Delning inom socialdemokratin och lägg ner s-info

Jag lämnade s-info för jag tröttnade på en webbplats där man mest angrep varandra och där stödet för bloggare var minimalt om man inte hörde till den etablerade gruppen men eftersom jag nu är involverad i en diskussion där kommer här mitt svar till diskussionen.   


Uppenbarligen är det olika verklighetsuppfattningar om vad som hände när det gäller koalitionsbyggandet med MP och/eller V.

Min slutsats var att helen fritzon med flera gick ut och medvetet saboterade för mona sahlin. Alternativet är att de inte fattat vad som sades på de möten och aktiviteter de deltog i.  Eller inte vågade yttra sig för att sedan i media gå ut och kritisera Mona Salin. Vilket i så fall är en feghetens tystnad. 

Läs vad GBG officiellt hade att säga nedan och gör en bedöming av vad som sades när koallitionen med enbart MP presenterades som ett påhitt av Mona Sahlin.

Någon har uppenbarligen fel.

Vad Göteborg säger kan även gälla s-info där flertalet ledande s-bloggare ägnar mer tid att attackera/gräla med andra socialdemokrater än att driva på för att förändra sverige. 

Stigbörn Ljungren har rätt när han pratar om gnällvänstern. En bättre beteckning är förstås pratvänstern. En grupp som hellre pratar om hur bra allt var för och allt som är fel nu istället för att komma med konkreta förslag hur sverige kan göras bättre. Och se in i framtiden.  Göran Johansson sade att socialemokraterna har en förmåga att gå med arslet före in i framtiden vilket verkar stämma ganska bra om man ser på s-info debatten på senare tid. 

Varför istället inte tala om de 12000 människor som står utan sjukpenning i januari. Om en arbetslöhet som rusar i höjden och Sverige håller på att delas socialt och ekonomiskt. En bostadsbristen som är katastrofal och klasskillnaderna större än någonsin. Och driva på så att både partiet och Sverige förändras och förnyas. 

För mig är människorna viktigare än rätt etiketter eller vad som klassificeras som höger eller vänster. Det är också en ideologisk pragmatism som funnits i GBG länge och hos den urspungliga socialdemokratin. Det handlade om att fixa problemen här och nu. Inte utopiska samhällsbyggen långt in i framtiden.

Frågan är om s-info med sitt konstanta hackande på socialdemokratin har något positivt att tillföra längre? Jag tror inte det. Någonstans har perspektivet försvunnit när man läger ner mer tid på att äta sina egna och vad om händer inom socialemokratin utan att se vad som händer i det omgivande Sverige.

Kritik och olika åsikter är inte fel men kom med något konstruktivt också. Annars är det just en gnällvänster som bara klagar.

Jag vill se ett pragmatiskt arbete för att säkra ett långvarigt socialemokratiskt regeringsinnehav och en krossad allians. Något som historiskt gjorts genom samarbete med både mitten partier och till vänster. Det är i alla fall något som jag tänker jobba för fram till valet 2010. Aldrig mer alliansen borde vara slagordet för alla. 

Men jag tror inte vänsterpartiet är redo eller ens villigt att samarbete på långsikt. Något som man kommit fram till i GBG när V hoppade av efter en 25 örig skattesänkning. Dagens arena och Håkan A Bengtsson beskriver situationen bra.

https://www.dagensarena.se/text/2008/11/vilken-soppa

Om Mona Sahlin gjorde något fel så var det att hon inte satte ner foten klart om inriktningen. Och att hon ensam tog på sig hela skulden för röran trots att hela partiledningen var involverad i beslutet.

Det är en röra och intern delning inom socialemokratin. Det finns ingen anledning att dölja det. Det hör knappast till vanligheterna annars att ett pd går ut och anklagar ett annat för lögn om man nu läser mellan raderna nean. Då krävs en stark partiledning som kan sätta inriktningen. En lyssnande partildedare är en sak men tillslut handlar det om att någon måste säga nu gör vi så här. Sen är det upp till övriga förtroendevalda att stödja eller säga nej.

Vad GBG hade att säga officiellt.

______________________________________
-Nyheter Göteborgsområdet nummer 10 2008, 11 oktober

Innehåll:

Vi står bakom beslutet om samarbete med mp

I onsdags berättade Mona Sahlin tillsammans med miljöpartiets två språkrör att ett fördjupat samarbete mellan våra två partier inleds. Sedan dess har det lyfts upp att det förekommit intern kritik i partiet både kring beslutet och kring hanteringen. Därför vill Göteborgs socialdemokratiska partidistrikts styrelse göra följande kommentar:

Detta beslut togs efter en lång diskussion i partiet, med ordförandena i alla partidistrikt, med partistyrelse och verkställande utskott. Vi känner att processen har varit bra och att vi har blivit lyssnade på.

De partivänner som dessa dagar har gått ut och varit kritiska får ta på sig ett ansvar. De här påhoppen ger bara öppningar åt Reinfeldt, som både är onödiga och i sak helt felaktiga! Vi har demokratiska spelregler i partiet och dessa bör respekteras.

Vi står bakom beslutet om ett fördjupat samarbete med miljöpartiet. Vi kan nu presentera ett realistiskt regeringsalternativ till det samarbete som de fyra borgerliga partierna har. Det stänger Reinfeldts möjligheter att ifrågasätta vårt alternativ. Istället kan vi fokusera på sakpolitik. Och då kan vi blicka framåt mot ett Sverige där socialdemokratiska värderingar återigen leder landet.

Vi har stor respekt för dem som känner osäkerhet kring sakinnehållet, då alla svar idag inte är givna. Vi är två olika partier och vi ska nu gå in i en process där vi diskuterar vad detta samarbete ska innehålla. Vi samarbetar gärna med alla goda vänsterkrafter. Dörren till samarbete med vänsterpartiet är inte stängd från vår sida. Men för att detta ska diskuteras behöver vi bli överens om behovet av ordning och reda i statens budget.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Delning inom socialdemokratin och lägg ner s-info

 1. Eva Olsson skriver:

  Hej Claes!

  Mycket bra skrivet. Jag önskar jag hade skrivit det själv. Du formulerar precis vad jag tänker! Jag fasar också för att allmänhet och media ska hitta till s-bloggar. Där härskar inskränkthet och förutfattade meningar.

 2. Eva Olsson skriver:

  Hej Claes!

  Mycket bra skrivet. Jag önskar jag hade skrivit det själv. Du formulerar precis vad jag tänker! Jag fasar också för att allmänhet och media ska hitta till s-bloggar. Där härskar inskränkthet och förutfattade meningar.

 3. ckrantz skriver:

  @Bo Widegren:

  Var och en får dra sina egna slutsatser om vad som är sanningen så länge protokoll från diverse möten inte blir offentliga. Mina kommer från personliga kontakter och uttalanden som nedanstående. Uppenbarligen har man från Göteborg, Västernorland, Skaraborg, Jämtland, Dalarna och Stockholm uppfattat något helt annat än vad man gjorde i Skåne och från diverse LO-Förbund. Detta efter 8 VU sammanträden, 4 partistyrelsemöten, tre distriksordförande möten, träff med förstaombudsmännen i partidistrikten,möte med LO:s styrelse möte med riksdagsgruppens styrelse och alla LO:s förbundsordföranden.

  Men att hänvisa till alla dessa möten var visst mästrande och ett ohederligt debattknep. Det är väl ungefär lika mästrande som att säga att eftersom jag kommer från Göteborg skulle jag inte begripa rikspolitik?

  Förövrigt kommer mitt perspektiv på det nuvarande vänsterpartiet från organisationer som vägvalvänster, personer som Lars Bäckström, Johan Lönnroth, Stig Henriksson med flera. Personer som finns kvar i vänsterpartiet, som sitter i politisk isolering som dissidenter, som lämnat partiet för andra partier eller helt gått ut i vildmarken som politiska vildar. Och personer som väl känner Lars Ohly sedan hans tid som aktivt praktiserande kommunist. Det är det vänsterpartiet du drömmer om ska sitta med i en socialdemokratisk regering som ett långsiktigt regeringsalternativ?

  Sedan kontrastera vad som säg nedan

  ..det är efter ett gediget grundarbete som vi socialdemokrater beslutat att samarbeta med miljöpartiet inför valet om två år. De som bidrar till att sprida bilden av att samarbetet inte diskuterats inom partiet, far med osanning. Dessutom har vi inte stängt dörren för vänsterpartiet, skriver sex ordförande för partidistrikten med bland andra Anna Johansson, Urban Ahlin, Mikael Damberg och Peter Hultqvist.

  Med vad man hade att säga från bland annat från skåne och diverse LO-förbund.

  – Mona Sahlin hade mandat att fortsätta samtalen med både miljöpartiet och vänsterpartiet, säger Heléne Fritzon, VU-ledamot och ordförande i vänsterdistriktet Skåne. – Vi ska föra en vänsterorienterad politik med grön profil, då behöver vi både vänsterpartiet och miljöpartiet, säger hon.

  De två LO-förbundsordförande som även de tydligen hade missat både möten och information.

  DN Debatt skriver ordförandena för de två LO-förbunden Seko och Handels att “Socialdemokratin måste bilda front med vänstern”.

  Det retoriska närmandet mot mitten ska ställas mot de stora opinionsmässiga skillnaderna. Om man som vi tolkar det som en kraftfull protest mot den förda politiken, är det då så klokt att i den politiska retoriken lägga sig nära en för många väljare misslyckad politik?

  Vi tycker tvärtom. Vi tycker att det istället är läge att lyfta fram de grundläggande skillnaderna i synen på hur ett samhälle ska var uppbyggt, med utgångspunkt från solidaritet, trygghet och rättvisa. Med andra ord, det är dags att socialdemokratin tar ett steg åt vänster.

  Man kan dra olika slutsatser. Antingen har folk inte begripit, inte varit närvarande, inte informerade eller varit närvarande men suttit tysta i vad jag kallar en feghetens tystnad. Om en inriktning på ett fördjupat med MP var något man inte kunde acceptera skulle man sagt det innan beslutet togs.

  Min slutsats är klar. Ett antal personer gick ut i media för att medvetet sabotera en politisk strategi de inte kunde acceptera. Och sparkade därmed undan benen på sin egen partiledare. Och kastade in socialdemokratin i en intern kris. Och gjorde det under en vecka då ett konkret regeringsalternativ till alliansen skulle presenteras.

  Sen tycker jag inte du Bo ska gå ut och tala om för andra att de ska ’hålla tyst’. Ironin är uppenbar med tanke alla gånger du protesterat mot en partiledning som du säger försökt tysta andra åsikter. Eller är de inte tillåtet att kritisera kritiker inom socialdemokratin?

  Likadant verkar du ha missat att Obama under pratet om visionerna är en iskall pragmatiker och realpolitiker. Något som jag tycker även socialdemokraterna borde vara. Det bästa är om visionerna kombineras med kall inriktning på att säkra makten. Vilket Reinfeldt gjorde 2006. S-info tillför heller ingen till det socialemokratiska partiet som det ser ut idag. Tvärtom ger det ett utomordentligt dåligt intryck om någon stackars väljare skulle hitta ditt med konstanta personagrepp och och bloggar som lägger ner mer tid att att angripa sin egen partiledning än att prata om visioner kring ett annat sverige.

  För mig är framtiden klar. Det handlar om arbete, bostäder, rättvisa, solidaritet och möjligheten till ett drägligt liv för alla svenskar. Det är visionen. Och har alltid varit. Socialdemokratin har alldrig handlat om utopisk socialism. De mest framgångsrika socialdemokratiska statsministrarna har varit just pragmatiska realister. Det handlade om att hjälpa folk i nutid. Där man var redo att samarbete med alla som kunde driva på det övergripande målet. Utan ett samarbete med mitten hade varken folkhemmet eller ett välfärdssamhälle byggts. Vilket du mycket väl vet. Vänsterpartiet har aldrig varit en del av en socialemokratisk regeringsunderlag under större delen av socialemokratins historia. Dagen vänsterparti är inte heller det parti som under Lars Bäckström kom överens om budgetar. För att hänvisa till GBG igen är det samma dogmatiska ideologer i vänterpartiet som styr på riksplanet likt de på lokalplanet som bröt ett mångårigt samarbete för att det var ideologiskt fel att sänka skatten.

  Det var ju också Lars Ohly och V som ville ha högre skatt för låginkomsttagarna för det var ideologiskt rätt. Vilket jag antar även du stödjer Bo?

  Sedan varför inte skriva och kampanja för de 12000 som kommer att stå utan sjukpenning i januari, eller de 55000 som kommer att utförsäkras på ett och ett halvt år. Varför inte tala om de vidgande sociala och ekonomiska klyftorna i Sverige, kämpa för bättre arbetsvilkor för deltidare och visstidare, en värdig vård eller dussintals andra akuta frågor. Och driva på partiledningen så att mer görs konkret för att minska de klyftorna.

  Och med andra ord vara något annat än den gnällvänster som alltid klagar men alldrig har något konkret att föreslå.

  Bred förankring bakom samarbete med mp | Arvidfalk.se
  ..det är efter ett gediget grundarbete som vi socialdemokrater beslutat att samarbeta med miljöpartiet inför valet om två år. De som bidrar till att sprida bilden av att samarbetet inte diskuterats inom partiet, far med osanning. Dessutom har vi inte stängt dörren för vänsterpartiet, skriver sex ordförande för partidistrikten med bland andra Anna Johansson, Urban Ahlin, Mikael Damberg och Peter Hultqvist.
  ————
  Bred förankring
  Det har kommit att framställas i media som att vi socialdemokrater inte internt diskuterat det fördjupade samarbetet med miljöpartiet. Vi känner över huvud taget inte igen den bilden. De som bidrar till att sprida den i media far helt enkelt med osanning. Låt oss ta några exempel. Frågan om samarbetet har diskuterats vid åtta sammanträden i det verkställande utskottet (varav två internat) och vid fyra tillfällen i partistyrelsen. Vi distriktsordföranden har träffats tre gånger i frågan. Detta har skett med uppmaningen från partiledningen att mellan dessa tillfällen diskutera frågan i våra respektive distrikt. Partiledningen har dessutom träffat förstaombudsmännen i partidistrikten, haft en träff med LO:s styrelse och en träff med riksdagsgruppens styrelse och alla LO:s förbundsordföranden. Vår partiordföranden har utifrån dessa samtal fått ett tydligt mandat att fördjupa samarbetet med miljöpartiet.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3495485.ab
  …är Mona Sahlin avslöjade att socialdemokraterna vill bilda regering med enbart miljöpartiet togs stora delar av partiledningen på sängen.

  Aftonbladet kan i dag avslöja att frågan om en koalition inte var uppe när partiets innersta krets, det verkställande utskottet (VU), träffades i fredags. Enligt Aftonbladets källor är splittringen stor i partiets högsta ledning. Flera ledamöter är kritiska till att man hängt av vänsterpartiet så här långt före valet.

  Fortsätta samtal

  – Mona Sahlin hade mandat att fortsätta samtalen med både miljöpartiet och vänsterpartiet, säger Heléne Fritzon, VU-ledamot och ordförande i vänsterdistriktet Skåne.

  – Vi ska föra en vänsterorienterad politik med grön profil, då behöver vi både vänsterpartiet och miljöpartiet, säger hon.

  Niklas Karlsson, kommunalråd i Landskrona och som sitter i partistyrelsen, instämmer:

  – Jag gillar inte att man stänger dörren till vänster.

  Anna Heed, ledamot i EU-parlamentet:

  – Eftersom partiet är delat, tycker jag att det är bättre att samarbeta med båda.

  Fick grönt ljus

  Kretsen kring Mona Sahlin anser att de redan för tre veckor sedan fick grönt ljus av partistyrelsen att gå
  vidare utan vänsterpartiet.

  Den bilden delas inte av kritiska medlemmar i s-ledningen.

  – Jag var inte informerad om beslutet i förväg. På partistyrelsen togs det upp att man skulle fördjupa samarbetet med miljöpartiet. Men jag har inte förstått det som att vänstern ska hängas av, säger Niklas Karlsson.

 4. ckrantz skriver:

  @Bo Widegren:

  Var och en får dra sina egna slutsatser om vad som är sanningen så länge protokoll från diverse möten inte blir offentliga. Mina kommer från personliga kontakter och uttalanden som nedanstående. Uppenbarligen har man från Göteborg, Västernorland, Skaraborg, Jämtland, Dalarna och Stockholm uppfattat något helt annat än vad man gjorde i Skåne och från diverse LO-Förbund. Detta efter 8 VU sammanträden, 4 partistyrelsemöten, tre distriksordförande möten, träff med förstaombudsmännen i partidistrikten,möte med LO:s styrelse möte med riksdagsgruppens styrelse och alla LO:s förbundsordföranden.

  Men att hänvisa till alla dessa möten var visst mästrande och ett ohederligt debattknep. Det är väl ungefär lika mästrande som att säga att eftersom jag kommer från Göteborg skulle jag inte begripa rikspolitik?

  Förövrigt kommer mitt perspektiv på det nuvarande vänsterpartiet från organisationer som vägvalvänster, personer som Lars Bäckström, Johan Lönnroth, Stig Henriksson med flera. Personer som finns kvar i vänsterpartiet, som sitter i politisk isolering som dissidenter, som lämnat partiet för andra partier eller helt gått ut i vildmarken som politiska vildar. Och personer som väl känner Lars Ohly sedan hans tid som aktivt praktiserande kommunist. Det är det vänsterpartiet du drömmer om ska sitta med i en socialdemokratisk regering som ett långsiktigt regeringsalternativ?

  Sedan kontrastera vad som säg nedan

  ..det är efter ett gediget grundarbete som vi socialdemokrater beslutat att samarbeta med miljöpartiet inför valet om två år. De som bidrar till att sprida bilden av att samarbetet inte diskuterats inom partiet, far med osanning. Dessutom har vi inte stängt dörren för vänsterpartiet, skriver sex ordförande för partidistrikten med bland andra Anna Johansson, Urban Ahlin, Mikael Damberg och Peter Hultqvist.

  Med vad man hade att säga från bland annat från skåne och diverse LO-förbund.

  – Mona Sahlin hade mandat att fortsätta samtalen med både miljöpartiet och vänsterpartiet, säger Heléne Fritzon, VU-ledamot och ordförande i vänsterdistriktet Skåne. – Vi ska föra en vänsterorienterad politik med grön profil, då behöver vi både vänsterpartiet och miljöpartiet, säger hon.

  De två LO-förbundsordförande som även de tydligen hade missat både möten och information.

  DN Debatt skriver ordförandena för de två LO-förbunden Seko och Handels att “Socialdemokratin måste bilda front med vänstern”.

  Det retoriska närmandet mot mitten ska ställas mot de stora opinionsmässiga skillnaderna. Om man som vi tolkar det som en kraftfull protest mot den förda politiken, är det då så klokt att i den politiska retoriken lägga sig nära en för många väljare misslyckad politik?

  Vi tycker tvärtom. Vi tycker att det istället är läge att lyfta fram de grundläggande skillnaderna i synen på hur ett samhälle ska var uppbyggt, med utgångspunkt från solidaritet, trygghet och rättvisa. Med andra ord, det är dags att socialdemokratin tar ett steg åt vänster.

  Man kan dra olika slutsatser. Antingen har folk inte begripit, inte varit närvarande, inte informerade eller varit närvarande men suttit tysta i vad jag kallar en feghetens tystnad. Om en inriktning på ett fördjupat med MP var något man inte kunde acceptera skulle man sagt det innan beslutet togs.

  Min slutsats är klar. Ett antal personer gick ut i media för att medvetet sabotera en politisk strategi de inte kunde acceptera. Och sparkade därmed undan benen på sin egen partiledare. Och kastade in socialdemokratin i en intern kris. Och gjorde det under en vecka då ett konkret regeringsalternativ till alliansen skulle presenteras.

  Sen tycker jag inte du Bo ska gå ut och tala om för andra att de ska 'hålla tyst'. Ironin är uppenbar med tanke alla gånger du protesterat mot en partiledning som du säger försökt tysta andra åsikter. Eller är de inte tillåtet att kritisera kritiker inom socialdemokratin?

  Likadant verkar du ha missat att Obama under pratet om visionerna är en iskall pragmatiker och realpolitiker. Något som jag tycker även socialdemokraterna borde vara. Det bästa är om visionerna kombineras med kall inriktning på att säkra makten. Vilket Reinfeldt gjorde 2006. S-info tillför heller ingen till det socialemokratiska partiet som det ser ut idag. Tvärtom ger det ett utomordentligt dåligt intryck om någon stackars väljare skulle hitta ditt med konstanta personagrepp och och bloggar som lägger ner mer tid att att angripa sin egen partiledning än att prata om visioner kring ett annat sverige.

  För mig är framtiden klar. Det handlar om arbete, bostäder, rättvisa, solidaritet och möjligheten till ett drägligt liv för alla svenskar. Det är visionen. Och har alltid varit. Socialdemokratin har alldrig handlat om utopisk socialism. De mest framgångsrika socialdemokratiska statsministrarna har varit just pragmatiska realister. Det handlade om att hjälpa folk i nutid. Där man var redo att samarbete med alla som kunde driva på det övergripande målet. Utan ett samarbete med mitten hade varken folkhemmet eller ett välfärdssamhälle byggts. Vilket du mycket väl vet. Vänsterpartiet har aldrig varit en del av en socialemokratisk regeringsunderlag under större delen av socialemokratins historia. Dagen vänsterparti är inte heller det parti som under Lars Bäckström kom överens om budgetar. För att hänvisa till GBG igen är det samma dogmatiska ideologer i vänterpartiet som styr på riksplanet likt de på lokalplanet som bröt ett mångårigt samarbete för att det var ideologiskt fel att sänka skatten.

  Det var ju också Lars Ohly och V som ville ha högre skatt för låginkomsttagarna för det var ideologiskt rätt. Vilket jag antar även du stödjer Bo?

  Sedan varför inte skriva och kampanja för de 12000 som kommer att stå utan sjukpenning i januari, eller de 55000 som kommer att utförsäkras på ett och ett halvt år. Varför inte tala om de vidgande sociala och ekonomiska klyftorna i Sverige, kämpa för bättre arbetsvilkor för deltidare och visstidare, en värdig vård eller dussintals andra akuta frågor. Och driva på partiledningen så att mer görs konkret för att minska de klyftorna.

  Och med andra ord vara något annat än den gnällvänster som alltid klagar men alldrig har något konkret att föreslå.

  Bred förankring bakom samarbete med mp | Arvidfalk.se

  ..det är efter ett gediget grundarbete som vi socialdemokrater beslutat att samarbeta med miljöpartiet inför valet om två år. De som bidrar till att sprida bilden av att samarbetet inte diskuterats inom partiet, far med osanning. Dessutom har vi inte stängt dörren för vänsterpartiet, skriver sex ordförande för partidistrikten med bland andra Anna Johansson, Urban Ahlin, Mikael Damberg och Peter Hultqvist.

  ————

  Bred förankring

  Det har kommit att framställas i media som att vi socialdemokrater inte internt diskuterat det fördjupade samarbetet med miljöpartiet. Vi känner över huvud taget inte igen den bilden. De som bidrar till att sprida den i media far helt enkelt med osanning. Låt oss ta några exempel. Frågan om samarbetet har diskuterats vid åtta sammanträden i det verkställande utskottet (varav två internat) och vid fyra tillfällen i partistyrelsen. Vi distriktsordföranden har träffats tre gånger i frågan. Detta har skett med uppmaningen från partiledningen att mellan dessa tillfällen diskutera frågan i våra respektive distrikt. Partiledningen har dessutom träffat förstaombudsmännen i partidistrikten, haft en träff med LO:s styrelse och en träff med riksdagsgruppens styrelse och alla LO:s förbundsordföranden. Vår partiordföranden har utifrån dessa samtal fått ett tydligt mandat att fördjupa samarbetet med miljöpartiet.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3495485.ab

  …är Mona Sahlin avslöjade att socialdemokraterna vill bilda regering med enbart miljöpartiet togs stora delar av partiledningen på sängen.

  Aftonbladet kan i dag avslöja att frågan om en koalition inte var uppe när partiets innersta krets, det verkställande utskottet (VU), träffades i fredags. Enligt Aftonbladets källor är splittringen stor i partiets högsta ledning. Flera ledamöter är kritiska till att man hängt av vänsterpartiet så här långt före valet.

  Fortsätta samtal

  – Mona Sahlin hade mandat att fortsätta samtalen med både miljöpartiet och vänsterpartiet, säger Heléne Fritzon, VU-ledamot och ordförande i vänsterdistriktet Skåne.

  – Vi ska föra en vänsterorienterad politik med grön profil, då behöver vi både vänsterpartiet och miljöpartiet, säger hon.

  Niklas Karlsson, kommunalråd i Landskrona och som sitter i partistyrelsen, instämmer:

  – Jag gillar inte att man stänger dörren till vänster.

  Anna Heed, ledamot i EU-parlamentet:

  – Eftersom partiet är delat, tycker jag att det är bättre att samarbeta med båda.

  Fick grönt ljus

  Kretsen kring Mona Sahlin anser att de redan för tre veckor sedan fick grönt ljus av partistyrelsen att gå

  vidare utan vänsterpartiet.

  Den bilden delas inte av kritiska medlemmar i s-ledningen.

  – Jag var inte informerad om beslutet i förväg. På partistyrelsen togs det upp att man skulle fördjupa samarbetet med miljöpartiet. Men jag har inte förstått det som att vänstern ska hängas av, säger Niklas Karlsson.

 5. Bo Widegren skriver:

  Om vi först tittar på Saninngen med stort S. När man läser Göteborgsdistriktets uttalande så framgår inte att partistyrelsen beslöt att utestänga V. En sak är att Mona Sahlin redogjorde för framstegen med Mp och fick grönt ljus för att fortsätta. Sedan lär varken samarbete till 2020 eller att stänga dörren till V varit uppe på partistyrelsen utan blev den påbyggnad som gjordes före eller vid presskonferensen. Det är också detta som Helene Fritzon m.fl. invänt emot och som också fått Mona Sahlin att backa.

  Inte heller berör du med ett ord att bekräftelsen på dina teser som du hänvisar till är helt inom högeralliansens ram. Vad jag förstår finns inte en enda hänvisning till någon partikamrat. På så sätt kan man ju få ihop vilka vilda historier som helst. Och vart tar hederligheten vägen?

  Mot denna bakgrund förefaller anklagelserna mot Helene Fritzon och de som försvarat sig mot splittringsanklagelserna absurda. Man (även du) har helt enkelt format om verkligheten för att den skall passa den egna bilden. Att dessutom spä på med att döma ut hela s-info, att tala om ”feghetens tystnad”, om ”gnällvänster”, om ”mosa-mona-kampanj”, att ”gå med arslet in i framtiden”, att syssla med ”utopiska samhällsbyggen”, att försöka mästra med ”hur det går till i demokratiska organisationer” osv, osv är enligt mitt förmenande ett ohederligt debattknep. Det är också långt från den konstruktivitet och pragmatism som efterlyses. Var och en kan själv värdera vad en dylik metod att diskutera handlar om. Du borde också inse att lika litet som stockhomsperspektivet ger en bra karta om hur politisk samverkan skall åstadkommas på riksplanet så gäller detsamma göteborgsperspektivet. En sak är säker att du, Claes Krantz, inte medverkat till att sanningen kommit mer i dagen eller att att det blivit en större enighet om hur vi skall inrikta oss på framtiden. Visst är det bra med pragmatism och det sysslar vi också med i Skåne i det politiska arbetet men på s-info och även på övriga bloggar kan man ju blanda upp sakligheten med tankar om visioner. I vart fall är det inte fel, som du påstår. Vad vore politiken utan visioner – se bara på Obama.

  Själv har jag visionen om att Mona Sahlin samlar vänsteroppositionen i ett regeringsalternativ och att SAP ändrar sig och villkorar ratificerings-jaet med garantier för fackliga rättigheter. Då tror jag att vi skulle få stora framgångar både 2009 och 2010. Allt skulle dåliksom mer stämma med den ideologiska grunden och med socialdemokratins kärngrupper inom bl.a. facket.

 6. Bo Widegren skriver:

  Om vi först tittar på Saninngen med stort S. När man läser Göteborgsdistriktets uttalande så framgår inte att partistyrelsen beslöt att utestänga V. En sak är att Mona Sahlin redogjorde för framstegen med Mp och fick grönt ljus för att fortsätta. Sedan lär varken samarbete till 2020 eller att stänga dörren till V varit uppe på partistyrelsen utan blev den påbyggnad som gjordes före eller vid presskonferensen. Det är också detta som Helene Fritzon m.fl. invänt emot och som också fått Mona Sahlin att backa.

  Inte heller berör du med ett ord att bekräftelsen på dina teser som du hänvisar till är helt inom högeralliansens ram. Vad jag förstår finns inte en enda hänvisning till någon partikamrat. På så sätt kan man ju få ihop vilka vilda historier som helst. Och vart tar hederligheten vägen?

  Mot denna bakgrund förefaller anklagelserna mot Helene Fritzon och de som försvarat sig mot splittringsanklagelserna absurda. Man (även du) har helt enkelt format om verkligheten för att den skall passa den egna bilden. Att dessutom spä på med att döma ut hela s-info, att tala om "feghetens tystnad", om "gnällvänster", om "mosa-mona-kampanj", att "gå med arslet in i framtiden", att syssla med "utopiska samhällsbyggen", att försöka mästra med "hur det går till i demokratiska organisationer" osv, osv är enligt mitt förmenande ett ohederligt debattknep. Det är också långt från den konstruktivitet och pragmatism som efterlyses. Var och en kan själv värdera vad en dylik metod att diskutera handlar om. Du borde också inse att lika litet som stockhomsperspektivet ger en bra karta om hur politisk samverkan skall åstadkommas på riksplanet så gäller detsamma göteborgsperspektivet. En sak är säker att du, Claes Krantz, inte medverkat till att sanningen kommit mer i dagen eller att att det blivit en större enighet om hur vi skall inrikta oss på framtiden. Visst är det bra med pragmatism och det sysslar vi också med i Skåne i det politiska arbetet men på s-info och även på övriga bloggar kan man ju blanda upp sakligheten med tankar om visioner. I vart fall är det inte fel, som du påstår. Vad vore politiken utan visioner – se bara på Obama.

  Själv har jag visionen om att Mona Sahlin samlar vänsteroppositionen i ett regeringsalternativ och att SAP ändrar sig och villkorar ratificerings-jaet med garantier för fackliga rättigheter. Då tror jag att vi skulle få stora framgångar både 2009 och 2010. Allt skulle dåliksom mer stämma med den ideologiska grunden och med socialdemokratins kärngrupper inom bl.a. facket.

 7. ckrantz skriver:

  Prioriteringar då och nu inom socialdemokratin?

 8. ckrantz skriver:

  Prioriteringar då och nu inom socialdemokratin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *