Depression eller recession?

Var går skiljelinjen mellan global recession och depression? Att dagens kris inte är en kris jämförbar med 30-talets innebär inte att den inte kommer att kännas ordentligt. Eller att den kommer att vara över på ett eller två år. Om jag kommer ihåg min ekonomiska historia var det som vände 30-tals depressionen 2-världskriget och vad som i praktiken var ett statligt övertagande av ekonomin. Är det detta som kommer att behövas även denna gång?

Vad kan annars starta igång en global ekonomi
som vant sig vid tillgång på billiga krediter för att finansiera i stort sett allt. Från platt-tv, semestrar till företagens löneutbetalningar om dessa billiga krediter försvinner eller minskar.

Likadant var inte neddragningen av offentlig
anställda under 90-talets budget recession ett resultat av lågkonjunkturen. Med andra ord staten drar ner på anställda om skatteintäkterna försvinner tvärtemot vad professor Flam säger.

Frågan är vad som händer med Sverige om vi står med
100000 eller mer nya arbetslösa plus de redan existerande arbetslösa vilka tvärtemot vad alliansen sagt inte försvunnit. Sverige är då tillbaka i 90-tals krisen. Detta förstås utan egentliga verktyg tillgängliga från alliansen som ju inte tror på en aktiv arbetsmarknadspolitik. Det är ju ams-trams som hindrar arbetslösa att ta riktiga arbeten.

En uppenbar konsekvens är att utan
ekonomiskt och socialt skydd tas spärren bort mot lönesänkningar. Desperata arbetslösa ska vara villiga att ta arbeten till vilka löner och villkor som helst. Förutsatt att dessa arbeten finns förstås. Ett ökat utbud innebär knappast att efterfrågan ökar med automatik. Fler arbetssökande skapar inte fler arbeten.

Finanskrisen värre än väntat enligt ny rapport från Internationella Valutafonden IMF | Finanskrisen | Ekonomi | Aftonbladet

”Bara början”

Den kris som råder nu är ”bara början” enligt Harry Flam.

– Det finns indikationer på att BNP sjunker i Europa och USA, och då är vi redan där. Vi har en recession, men det är bara början. De brukar ha en viss varaktigthet, normalt 1-2 år, säger Harry Flam.

– Konsekvenserna för sysselsättningen brukar inte komma förrän efter ett tag, vi har inte sett så mycket än. Arbetslösheten har ökat, men vi är bara i början av den processen, säger Flam.
”Inte 30-talskris”

Men enligt Flam kommer krisen inte bli som på 30-talet.

– Vi kommer inte att uppleva en 30-talskris. Ekonomierna ser helt annorlunda ut i dag. Den offentliga sektorn är mycket större: 25-30 procent av arbetskraften är offentligt anställd, på den tiden kanske det var 5 procent eller mindre. Staten avskedar inte människor av konjunkturskäl, säger Harry Flam.

– Sen är de offentliga bidragssystemen mycket större. Människor som blir arbetslösa får arbetslöshetsunderstöd, det fanns inte på den tiden. Många är försörjda med statliga bidrag, som pensionärer. Det fanns inte heller nämnvärt på den tiden, säger Flam.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *