Verklighetsnära Afghanistan analys i SvD

Vad än Carl Bildt tror har Sveriges insats i Afghanistan väldigt liten betydelse. Eller en demokratisk ’window dressing’ för en drömd afghanisk stat som inte existerar. Det finns ingen ’nationell’ dialog i Afghanistan.

Frågan som borde ställas är om Sverige och övriga NATO länder är redo för ett åtagande som gäller i årtionden i Afghanistan? Säkerhetspolitiskt kan inte väst vinna lika lite som USA vann i Irak. Villket de flesta professionella militärer redan sagt.

Men cynikern hade förstås undrat över om den
verkliga avsikten med Afghanistan politiken är att upprätthålla en militär närvaro i den strategiskt placerade Afghanistan mitt i central asien.

Att dessa – som är avgörande för framgång – måste ha stöd i också
internationella säkerhetsinsatser tror jag att de allra flesta inser.
Men det blir fel om hela debatten eller politiken bara fokuseras på dem.

Vi kommer att efterlysa en bredare internationell dialog om hur
denna bredare strategi för Afghanistan skall kunna genomföras under de
kommande året.

Att säkra de kommande president-, region- och parlamentsvalen tror jag är en avgörande förutsättning för framgång.

Det tror jag måste vara fokus för de internationella insatserna
under det kommande året – men därtill kommer behovet av en breddad
regional och en fördjupad nationell dialog om landets framtid.

Inte minst den förra tror jag behöver något av en ny start, och
förändringen i Washington kan mycket väl ha skapat bättre
förutsättningar i det avseendet.
https://carlbildt.wordpress.com/2008/11/13/torsdag-med-afghanistan/

En mer verkligetsnära analys över läget i Afghanistan hittar man i SvD. Det är sju förspillda år i Afghanistan hittills. Något även Sverige bidragit till.

USA avgör landets framtid | Inrikes | SvD

Hittills i år har 261 utländska soldater (152 amerikaner och 109 ur Isaf-styrkan) dödats, vilket redan överstiger fjolårets siffra, som då var den högsta sedan kriget inleddes hösten 2001.

Talibanerna har fortsatt öka sin närvaro och har idag kontroll över eller stark närvaro i över halva Afghanistan. Talibanerna kryper allt närmare Kabul, som snart är inom skotthåll.

När Sverige ökar biståndet från 300 miljoner till 500 miljoner kronor årligen och bland annat talar om en satsning på den afghanska polisstyrkan och alternativa inkomstkällor för afghanerna är det rätt väg att gå. Men den krävs en internationell samordning, och framför allt ett nytänkande från USA, om det ska få något genomslag.

För USA har insatsen i Afghanistan under George Bushs ledarskap i första hand handlat om ”kriget mot terrorism”. Det har inneburit samarbete med knarkbossar när så krävts, bombinsatser mot misstänkta medlemmar ur terrornätverket al-Qaida utan större hänsyn till civila offer och låg prioritet på en uppbyggnad av det civila samhället.

Efter sju år med den amerikanska politiken har afghanerna tappat tron på utländskt stöd. Talibanerna hälsas inte välkomna, men hatet mot de utländska soldaterna är i många fall större. Dessutom finns en ökad medvetenhet om att talibanerna kanske vinner i det långa loppet och då kan det handla om överlevnad att stå på segrarens sida.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *