Avbrutna oppositionssamtal inte förvånade – V är problemet

Jag liksom tyligen ett antal andra har aldrig trott på en treparti koallition elller samarbete med det nuvarande vänsterpartiet. V inte redo att kompromissa om ideologin eller politikens innehåll. Vad Ohly och övriga behöver är att de kan vara offret i ett scenario där Mona Sahlin är busen. På så sätt kan de skaffa den egna politiska profil de behöver och inte lyckats med under de två år alliansen monterat ner sverige.

Vänsterpartiet har ju också gjort klart att de hellre fäller en s-mp regering och därmed röstar för fyra år till med reinfeldt. Vilket ju passar in på de antal kommuner och landsting där man utan problem samarbetar med de borgerliga.

Sen har jag svårt att tro att socialdemokraterna skulle gå
till val på en politik med höjda skatter för låginkomsttagare. Något som tydligen Ohly och vänsterpartiet vill satsa på då det är ideologiskt rätt.


Det är dags för Mona Sahlin
att sätta ner foten nu. Har hon uppgiften som partiledare ska hon kunna fatta beslut även om de får kritik. Det återstår att om hon kan det.

Bloggat
:

Mer i media:
Sahlins leende har nog stelnat

Oppositionens samtal avbryts | Politik | SvD

…grunderna för den ekonomiska politiken är långt ifrån det enda frågetecknet, enligt Mikaela Valtersson.

– Vi säger inte att det är kört än, men för vår del är det inte så att så fort vänsterpartiet accep­terar de ekonomiska ramverken så är vi tre i båten. Det här handlar också om synen på en valplattform och hur djupt och brett samarbete man vill ha.

En politisk knäckfråga är skatterna, konstaterar hon.

– Vi känner att den måste redas ut, annars sitter vi med ganska stora problem framöver. Vi tycker att det är uteslutet att gå till val på att chockhöja skatter för människor som tjänar 17000–18000 kronor i månaden.

Vänsterpartiet har idag kallat in sitt verkställande utskott till ett extra möte, och Ulla Andersson är ”förbryllad och besviken” över miljöpartiets agerande.

– Socialdemokraterna och miljö­partiet gjorde ett avgörande misstag när de stängde dörren för oss och vår ambition har hela tiden varit att rätta till det. Det fortsätter vi med, men det är lite konstigt att de går på som om inget har hänt.

Hennes egen ingång i förhandlingarna har varit att samla oppositionen för att 2010 kunna ”avsätta den här regeringen”.

– Vi är beredda att jobba under utgiftstak och överskottsmål, men låt oss formulera ett ekonomiskt projekt, så att det inte bara handlar om överskottsmål och utgiftstak. Vi måste på något sätt uttala att vi är för ökad rättvisa, hållbar utveckling och ökad sysselsättning. Vad är problemet med det?

Stämningen under förhandlingarna beskriver hon som ”ibland god, ibland smått irriterande”. Men Ulla Andersson befarar att miljöpartiet i själva verket inte vill ha vänsterpartiet med i en eventuell rödgrön regering, och därför ”letar problem”.

– Men vad jag förstått har Mona Sahlin varit tydlig med att hon vill att det här ska bli ett gemensamt samarbete och jag hoppas att det står fast och att man ska lösa det här.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Avbrutna oppositionssamtal inte förvånade – V är problemet

 1. Peter A skriver:

  Färre och färre människor går på era lögner:

  ”I sin retorik försöker Sveriges största parti få det att låta som om de bara tänker höja skatten för bankdirektörer, advokater och börsmäklare. Den 27 oktober skriver fyra s-ledamöter att de inte föreslår några skattehöjningar för vanliga löntagare med normala inkomster. Det är helt enkelt inte sant.

  Fast det beror ju på vad man menar med vanliga löntagare förstås. Socialdemokraterna föreslår nämligen höjd skatt för:

  Vårdbiträden i Helsingborg med 2 472 kr

  Byggarbetare i Landskrona med 3 204 kr

  Gymnasielärare i Svalöv med 3 204 kr

  Sjuksköterskor i Bjuv med hela 7 533 kr (eftersom de även betalar statlig skatt i ett socialdemokratiskt Sverige)

  Uppenbarligen är vårdbiträden, byggarbetare, lärare och sjuksköterskor höginkomsttagare som måste beskattas högre för att kunna bära upp det socialdemokratiska bidragssamhället.

  Tittar vi lite närmare på vad de andra partierna inom den rödgröna röran vill göra upptäcker vi att de socialdemokratiska skattechocksförslagen är relativt milda i jämförelse. Problemet är bara att s kommer att tvingas till kompromisser med Lars Ohly, en person som vill höja skatten för en förskollärare i Helsingborg med ofattbara 14 184 kr. Möts de vid halva vägen så blir det en skattehöjning med runt tiotusenkronorslappen för den i dag alldeles för välbärgade förskolläraren…”

  http://hd.se/ledare/2008/11/04/naer-argumenten-tryter/

 2. Peter A skriver:

  Färre och färre människor går på era lögner:

  "I sin retorik försöker Sveriges största parti få det att låta som om de bara tänker höja skatten för bankdirektörer, advokater och börsmäklare. Den 27 oktober skriver fyra s-ledamöter att de inte föreslår några skattehöjningar för vanliga löntagare med normala inkomster. Det är helt enkelt inte sant.

  Fast det beror ju på vad man menar med vanliga löntagare förstås. Socialdemokraterna föreslår nämligen höjd skatt för:

  Vårdbiträden i Helsingborg med 2 472 kr

  Byggarbetare i Landskrona med 3 204 kr

  Gymnasielärare i Svalöv med 3 204 kr

  Sjuksköterskor i Bjuv med hela 7 533 kr (eftersom de även betalar statlig skatt i ett socialdemokratiskt Sverige)

  Uppenbarligen är vårdbiträden, byggarbetare, lärare och sjuksköterskor höginkomsttagare som måste beskattas högre för att kunna bära upp det socialdemokratiska bidragssamhället.

  Tittar vi lite närmare på vad de andra partierna inom den rödgröna röran vill göra upptäcker vi att de socialdemokratiska skattechocksförslagen är relativt milda i jämförelse. Problemet är bara att s kommer att tvingas till kompromisser med Lars Ohly, en person som vill höja skatten för en förskollärare i Helsingborg med ofattbara 14 184 kr. Möts de vid halva vägen så blir det en skattehöjning med runt tiotusenkronorslappen för den i dag alldeles för välbärgade förskolläraren…"

  http://hd.se/ledare/2008/11/04/naer-argumenten-tr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *