Feghetens tystnad och mosa mona kampanj hos socialdemokraterna

Visst fanns och finns det en mosa-mona kampanj. Även om man nu från olika håll gråter krokodil tårar och säger att det var inte så vi menade. Och talar om hur man alltid varit solidarisk med och stött Mona Sahlin sedan hon blev partiledare. Och jag misstänker en del kvinnor känner nog igen en angreppsvinkel där utsende, klädsel, känslosamhet och förstås bristande intellektuell kapacitet används mot dem. Oftast från andra kvinnor, inte män, likt den senaste gröning boken.

Det anses heller inte som ledarskapskvaliter att vara ’kvinnlig’ även om socialdemokraterna just efterlyste en lyssnande kvinna efter ’buffeln’ Persson. Problemet är förstås att det går inte både att vara den som bestämmer och den lyssnande ledaren där alla åsikter får plats.  Någon gång måste beslut

Sen är det struntprat Katrine Kielos kommer med i nedanstående från Newsmill. Hela mosa-mona kampanjen handlar just om palatsintriger eller maktkamp inom partistyrelse, vu och det som brukar kallas partihierarkin. Vanliga sossar är knappast involverade.Likadant vore det nogs dags att läsa vad alliansens partiprogram säger om man inte ser någon skillnad på om Mona Sahlin eller Reinfeldt sitter i Rosenbad. Med eller utan MP eller V är socialdemokratin ett bättre alternativ än alliansen.

Kritiken mot Sahlin handlar inte om att hon är kvinna | Newsmill
Det är mycket möjligt att det finns personer som tänker på det sätt Pekgul
beskriver. Men i så fall rör det sig om ett fåtal personer väldigt högt
upp i organisationen. Vanliga sossar som oroar sig för att
socialdemokratin inte har ett tydligt regeringsalternativ och att
Sahlin med miljöpartiet signalerade att partiet inte heller ska ha ett
tydligt politiskt alternativ utan istället lägga sig sked med
Reinfeldt, de tänker garanterat inte i de banorna.

Eller varför inte läsa nedanstående och fundera över varför det nu är Mona Sahlin ensam som får göra en golgata vandring? Det är ganska tydligt att inom s-hierarkin är man inte solidarisk med varandra.

Bred förankring bakom samarbete med mp – Debatt – Göteborgs-Posten

Det
har kommit att framställas i media som att vi socialdemokrater inte
internt diskuterat det fördjupade samarbetet med miljöpartiet. Vi
känner över huvud taget inte igen den bilden.


De som bidrar till att
sprida den i media far helt enkelt med osanning. Låt oss ta några
exempel.


Frågan om samarbetet har diskuterats vid åtta sammanträden i
det verkställande utskottet (varav två internat) och vid fyra
tillfällen i partistyrelsen. Vi distriktsordföranden har träffats tre
gånger i frågan. Detta har skett med uppmaningen från partiledningen
att mellan dessa tillfällen diskutera frågan i våra respektive
distrikt. Partiledningen har dessutom träffat förstaombudsmännen i
partidistrikten, haft en träff med LO:s styrelse och en träff med
riksdagsgruppens styrelse och alla LO:s förbundsordföranden. Vår
partiordföranden har utifrån dessa samtal fått ett tydligt mandat att
fördjupa samarbetet med miljöpartiet.

Det är också en feghetens tystnad där man inte tar diskussionen öppet utan bakom ryggen. Eller genom läckor till media. Från en partistyrelse där ingen tydligen vågar uttrycka avvikande åsikter till ett parti där medlemmarna haft två år på sig att säga något om politikens innehåll och eventuella samarbete. Ingen som varit vaken det senaste två åren har heller kunnat undgå att det förberedes ett fördjupat samarbete med MP. Eller att det varit problem med kontakterna med V. 

Vad jag har sett finns det ett totalt ointresse och feghet att ta debatten eller engagera sig för att istället i efterhand kritisera inom socialdemokratin. Liksom en handlingsförlamad medlemsskara som väntar på att någon annan ska tala om vad de ska tycka och tänka. För att i efterhand klaga på att det är ´fel´beslut som fattas.

Det tycks dröja kvar någon slags feghetens tystnad
i socialdemokratin. Jag undrar var alla de finns som valde Mona Sahlin
och jublade på partikongressen efter hennes politiska jungfrutal? Säg
er mening, ta debatten och ge Sahlin och Östros vägledning som
”kärleksfulla kritiker”, som Anna Lindh en gång manade till.

Kampanj ”Mosa Mona” har börjat | USA-valet | Nyheter | Aftonbladet

Det är också viktigt att påpeka att det är skillnad mellan kritik av politikens innehåll och att undergräva sin egen partiledare eller partiledning. Något som framgick tydligt under den ’supervecka’ där partiet heirarkin sparkade undan benen på Mona Sahlin.

Annars struntar jag fullständigt hur många s-politiker som skriver böcker så länge de inte likt K-O Felt skriver och ger material för att undergräva sin partiledning. För övrigt om nu Pär Nuder är en smartaste killen i rummet varför då inte skriva en bok om sina visioner inför framtiden. Är inte det hela poängen Katrine Kielos? Istället är det en urvattnad bok om palats intriger och bakom scenen skvaller Pär Nuder åstadkommit.

Fokus » Stoppa bokbålet

Själv gick jag med i socialdemokratin efter att ha läst en artikel av Pär
Nuder. Det tycker många är skrattretande. Det skiter jag i. Pär Nuders
problem är att han alltid varit den smartaste killen i rummet och vetat
om det.

Men det som stör mig mest med de Stigbjörn Ljungren döpt till gnällvänstern, men som jag hellre hade kallat pratvänstern, är bristen på alternativ. Vad är den alternativa politik eller partiledare man vill ha? Varför inte diskutera detta istället för vem som pratar med vem. Det hela liknar mer en amerikansk high school med sina klicker och vilka som är populära eller ute.

Om inte annat har nu en ny ’king or queen’ lanserats av  DN med Pär Nuder som ett vänsteralternativ alternativt Bodström?? Vilket i  Pär Nuders fall får anses vara en ’extreme makeover’ för att fortsätta på det amerikanska temat. Och visst, varför inte slänga ut partiledaren ett halvår före ett val och stå där utan varken politik eller partiledare. Något DN säkert sett fram emot.

Det sorgliga är förstås att allt detta har ingen betydelse för vanliga svenskar. Istället för att ta fram konkreta alternativ till en borgerlig politik som håller på att förstöra Sverige verkar det viktigaste vara rätt ideologiskt profil. Eller vem som är inne eller ute i en socialdemokratiska federationen. Man andra ord struntar debatten fullständig i de människor som desperat behöver hjälp och ett samhälle som ekonomiskt och socialt glider i sär.

Det är då jag tycker man tappat prioriteringarna. Människor går alltid före ideologi och rätt ’tro’. Kom med konkreta förslag hur arbete, bostäder, utbildning ska bli verklighet för alla svenskar. Och rätten till ett drägligt liv ska säkras för alla svenskar. Och driv den politiken. Och var redo att få kritik för en. Om partiledning då inte lyssnar kan det vara dags att diskutera intern demokrati. Men kom med alternativen först. Och var redo att acceptera att alla kanske inte tycker som du.

Mer i media:
Sahlin självkritisk efter ras, Sahlin: ”Jag inser behovet av ett besked”,

Bloggat:
S backar, Stående ovation för Mona!, Sahlin gör rätt i att ångra sig, Anders Borg besviken och Mona Sahlin pudlar – igen, S tappar ett helt Centerparti, Bevingat, MEN SNÄLLA LILLA MONA SAHLIN …!!Sahlin, USA-valSkulden kommer med modersmjölken, Sahlins misslyckande, Dags att avgå Sahlin! ?>POLL?>,
Vart är Mona Sahlin på väg?,
Nej Mona! Det är inte ditt fel, det är partiledningens politik som ska bära ansvaret,
 

Kampanj ”Mosa Mona” har börjat | USA-valet | Nyheter | Aftonbladet

”Mycket talar för att efterträdaren till Mona Sahlin som ordförande för socialdemokraterna heter antingen Pär Nuder eller Thomas Bodström… Bodström tar hem spelet”, skriver Niklas Ekdal i en märklig betraktelse i Dagens Nyheter om politiken som kunglig teater.

”Det pågår vadslagning i partiet hur länge Sahlin får sitta kvar”, avslöjade SVT:s Agenda i en annan dramatisering av s-ledarens framtida liv. Glåporden har haglat: ”Sahlins största politiska fiasko, ett klassiskt misstag, hennes ställning är starkt försvagad.”

Drevet har varit bedövande entonigt efter att Mona Sahlin slängde ut vänsterledaren Lars Ohly ur den rödgröna stugvärmen men sedan tvingades till en halv reträtt. Mosa-Mona-kampanjen med misstänkliggörande och förminskande av personen Mona, inte hennes politik, har inletts. Om inte socialdemokratin ser upp kan den bli borgerlighetens främsta vapen i en valrörelse där väljarna fortsätter vända alliansens politik ryggen.
Tvingade Ohly att visa korten

Jag tycker Sahlin gjorde rätt. Hon tvingade ut både Lars Ohly – och krypskyttarna inom socialdemokratin och fackföreningsrörelsen – i offentlighetens ljus. En dödssynd enligt politikens regelverk, men välgörande för öppna och realistiska beslut på sikt.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

40 svar på Feghetens tystnad och mosa mona kampanj hos socialdemokraterna

 1. Hampus Eckerman skriver:

  Claes, det är gott om folk som försöker få in debattartiklar om detta och annat och refuseras av DN och alla borgerliga tidningar. Det vet du självklart. Och naturligtvis ska man väl kunna klaga på att beslut man inte är nöjd med fattas? Det gör du själv tämligen ofta.

  Jag tycker snarast det finns en feghet i att försöka tysta kritik och att inte vilja ta ansvar för de beslut som fattas i efterhand.

  Och självklart ska du acceptera att kritiken kommer i efterhand när besluten inte först förankrats bland väljarna. Personer som jag får ju enbart informationen vid presskonferenser när gravt felaktiga beslut fattats. Självklart är det då jag reagerar. Det gäller majoriteten av befolkningen.

  Och vem har sagt att du ska ”slängas ur partiet”? Synd är att högern hellre attackerar och fördömer än lyssnar och för dialog. Då hade nog det senaste bråket kunnat undvikas. Fast förstås, inte kan man prata med någon som inte är för utgiftstak.

 2. Hampus Eckerman skriver:

  Claes, det är gott om folk som försöker få in debattartiklar om detta och annat och refuseras av DN och alla borgerliga tidningar. Det vet du självklart. Och naturligtvis ska man väl kunna klaga på att beslut man inte är nöjd med fattas? Det gör du själv tämligen ofta.

  Jag tycker snarast det finns en feghet i att försöka tysta kritik och att inte vilja ta ansvar för de beslut som fattas i efterhand.

  Och självklart ska du acceptera att kritiken kommer i efterhand när besluten inte först förankrats bland väljarna. Personer som jag får ju enbart informationen vid presskonferenser när gravt felaktiga beslut fattats. Självklart är det då jag reagerar. Det gäller majoriteten av befolkningen.

  Och vem har sagt att du ska "slängas ur partiet"? Synd är att högern hellre attackerar och fördömer än lyssnar och för dialog. Då hade nog det senaste bråket kunnat undvikas. Fast förstås, inte kan man prata med någon som inte är för utgiftstak.

 3. ckrantz skriver:

  @Hampus Eckerman:

  Bra svar, Driv då den politiken i partiet. Skriv debattartiklar, ordna möten, tala om vad du tycker. Men sitt inte tyst för att sedan komma ut och klaga på beslut som fattats. Då är det en feghetens tystnad.

  Sen kanske det skulle förvåna dig att jag håller med om allt du skriver. Vilket förstås inte har någon betydelse.

  Jag är ju höger som ska fördömas och kastas ut. Detta för att jag vågade vara så hädisk att jag påpekade att Mona Sahlin inte ska eller kan göras ensam ansvarig för allt som gått snett de senaste 30 åren. Och att jag tyckte det var fegt att i efterhand gå ut och attackera ett beslut där deltagarna var tysta när det togs.

  Det är synd att den s.k vänstern hellre attackera och fördömer. Om de lyssnade och förde dialog kanske de skulle upptäcka att det inte är så stor skillnad. Fast förstås, inte kan man prata med någon som är ’höger’?

 4. Claes Krantz skriver:

  @Hampus Eckerman:

  Bra svar, Driv då den politiken i partiet. Skriv debattartiklar, ordna möten, tala om vad du tycker. Men sitt inte tyst för att sedan komma ut och klaga på beslut som fattats. Då är det en feghetens tystnad.

  Sen kanske det skulle förvåna dig att jag håller med om allt du skriver. Vilket förstås inte har någon betydelse.

  Jag är ju höger som ska fördömas och kastas ut. Detta för att jag vågade vara så hädisk att jag påpekade att Mona Sahlin inte ska eller kan göras ensam ansvarig för allt som gått snett de senaste 30 åren. Och att jag tyckte det var fegt att i efterhand gå ut och attackera ett beslut där deltagarna var tysta när det togs.

  Det är synd att den s.k vänstern hellre attackera och fördömer. Om de lyssnade och förde dialog kanske de skulle upptäcka att det inte är så stor skillnad. Fast förstås, inte kan man prata med någon som är 'höger'?

 5. Bob skriver:

  Den s.k mosa-mona kampanjen ar inget annat an berattigad kritik inom partiet mot en partiledare som inte ar kompetent for sin uppgift.

 6. Bob skriver:

  Den s.k mosa-mona kampanjen ar inget annat an berattigad kritik inom partiet mot en partiledare som inte ar kompetent for sin uppgift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *