Vad händer med de 12000 utan sjukpenning i Januari 2009

Vad kommer den moderat-ledda alliansen göra för de 12000 svenskar som ställs utan sjukpenning från Januari 2009. Det undrade Siw Wittgren-Ahl i en fråga till statsrådet Christina Husmark Persson.

Eller leder alliansens arbetslinje direkt till socialbidrag?

Julen närmar sig och därmed allt vad den medför. I dagarna kan vi läsa att många människor inför denna storhelg kommer att mötas av att de blir utförsäkrade från Försäkringskassan. Omkring 30 000 personer beräknas förlora sin sjukpenning efter nyår. För många innebär det ett svårt besked lagom till jul. 
Då passeras 180-dagars-gränsen för första gången sedan reglerna för sjukskrivning ändrades. Det innebär att den, som efter att ha varit sjukskriven i sex månader och som bedöms kunna ta ett annat jobb på arbetsmarknaden, förlorar sin sjukpenning.

Av de 34 912 personer i Försäkringskassans östra region, som var sjukskrivna i oktober, bedöms 22 652 få sjukpenning även efter nyår. Detta skriver LO-Tidningen.  För 12 260 väntas sjukskrivningen vara över till årsskiftet. Omräknat till hela landet skulle det innebära att 28 000 som varit sjukskrivna ställs utan sjukpenning.

De nya reglerna vid sjukskrivning infördes 1 juli och de innebär att den som varit sjukskriven i tre månader bara får sjukpenning om han eller hon inte kan klara av sitt vanliga arbete. Efter sex månaders sjukskrivning gör Försäkringskassan en bedömning om den sjukskrivne kan klara ett annat arbete på arbetsmarknaden. Den som bedöms vara för sjuk för att kunna arbeta får behålla sin sjukpenning, men som mest i ett år.

Jag vill med anledning av detta fråga socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson:

Vad avser ministern göra för dem som redan nu i januari slås ut ifrån sjukförsäkringen, vilket besked kan ministern lämna dem inför julen? 


Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *