1000 varsel om dagen i oktober – Framtidsbrancher, arbetsförmedlingen, pantbank och inkasso?

Ytterligare några tecken på vart utvecklingen går i urvalet av artiklar.  1000 varsel om varsel om dagen i oktober. Notera att visstidsanställda inte syns in statistiken över varslade och i många fall heller inte finns med i a-kassan. Trots detta

Är det inte dags att sluta tala om
finanskris och istället tala om vad det är. En global ekonomisk depression. Där ekonomierna samtidigt går ner över hela världen från Kina Något som kommer att drabba sverige ytterligt hårt med vår exportberoende industri

Den moderatledda alliansens svar på detta är förstås att inget mer behöver göras. För banker och finansinstitut finns det resurser med inte för vanliga svenskar som beöver hjälp. Birag till banker är ok men inte till vanliga svenskar eller för att citera moderaterna. Det ska inte löna sig att leva på bidrag.

Framtidsverige
inte bara för kulturarbetare om den moderatledda alliansen sitter kvar?

Moderaternas åsikt i olika politiska frågor
Det ska alltid löna sig bättre att arbeta än att försörjas genom olika former av bidrag. Skatterna ska framförallt sänkas i de fall de hindrar nya jobb att växa fram. Syftet är att bryta bidragsberoendet och att fler ska kunna leva på sin lön. Skatter och bidrag påverkar på ett sätt som gör att det lönar sig allra sämst att arbeta för dem med låga inkomster. Därför har moderaterna och regeringen riktat huvuddelen av skattesänkningarna mot dem som tjänar minst. Det vill vi fortsätta med.

Mer i Media:
Europa föll under tredje kvartalet sannolikt in i sin första recession på 15 år. Det skriver Bloomberg.
Kinas nedgång riskerar att fördjupas

di.se – Rekordstora varsel gör att arbetsförmedlingen nyanställer

Under månaden nyregistrerades 29.000 personer som arbetslösa vilket är 3000 fler än samma månad förra året. Antalet lediga arbetsplatser ökar däremot inte. Under samma period fanns det cirka 40.000 lediga jobb registrerade hos arbetsförmedlingen vilket är en minskning på 15.000 jämfört med oktober 2007. Nedgången märks tydligast inom industrisektorn och byggbranschen, samma sektorer som också varslat personal de senaste månaderna.

Men det ser inte helt nattsvart ut för den som tidigare arbetat inom industrisektorn eller inom byggbranschen.

”Fast de kan behöva byta arbetsort eller yrke. Vi kommer i vissa fall att erbjuda möjlighet till praktik hos olika arbetsgivare. Dessutom söker företag baserade i Norrland fortfarande personal från industrisektorn”, säger Lena Liljebäck, stabschef på Arbetsförmedlingen.

Bland de företag som fortfarande söker ny personal återfinns också arbetsförmedlingen själva. När antalet arbetssökanden stiger ökar också behovet av arbetsförmedlare. Och till dessa tjänster välkomnas sökanden med olika bakgrund.

”Ja ofta vill vi att vår personal ska ha erfarenhet från arbetslivet och gärna från olika typen av yrken. Vi vill att våra arbetsförmedlare ska spegla världen utanför våra egna väggar”, säger Lena Liljebäck.

di.se – 1.120 personer varslade under tisdagen

Trots att över 1.100 personer varslats på en och samma dag är det långt ifrån rekord. Under oktober månad varslades över 20.000 personer om uppsägning vilket innebär cirka 1.000 personer per arbetsdag. Liknande siffror väntas för november månad.

Samtidigt visar inte varselstatistik hela sanningen om situationen på arbetsmarknaden. Många visstidsanställda har redan tvingats från sina jobb något som inte syns statistiken eftersom de saknar fast anställning. Många har dessutom inte rätt till a-kassa vilket kan förvärra situationen ytterligare.

”Ja det finns anledning att tro att de döljer sig ytterligare avgångar bakom varselstatistiken. Men värst blir Det kommer att bli särskilt märkbart när handeln och vården får sämre tider eftersom de har större andel visstidsanställda än andra branscher,” säger Hans Tydén utredare på Arbetsförmedlingen.

di.se – Vinnarna finns – mitt i krisen

Nästa år räknar TRR med 18.000 uppsagda tjänstemän, vilket kan jämföras med de nästan 7 000 som har sagts upp hittills i år.

Osäkerheten på arbetsmarknaden gör även att intresset ökar bland privatkunder att se över sina försäkringar, enligt Daniel Soussan, vd för försäkrings­förmedlaren Insplanet, även den noterad på First North.

”Bara de senaste månaderna har intresset för inkomstförsäkringar fördubblats. Även efterfrågan på andra trygghetsförsäkringar som låneskydd och bokostnadsskydd har ökat. Samtidigt ser allt fler över möjligheterna att sänka kostnaden för bilförsäkringen”, säger Daniel Soussan.

Han konstaterar att Ins­planet har haft en tendens att gå som bäst när alla andra bolag får det tuffare.

Sämre tider ökar också behovet hos många att dryga ut kassan på något sätt. Intresset för korta krediter har exempelvis ökat vilket gynnar pantbankerna.

Siv Svensson är vd för Svensk Pantbelåning och hon räknar med att utlåningen ökar med 20 procent i år till 500 miljoner kronor.

”Det har varit bra tillströmning hela året på både gamla och nya kunder”, säger hon.

Främst är det guldsmycken som pantsätts, men även klockor och musikinstrument är populära objekt. Och i januari nästa år öppnar Svensk Pantbelåning ett nytt kontor i Skärholmen i Stockholm.

”Expansionen beror dels på guldpriset, dels på ett ökat behov av korta krediter. Det börjar sprida sig att detta är ett enkelt och säkert sätt att låna på.”

Peter Sundström, ordförande för Svensk Pant-banks­förening och vd för Pant­banken Sverige, räknar med ett rekordår.

”Vi kommer att göra vårt bästa år någonsin i år med en omsättning på 350 miljoner kronor, vilket är en ökning med 40 procent jämfört med förra året”, säger han.

Ett annat tidens tecken är att inkassobolagen får mer jobb.

Försäljningen för kredithanteringsföretaget Svea Ekonomi har ökat med 31 procent i år och både fakturaköp och så kallad fac­toring, där ett företag belånar en hel reskontra, har ökat med över 20 procent.

”I och med att det har blivit svårare att få krediter från bankerna är det ganska naturligt att utnyttja andra finansieringsformer”, säger Lennart Ågren, vd för Svea Ekonomi.

Även Mats Holmfeldt, vice vd på börsnoterade Intrum Justitia, ser en ökad omsättning och fler inkassoärenden.


Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *