Socialdemokraterna i ”spagat” i väljar opinionen

Bästa analysen hittills av den senaste opinionsmätningen nedan från SvD istället för dumheter som tidningar likt Aftonbladet presenterar

Socialdemokraterna stod utan en klar politisk strategi när finanskrisen slog till och gav ett beskedet om en koalition som inte inkluderade vänsterpartiet, för att sedan retirera från samma besked. Framtvingat eller ej från partistyrelse var det de värsta man kunde göra.

Detta samtidigt som en socialdemokratisk initierad ’superveckan’ under ett antal tillfällen genom hela den svenska median från tidningar, radio och TV riktade riktade en spotlight mot att det inte fanns ett regeringsdugligt alternativ.

Tala om ett politiskt självmål av historisk proportioner.

Nu står socialdemokraterna med skägget i brevlådan medan väljarna flyr både till höger och vänster. Mittenväljarna vill inte ha vänsterpartiet och vänsterväljarna vill inte ha MP. Och ingendera sidan vill ha den andres politik.

Socialdemokraterna med andra ord i ”spagat” i väljar opinionen. Och till och med Lars Ohly som ingen kan säga är korkad begriper att en socialdemokrati i diket knappast gynnar ett regeringsskifte 2010. Oavett om vänsterpartiet sitter i regeringen eller utanför. De som inte tycks ha begripit detta är de parti och rörelse byråkrater som fällde Sahlin mitt inför superveckan. Och de som drömmer om en avgång av Sahlin ställa vilket skulle ställa till kaos ett halvår innan det är dags för EU-valet 2009. Det är orealistiskt struntprat som många tycks drömma om både innanför och utanför partiet.

Men så är det ju många som hävdat att det inte skulle göra någon skillnad om socialdemokraterna eller alliansen sitter i Rosenbad 2010. Allt som gjorts under Sahlin var ju borgerlig högerpolitik. Hur som helst kan varken V eller MP vinna 2010 ensamma utan en fungerade socialdemokrati.

Mer i media:
Ohly: Jag firar inte
,
Statsvetare kommenterar: Risk för förlorarstämpel i media.
,

”Sahlin har ju misslyckats”
. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann kommenterar raset.
,

Nedgången kommer brytas
. Det tror Ulvskog som ser två huvudsakliga skäl till raset.
,

Bloggat:
Ett skräckkabinett i medvind, Det självutnämnda proletariatets diktatur,

Fråga & svar om socialdemokraternas ras | Politik | SvD

Hur kan raset för socialdemokraterna förklaras?

Det finns två faktorer som har dominerat den politiska agendan under mätperioden. Den första är förstås finanskrisen och dess konsekvenser. Den andra är Mona Sahlins försök att skapa ett regeringsalternativ med bara miljöpartiet. Det misslyckade sedan motståndare inom partiet tvingade henne att fortsätta förhandla med vänsterpartiet.

Vad får nedgången för konsekvenser för socialdemokraterna och Mona Sahlin?

Politiker brukar låtsas att de inte bryr sig om enskilda mätningar, men det här skakar både Mona Sahlin och hennes motståndare i partiet.

Varför?

Man kan inte utesluta att socialdemokraterna har försatt sig i en ”spagat”: att väljarna flyr partiet åt båda håll. S-väljare med vänstersympatier kan ha reagerat negativt på Mona Sahlins försök att hänga av vänsterpartiet och bilda allians med de gröna. Och på den andra sidan kan partiets mittenväljare ha reagerat negativt på att Sahlin blev överkörd, och att dörren fortfarande hålls öppen för vänsterpartiet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *