Alliansen arbetslinje – Lönesänkning för arbetslösa

https://www.svd.se/multimedia/dynamic/00239/montagem_239377b.jpgJag tror de flesta svenskar har fattat vad alliansens arbetslinje innebär?

I korthet innbär det att vilkoren för arbetslösa ska vara så dåliga att follk är bereda att ta vad om helst för arbete, under vilka vilkor som helst, till vilken lön som helst. Eller för att citera moderaterna själva. Det ska inte löna sig att försörjas genom bidrag. Bidrag är förstås den a-kassa alla medlemmar betalat in till.

Moderaternas åsikt i olika politiska frågor
Moderaterna sänker skatten för vanliga löntagare
Det ska alltid löna sig bättre att arbeta än att försörjas genom olika former av bidrag. Skatterna ska framförallt sänkas i de fall de hindrar nya jobb att växa fram. Syftet är att bryta bidragsberoendet och att fler ska kunna leva på sin lön. Skatter och bidrag påverkar på ett sätt som gör att det lönar sig allra sämst att arbeta för dem med låga inkomster. Därför har moderaterna och regeringen riktat huvuddelen av skattesänkningarna mot dem som tjänar minst. Det vill vi fortsätta med.

Var det inte hårdare tag mot arbetslösa, sjuka och andra som inte arbetar du röstade för 2006 om du röstade på alliansen? Likt de 165000 socialdemokrater som köpte talet om det nya arbetarpartiet.

Att alliansen vill hårda vilkor mot alla ’arbetsmitande’ arbetslsöa är inget nytt. Men samtidigt har alliansen också skurit ner
på resurser till arbetsmarknadsåtgärder. Eller AMS-trams som det diverse borgerliga politiker kallade det. Och visst. Inte behövs kompetensförstärkningar för arbetslösa. Eller? Det ju bara att söka arbets så får alla det utan krav på kvalikationer. Inte ställs det några krav från arbetsgivare på ’rätt’ utbildning, erfarenhet, kompetens och kunskaper, social kompetens, ålder och utseenden.

Lägg där till de 20-30000 som ska går över från sjukpenning till arbete. En sjukpenning som dras in för de första lagom till julen 2008. Eller de 60000 i ungdomsjobbs garantin och jobb och utvecklingsgarantin som från 2009 lämnar dessa utan någon klar framtid. Permanent samhällsnyttig verksamhet kallas visst vad de 40000+ ’icke arbetslösa’ arbetslösa inom jobb och utvecklingsgaranting ska ägna sig åt.

För alla vet väl att det inom jobb och utvecklingsgaranting inte är arbetslösa enligt en moderatledda regerings sätt att räkna? Det är ju på detta sätt som Reinfelt, Littorin och Borg fick ner arbetslösheten 2007 mitt under en ekonomisk bubbla.

Arbete skapas i den moderata politiska världen med skattesänkningar för främst övre medelinkomsttagare och höginkomsttagare. Medelinkomsttagare är förstås de med 30000 eller mer i månadsinkomst.

A-kassan är precis som Littorin säger en ’grundtrygghet’ för moderaterna.

Det är arbetslinjen som moderaterna driver.

Mer i media:
SVD

Bloggat:
Svensson
, Utredarna, MinaModerataKaramell…, MinaModerataKaramell…, Jinges web och fotob…, Svart på vitt, Per Westberg – Kyrko…, Ann-Sofie Wågström´s…, Monica Green(s) blogg, Roger Jönsson och Basic personligt, Är regeringen verkligen ’satanisk’?Better the devil, you know

Spar på orden, Mona, Arbetslinjen – satanisk?,

”Regeringens arbetslinje är satanisk” – sr.se
– Det är bara ett uttryck för hur misslyckad och satanisk som regeringens så kallade arbetslinje är. Färre omfattas. Färre har råd. Färre får en rimlig nivå. Färre får del av aktiva åtgärder. Det är sataniskt, elakt och väldigt konservativt, säger socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.

Mona Sahlin och socialdemokraterna föreslår kraftigt höjda tak i a-kassan. Löftet att 80 procent ska ha 80 procent förnyades idag när LO kallat till seminarium om arbetslöshetsförsäkringen.

Nya siffror som a-kassornas samorganisation tagit fram visar att 75 procent av de arbetslösa slår i taket i a-kassan. Detta eftersom de tjänat mer än 18 700 kronor när de hade ett jobb. Högsta dagersättningen man kan få är 680 kronor och har inte höjts sedan 2002.

Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är också tydlig. I dessa tider är det viktigare att sänka skatten och arbeta för att få ut folk i jobb, menar han. A-kassan ska ses som en grundförsäkring som kan kompletteras med tilläggsförsäkringar för den som tjänar mer. Regeringen planerar inga höjda tak. Det är inte längre så att en majoritet ska ha ut 80 procent, säger han.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin: Taket i a-kassan höjs inte | Ekonomi | Aftonbladet

Det är arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorins besked till alla de som nu riskerar jobbet.

– Det är inte aktuellt. Istället vill vi se till att fler får ett arbete, säger han till aftonbladet.se.

Rekordmånga arbetslösa, eller 75 procent, får inte ut 80 procent av lönen om de förlorar jobbet. Det visar en undersökning som Arbetslöshetskassornas samorganisation har gjort. För många grupper, till exempel de som riskerar jobbet på Volvo, handlar det istället om drygt halva lönen i a-kassa.

Men ansvarig minister tänker inte höja taket på 18 700 kronor i månaden för att fler ska få ut mer i ersättning vid arbetslöshet.

– Det har aldrig varit 80 procent i ersättning för samtliga. Istället har inkomstbortfallet kompenserats med olika försäkringslösningar, så jag tycker att det blir lite skrämselpropaganda av det här, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m).
Inkomstförsäkringar

– Jag tycker också att det är väldigt få som istället pratar om förutsättningar för nya jobb. Vår uppgift i samarbete med Arbetsförmedlingen och Trygghetsrådet är att hjälpa de som förlorar jobbet.

Många fackförbund erbjuder sina medlemmar inkomstförsäkringar som gör att man ändå får ut 80 procent av lönen vid arbetslöshet. Det gäller till exempel Kommunal, många akademikerförbund samt TCO-förbund. Men de volvoanställda som tillhör IF Metall har ingen extraförsäkring. Vid arbetslöshet är det i många fall drygt halva lönen som gäller. Sven Otto Littorin skickar frågan vidare till Metall.Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Alliansen arbetslinje – Lönesänkning för arbetslösa

 1. Viveka skriver:

  Att sossarn ej höjde taket i a-kassan,berodde ju på att vid det tillfället i statens finanser ej fanns utrymme för det(var lågkonjuktur), men det fanns faktiskt med som förslag vid valet 2006.
  För övrigt har alliansen jobbskattebidragspolitik, bidragit till att kvinnor åkt på pumpen och blir MER beskattade av den beryktade skattechocken, än män blir, därför vid föräldrarledighet och vård av barn, så betalar man skattechocken och är då ej berättigad till jobbskattebidraget.
  Alliansen ju även sänkt ersättningsnivån vid föräldrarpenningen från 80% till 77.6%.

 2. Viveka skriver:

  Att sossarn ej höjde taket i a-kassan,berodde ju på att vid det tillfället i statens finanser ej fanns utrymme för det(var lågkonjuktur), men det fanns faktiskt med som förslag vid valet 2006.

  För övrigt har alliansen jobbskattebidragspolitik, bidragit till att kvinnor åkt på pumpen och blir MER beskattade av den beryktade skattechocken, än män blir, därför vid föräldrarledighet och vård av barn, så betalar man skattechocken och är då ej berättigad till jobbskattebidraget.

  Alliansen ju även sänkt ersättningsnivån vid föräldrarpenningen från 80% till 77.6%.

 3. ckrantz skriver:

  @Björn:
  Visst socialdemokraterna före en urusel arbetsmarknaspolitik före 2006 men det är inte socialdemokraterna som sitter vid makten eller Mona Sahlin som var statsminister före 2006.

  Om alliansen inte gör något med 1200 varsel om dagen i oktober 2008 finns det goda skäl att kalla dem satanisk. Det finns värre benämningar.

  Sen varför inte läsa vad lars calmfors från regeringens eget finanspolitiska råd hade att säga. Förövrigt vilka s anknutna a-kassor? Det är staten som anger de ekonomiska villkoren för a-kassorna.

  http://claeskrantz.se/arkivet/1572

  Många arbetslösa utan försäkringsskydd till följd av a-kassans finansieringsreform
  “Reformerna av a-kassans finansiering är ett misslyckande som helt i onödan minskat anslutningen till a-kassan. Vid nästa lågkonjunktur kommer många arbetslösa att stå utan försäkringsskydd”, säger Finanspolitiska rådets ordförande Lars Calmfors. De positiva effekterna på sysselsättningen blir små eftersom den ändrade finansieringen bara ger svaga drivkrafter till återhållsam lönebildning.

  Här finns grunden till en ordentlig kritik av i stort sett allt regeringen gjort inom viktiga politkområden. Kommer media eller opposition att uppmärksamma detta tro?

 4. Claes Krantz skriver:

  @Björn:

  Visst socialdemokraterna före en urusel arbetsmarknaspolitik före 2006 men det är inte socialdemokraterna som sitter vid makten eller Mona Sahlin som var statsminister före 2006.

  Om alliansen inte gör något med 1200 varsel om dagen i oktober 2008 finns det goda skäl att kalla dem satanisk. Det finns värre benämningar.

  Sen varför inte läsa vad lars calmfors från regeringens eget finanspolitiska råd hade att säga. Förövrigt vilka s anknutna a-kassor? Det är staten som anger de ekonomiska villkoren för a-kassorna.

  http://claeskrantz.se/arkivet/1572

  Många arbetslösa utan försäkringsskydd till följd av a-kassans finansieringsreform

  “Reformerna av a-kassans finansiering är ett misslyckande som helt i onödan minskat anslutningen till a-kassan. Vid nästa lågkonjunktur kommer många arbetslösa att stå utan försäkringsskydd”, säger Finanspolitiska rådets ordförande Lars Calmfors. De positiva effekterna på sysselsättningen blir små eftersom den ändrade finansieringen bara ger svaga drivkrafter till återhållsam lönebildning.

  Här finns grunden till en ordentlig kritik av i stort sett allt regeringen gjort inom viktiga politkområden. Kommer media eller opposition att uppmärksamma detta tro?

 5. Björn skriver:

  Innan en socialdemokrat säger satanisk om de nuvarande villkoren bör vederbörande betänka att taket i a-kassan var lika högt när socialdemokraterna satt i regeringsställning. 680kr/dag har inte ändrats sedan 2006. Mona är alltså själv satanisk.

  500 000 har lämnat a-kassan, men hur många av dessa är studenter och personer i trygga anställningar, med deltidsjobb eller med så låga löner att a-kassan inte innebär någon avgörande inkomstförstärkning? Det vet vi inte för a-kassorna håller dessa siffror hemliga. Varför gör de socialdemokratiskt anknutna a-kassorna det?

 6. Björn skriver:

  Innan en socialdemokrat säger satanisk om de nuvarande villkoren bör vederbörande betänka att taket i a-kassan var lika högt när socialdemokraterna satt i regeringsställning. 680kr/dag har inte ändrats sedan 2006. Mona är alltså själv satanisk.

  500 000 har lämnat a-kassan, men hur många av dessa är studenter och personer i trygga anställningar, med deltidsjobb eller med så låga löner att a-kassan inte innebär någon avgörande inkomstförstärkning? Det vet vi inte för a-kassorna håller dessa siffror hemliga. Varför gör de socialdemokratiskt anknutna a-kassorna det?

 7. Pingback: Drömar, mardrömar och idioti « Ett hjärta RÖTT

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *