Krig i Afghanistan?

Jag undrar om svenska folket vet att Sverige är i krig? Eller att vi deltar i detta i allians med NATO?

Det ironiska är förstås är att det är politikerna som driver kriget från väst-sidan. De proffesionella militärerna har för länge sedan insett att det det inte finns någon militärlösning. Vad det handlar om egentligen är att Sverige har blivit en del i vad som troligen är en permanent ockupation av Afghanistan. Om man så vil kan man väl säga att Afghanistan blivit Europas/Natos  första egna protektorat.

Det måste vara ondska | Debatt | Aftonbladet

Sverige krigar i Afghanistan – och snart kanske inte enbart med legoknektar. Det kan bli en plikt för svenska försvarsanställda att slåss mot vad man kallar banditer och extremister.

Men till och med en svensk politiker borde inse att man inte kan frälsa folk med k-pist. Sådan okunnighet vore otrolig. Det måste vara direkt ondska med i spelet, nu som förr. Och girighet, skriver Jan Myrdal.

Nu krigar Sverige i Afghanistan. Inställsamt ställer vår stats politiska överskikt upp med soldater och pengar till den vacklande supermaktens förfogande i kampen om Innerasiens råvaror. Svenska officerare deltar när det skjuts ned vad som kallas banditer och extremister. Trots finanseländet reste Tolgfors till Budapest och lovade Nato 1,5 miljarder ur statskassan vår för att stödköpa C-17- plan att flyga stridsvagnar till kriget bara under de fyra första åren.

Än så länge består den svenska truppen av frivilliga: legoknektar. Men nu planeras göra tjänsten vid Hindu Kush till plikt för svenska försvarsanställda.

Och redan i skolan får de små svenska barnen veta att Sverige av pur ädelhet sprider demokrati och mänskliga rättigheter till de afghanska svartskallarna i deras berg. Eller som tysken säger: ”Und willst du nicht mein Bruder sein so schläg ich dir den Schädel ein” (och vill du inte vara min broder så slår jag in skallen på dig).

Att svenska soldater ska till Afghanistan för kvinnofridens skull är ett argument som det Mussolini kom med när han till Nationernas Förbund lät säga att de italienska soldaterna skulle avskaffa slaveriet i Abessinien (där fanns slavar). Om regeringen vill hjälpa kvinnor ur elände utomlands, skicka då trupp till Hamburgs Reeperbahn!

Till och med en svensk politiker borde inse att man inte kan frälsa folk med k-pist. I synnerhet inte ett folk som i århundraden – ja sedan perserrike och guptavälde – slagits mot varje utländsk ockupant. Om våra politiker blott handlat av okunnighet och inte av ond nykolonial girighet borde de kunnat läsa på.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i headline, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *