk kultur med aggressivitet. Det är nog lite rasism här i alla fall…

  Sen kan jag nog tycka det är lite magstarkt att döma en 18-årings utsaga om det goda i steningar!
  Men å andra sidan, bär man på en tro att muslimer är oföränderliga och statiska, så är det ju givetvis bekvämt att döma. Men bakom detta fördömande ligger också ett kolonialt rasistiskt perspektiv om det efterblivna och statiska Östern. När kommer denna kvinna någonsin att få ges en röst efter detta misstag? När hon bekänner sig som kristen eller tar av sig sjalen? Eller både och? Det räcker ju uppenbarligen inte hon säger att hon sade det i ungdomligt oförstånd.

  Slutligen kommenterar ”olbap” med sakkunnig och saklig(?) röst utifrån en(1) källa från 1980 att alla(!) muslimer skall bete sig på ett visst sätt i någon slags mysko konspiration. Men de råkar ju vara en miljard! Islam i världens folkrikaste islamiska land Indonesien, är en ocean från islam i Saudi, som i sin tur är en öken och några berg från Turkiet, och ytterligare några berg från Bosnien. Och därifrån är det en kontinent till kurdiska flyktingar i Hammarkullen. Som i sin tur ogillar somalier och inte heller talar de någon arabiska, precis som iranierna.

  Men lägg ner! Islam har en lika stor mångfald som kristendomen, och en ännu större kulturell mångfald. Det finns en levande debatt bland denna miljard människor där extremerna syns och hörs mer än de moderata. Det är precis som hos oss i det avseendet.

  Att applicera ett citat i en 30 år gammal källa visar på högmod. (Jag skulle vilja kalla det västerländskt högmod.) Framförallt gör man det svårare för de ”andra” muslimerna att höras, med eller utan sjal, kvinnor som män. Men det är ju ingen större mening eftersom ”olbap” och hans likar egentligen är måttligt intresserade av kunskap som komplicerar deras världsbild.

  Jag är ledsen att säga emot er , men detta är faktiskt rasism i den mening att man tillskriver en mångfald människor några få egenskaper och beteendemönster som man anser hota ”vårt” samhälle. Sorry, ni kvalificerar rätt bra som (kultur)rassar om man läser kommentarsinläggen.

 7. Jens skriver:

  "aggressivt arabocentrisk", nu lärde jag mig något nytt spännande begrepp. Men det är konstigt hur många länkar ihop arabisk kultur med aggressivitet. Det är nog lite rasism här i alla fall…

  Sen kan jag nog tycka det är lite magstarkt att döma en 18-årings utsaga om det goda i steningar!

  Men å andra sidan, bär man på en tro att muslimer är oföränderliga och statiska, så är det ju givetvis bekvämt att döma. Men bakom detta fördömande ligger också ett kolonialt rasistiskt perspektiv om det efterblivna och statiska Östern. När kommer denna kvinna någonsin att få ges en röst efter detta misstag? När hon bekänner sig som kristen eller tar av sig sjalen? Eller både och? Det räcker ju uppenbarligen inte hon säger att hon sade det i ungdomligt oförstånd.

  Slutligen kommenterar "olbap" med sakkunnig och saklig(?) röst utifrån en(1) källa från 1980 att alla(!) muslimer skall bete sig på ett visst sätt i någon slags mysko konspiration. Men de råkar ju vara en miljard! Islam i världens folkrikaste islamiska land Indonesien, är en ocean från islam i Saudi, som i sin tur är en öken och några berg från Turkiet, och ytterligare några berg från Bosnien. Och därifrån är det en kontinent till kurdiska flyktingar i Hammarkullen. Som i sin tur ogillar somalier och inte heller talar de någon arabiska, precis som iranierna.

  Men lägg ner! Islam har en lika stor mångfald som kristendomen, och en ännu större kulturell mångfald. Det finns en levande debatt bland denna miljard människor där extremerna syns och hörs mer än de moderata. Det är precis som hos oss i det avseendet.

  Att applicera ett citat i en 30 år gammal källa visar på högmod. (Jag skulle vilja kalla det västerländskt högmod.) Framförallt gör man det svårare för de "andra" muslimerna att höras, med eller utan sjal, kvinnor som män. Men det är ju ingen större mening eftersom "olbap" och hans likar egentligen är måttligt intresserade av kunskap som komplicerar deras världsbild.

  Jag är ledsen att säga emot er , men detta är faktiskt rasism i den mening att man tillskriver en mångfald människor några få egenskaper och beteendemönster som man anser hota "vårt" samhälle. Sorry, ni kvalificerar rätt bra som (kultur)rassar om man läser kommentarsinläggen.

 8. Olbap skriver:

  Då muslimsk teologi förutsätter att muslimer alltid lever under sharian i en muslimsk stat har vägledningar utfärdats för hur de som lever i ickemuslimska länder skall förhålla sig till detta. I en av dessa pläderas för att muslimerna ska organisera sig med siktet inställt på att skapa en livskraftig muslimsk gemenskap baserad på islams principer. Man förordar vidare självald geografisk segregation genom skapande av områden med stor andel muslimer. Muslimerna ska bygga moskéer, islamiska center och egna muslimska skolor. Till varje pris ska de undvika att assimeleras. Dock bör de interagera med det övriga samhället i syfte att sprida islam (Dawa). Varje muslim förväntas att på något sätt bidra till den övergripande strategin. Det yttersta målet är muslimsk majoritet och att hela landet en gång skall styras enligt islam. (M. Ali Kettani ”The Problems of Muslim Minorities and their Solutions” in Muslim Communities in Non-Muslim States, utgivet av Islamic Council of Europe. 1980. s.96-105)

 9. Olbap skriver:

  Då muslimsk teologi förutsätter att muslimer alltid lever under sharian i en muslimsk stat har vägledningar utfärdats för hur de som lever i ickemuslimska länder skall förhålla sig till detta. I en av dessa pläderas för att muslimerna ska organisera sig med siktet inställt på att skapa en livskraftig muslimsk gemenskap baserad på islams principer. Man förordar vidare självald geografisk segregation genom skapande av områden med stor andel muslimer. Muslimerna ska bygga moskéer, islamiska center och egna muslimska skolor. Till varje pris ska de undvika att assimeleras. Dock bör de interagera med det övriga samhället i syfte att sprida islam (Dawa). Varje muslim förväntas att på något sätt bidra till den övergripande strategin. Det yttersta målet är muslimsk majoritet och att hela landet en gång skall styras enligt islam. (M. Ali Kettani "The Problems of Muslim Minorities and their Solutions" in Muslim Communities in Non-Muslim States, utgivet av Islamic Council of Europe. 1980. s.96-105)

 10. Mattias skriver:

  Alltså, det hon säger är ju att det är märkligt att en extremt religiös person som tidigare har ansett att STENING är en adekvat metod att skipa rättvisa, har utsetts till programledare för ett program som ska handla om islam i SVT, vår kära statstelevision.

 11. Mattias skriver:

  Alltså, det hon säger är ju att det är märkligt att en extremt religiös person som tidigare har ansett att STENING är en adekvat metod att skipa rättvisa, har utsetts till programledare för ett program som ska handla om islam i SVT, vår kära statstelevision.

 12. ckrantz skriver:

  @Karl Pentel:
  OK, det räcker kom tillbaka när du har något rationellt att säga.

 13. Bertil "Omar Kalb" skriver:

  Självklart ska religionsfrihet råda. Men det som halal tv representerar är extrem religion och en negativ kvinnosyn.
  Föresten nyss åkte vänsterkartellen brant utför i sifo.
  Kanske blir en dyster valperiod för vänsterkartellen.
  Och en bra för alliansen plus SD.

 14. Bertil "Omar Ka skriver:

  Självklart ska religionsfrihet råda. Men det som halal tv representerar är extrem religion och en negativ kvinnosyn.

  Föresten nyss åkte vänsterkartellen brant utför i sifo.

  Kanske blir en dyster valperiod för vänsterkartellen.

  Och en bra för alliansen plus SD.

 15. ckrantz skriver:

  @Olbap:
  Jag säger förstås exakt detsamma om dina argument och kunskaper.

  Det enda jag kan hålla med om är att det inte är rasism att kritisera Islam. Rasism är något helt annat.

 16. ckrantz skriver:

  @Olbap:

  Jag säger förstås exakt detsamma om dina argument och kunskaper.

  Det enda jag kan hålla med om är att det inte är rasism att kritisera Islam. Rasism är något helt annat.

 17. Olbap skriver:

  Det finns inget som heter islamofobi. Islam är en religion/ideologi med klart uttalade maktanspråk över samhället i både Koranen och Hadith. Det märks att bloggaren inte har ett dyfts kunskap om islam. Att vara skeptisk till islam är INTE rasism, för muslimer är ingen etnisk folkgrupp (även om den är aggressivt arabocentrisk), det är heller inte fobi att kriticera islam och muslimer. Dina argument baserar sig endast på känslor, de saknar substans.

 18. Olbap skriver:

  Det finns inget som heter islamofobi. Islam är en religion/ideologi med klart uttalade maktanspråk över samhället i både Koranen och Hadith. Det märks att bloggaren inte har ett dyfts kunskap om islam. Att vara skeptisk till islam är INTE rasism, för muslimer är ingen etnisk folkgrupp (även om den är aggressivt arabocentrisk), det är heller inte fobi att kriticera islam och muslimer. Dina argument baserar sig endast på känslor, de saknar substans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *