Halal-tv 2 – Demirbag-Sten dribblar med orden

Demirbag-Sten dribblar med orden nedan men styrelsemedlemmen i sällskapet humanisternas agenda framgår i en mening.

Det borde vara lika självklart att endjupt troende inte bör propagera för sin livsåskådning i SVT som att en
vegan inte jobbar på slakteri eller en pacifist på vapenfabrik.
 
Vad det handlar om är att hon vill förbjuda offentliga framställningar av religiös tro. Trots ivriga försäkringar om religionsfrihet, vilken antar jag bara ska gälla om religiösa framställningar sker bakom stängda rum.

Även djupt troende muslimer måste tåla kritik | Newsmill

Vi lever i ett land där människor döms utifrån sina handlingar, inte för sina tankar och åsikter – vi har yttrandefrihet. Det medför att religioner och ideologier måste tåla att diskuteras och kritiseras och att personer – även djupt troende muslimer – måste kunna ifrågasättas.
Det positiva med det är att det värsta som kan hända Dalia Kassem är att hon blir offentligt kritiserad.
Hade Kassem varit kvinna i ett muslimskt land hade hon riskerat något mycket värre om hon sagt eller gjort något som misshagade makthavarna, i värsta fall stening till döds.
Kassem och de båda andra ”huvudrollsinnehavarna” i SVT:s dokumentärserie Halal-tv borde tacka sin lyckliga stjärna för att de bor i Sverige och inte i ett muslimskt land där religionen inte får ifrågasättas.
Det ska bli spännande att se om ledartrion i något av de åtta avsnitten av Halal-tv uttrycker någon som helst solidaritet med de miljoner kvinnor som förtrycks eller till och med mördas i islams namn.
Men att döma av den debatt som förts hittills verkar det vara för mycket begärt.
Och frågan är: ska en trio som så tydligt förespråkar en politiksk/religiös uppfattning – islam – få representera public service? Mitt svar är nej eftersom det inte är förenligt med de frihetsideal som demokratin ska skydda och som ligger till grund för SVT:s uppdrag.
Det borde vara lika självklart att en djupt troende inte bör propagera för sin livsåskådning i SVT som att en vegan inte jobbar på slakteri eller en pacifist på vapenfabrik.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Religion, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Halal-tv 2 – Demirbag-Sten dribblar med orden

 1. Fredrik skriver:

  ”Det borde vara lika självklart att en djupt troende inte bör propagera för sin livsåskådning i SVT som att en vegan inte jobbar på slakteri eller en pacifist på vapenfabrik.” citat av- Dilsa-Demirbag-Sten.
  Jaha. Hej då ”Helgmålsbön”,”Existens”, Gudstjänster i SR och SVT.
  Det måste ju bli konsekvensen av Demirbag-Sten´s resonemang. Dessutom borde hon läsa på mer om Islam. De här avarterna och skräckexemplen som hon tar upp, har inget med Koranen och Islam att göra. Det har med feltolkningar och kulturella, läs ”Icke religösa” seder och bruk att göra.
  Hur skulle Demirbag-Sten känna inför att som kristen jämföras och sorteras in ett och samma fack som med Scientologerna, Jehovas, Knutby församlingen, m.f.l. Att ständigt få höra att deras syn på Kristendomen är den enda sanna, och att alla Kristna därmed per automatik delar deras syn på religonen och världsordningen.
  Ingen vidare rolig tanke va ???

 2. Fredrik skriver:

  "Det borde vara lika självklart att en djupt troende inte bör propagera för sin livsåskådning i SVT som att en vegan inte jobbar på slakteri eller en pacifist på vapenfabrik." citat av- Dilsa-Demirbag-Sten.

  Jaha. Hej då "Helgmålsbön","Existens", Gudstjänster i SR och SVT.

  Det måste ju bli konsekvensen av Demirbag-Sten´s resonemang. Dessutom borde hon läsa på mer om Islam. De här avarterna och skräckexemplen som hon tar upp, har inget med Koranen och Islam att göra. Det har med feltolkningar och kulturella, läs "Icke religösa" seder och bruk att göra.

  Hur skulle Demirbag-Sten känna inför att som kristen jämföras och sorteras in ett och samma fack som med Scientologerna, Jehovas, Knutby församlingen, m.f.l. Att ständigt få höra att deras syn på Kristendomen är den enda sanna, och att alla Kristna därmed per automatik delar deras syn på religonen och världsordningen.

  Ingen vidare rolig tanke va ???

 3. Pingback: Går det att ha en jämställt samhälle och samtidigt måste en stor grupp kvinnor bära slöja? | Kulturbloggen

 4. Pingback: Det stormar kring Halal-tv | Arvidfalk.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *