Vänsterpartiet – Höj skatten för låginkomsttagare

https://norrkoping.expressen.se/polopoly_fs/1.1189650!slot100slotWide75ArticleFull/3447786819.jpgSå var det med det politiska nytänkandet och verklighetsförankringen hos Lars Ohly och vänsterpartiet. Eller har inte de akademiska socialisterna inom vänsterpartiet fatta att det är vanligt folk som behöver hjälp. I många fall för att överleva ekonomiskt. Har de ens funderat över om de med 17000 i inkomst kan betala mer skatt?

Om något behövs det en riktig skattereform och en ändring av skattebördan från dagens låg och medelinkomststagare.

Precis som Håkan A Bengtsson skriver nedan tror jag inte vänsterpartiet egentligen är redo eller intresserad av att ingå i en regeringskoalition. Speciellt inte om det skulle innebära kompromisser om den egna politken. Bråket inom oppositionen har också gynnat vänsterpartiet som återfått en politisk profil efter att ha suttit tysta i två år medan den moderatledda alliansen monterat ner välfärden. Socialdemokraterna har i alla fall ursäkten att de bytt partiledare och inlett ett arbete med att ta fram en ny politisk plattform efter katastrofen 2006.

Av döma av erfarenheter från Göteborg lämnar vänsterpartiet hellre samarbete än att kompromissar om ideologiska frågor även om de gynnar de som behöver det mest.

Bloggat:
Det finns inga gratisluncher pt 2, Låt oss skrämma dem med satan…, Rigel 4?, Ohly.What else is new?, Om låginkomsttagare

https://www.dagensarena.se/text/2008/11/vilken-soppa

På ytan är det stora partiet elakt mot lilla vänsterpartiet? Mycket talar emellertid för att vänsterpartiet egentligen inte är så intresserat av ett samarbete. Så sent som i våras avvisade Lars Ohly alla förhandlingar och kompromisser före valet:”Det skulle innebära att vi suddar ut vår profil. Kompromisser och överenskommelser är nödvändiga för att vi ska kunna påverka verkligheten, men det gör vi när vi väl sitter vid makten och ska samarbeta med andra. Inte inför ett val.”

Med tanke på vänsterpartiets inre liv och kiv de senaste åren var ståndpunkten logisk. Men Ohly kritiserades hårt och satt med Svarte Petter i allmänhetens ögon.

Nu är det tvärtom. Mona Sahlin är en ful fisk som vill stänga stackars Lars Ohly ute. Frågan är om vänsterpartiets nya linje är taktiskt motiverad eller om det är fråga om ett reellt omtänkande. Partiet har inte varit ett under av klarhet. För ett tag sedan sa vänsterpartiets Ulla Andersson i radio att budgetreglerna ligger fast, dagen efter krävde hon och Lars Ohly på DN-debatt en omprövning av hela det ekonomiska regelverket. Detta bör i och för sig inte vara skrivet i sten. Men kasten hit och dit ger ett underligt intryck.


V: Höj skatten för låginkomsttagare | Nyheter | Aftonbladet

Lars Ohly säger i Rapport att han vill se en höjd skatt för för låg- och medelinkomsttagare. 75 procent av befolkningen skulle få en höjd skattesats. Enligt svt.se skulle skatten höjas för alla som tjänar mer än 17 000 kronor i månaden.

Och Ohly tror att det är en valvinnande fråga. Pengarna skulle läggas på välfärd och Ohly säger i rapports inslag att det är något även låg- och medelinkomstagare vill betala för att förbättra.

Enligt Ohly räcker det inte att bara höja skatten för de som tjänar mycket pengar.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *