Är Sverige och Carl Bildt redo att ompröva sanningen om Georgien?

Jag undrar om svensk media och än viktigare de politiker likt Carl Bildt som pratade om ett oprovocerat ryskt angrepp på Georgien nu är redo att ompröva sina uttalanden? Knappast, men så har sanningen knappast något med saken att göra om man driver en viss politisk linje. I Sveriges fall är det väl att vara väskbärare för amerikansk utrikespolitik?

Likadant kan man undra varför det skulle vara provocerande att Ryssland hade stora militärövningar vid Georgiens gränser om USA och NATO håller liknande övningar inom Georgiens gränser.

Förlorare är det Georgiska folket och de likt Georgiens president Michail Saakasjvilis som tycks ha trott att NATO och USA skulle gå i krig med Ryssland. Vinnarna är väl Angela Merkel och de Europer som stoppad Georgiens formella start på en anslutnign till NATO. I grunden var det ett ’game of chicken’ för att se vilka som bluffade. Med nationer och folks öden i vågskålen.

Kampen mellan stormakts blocken är tillbaka likt hur det såg ut en gång före kalla kriget. Skillnaden är förstås att Sverige idag har allierat sig i ett av blocken med en officiell doktrin om att en sådan kamp mellan stormakter inte finns.

Förövrigt hur många miljoner var det Sverige skulle investera i att bygga upp Georgien igen?

Uppdatering:
Men som SvD kommenterar georgierna har inte gett upp.

Georgiens president ifrågasätts allt mer | Utrikes | SvD

Det är framför allt Georgiens president Michail Saakasjvilis roll i det fem dagar långa kriget som kommit i ny dager. I augusti framstod Saakasjvili som det lilla landets försvarare mot mäktiga Rysslands attack. Många medier och politiker i Väst, inte minst den svenske utrikesministern Carl Bildt, gav ensidigt Ryssland ansvar för krigsutbrottet. En bild som nu allt mer ifrågasätts.

Två brittiska militärer som tjänstgjorde för OSSE (Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa) i Georgien har gett en version som ytterligare minskar Saakasjvilis trovärdighet. Ryan Grist blev fast i Tschinvali när kriget bröt ut och säger till tidningen The New York Times att Georgien stod för de första attackerna.

–Det var klart för mig att den georgiska attacken var helt urskillningslös och oproportionell i förhållande till en provokation, om det över huvud taget var någon sådan, säger Ryan Grist och i förra månaden gav hans kollega Stephen Young en liknande rapport under en briefing med utländska militärattachéer.

–Om det förekommit några bombningar där georgierna påstod skulle vårt folk ha hört det, sade Young.

Men bilden av kriget som en ensidig rysk aggression och Saakasjvili som ”demokratins förkämpe” har, även i USA, förändrats den senaste månaden. För Georgiens president innebar också utgången av det amerikanska presidentvalet att han förlorade en av sina största supporters.

John McCain är vän till Saakasjvili och var personligen mycket engagerad i Georgien-frågan. Han hjälpte Saakasjvili till makten 2004 och den nära relationen har fortsatt. Under kriget uppges att McCain dagligen gav den georgiske presidenten råd och moraliskt stöd.

För McCain och andra konservativa amerikanska politiker – vilka i likhet med många ryska ledare lever kvar i kalla kriget –var Saakasjvili en idealisk front-figur mot Ryssland i en strategiskt viktig del av världen.

McCains utrikespolitiske råd-givare Randy Scheunemans firma Orion Strategies fick dessutom 800000 dollar av Saakasjvili för att utföra lobbyarbete i USA.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Är Sverige och Carl Bildt redo att ompröva sanningen om Georgien?

 1. Tugrul skriver:

  Är Sverige och Carl Bildt redo att ompröva sanningen om Georgien?
  Mycket sakligt och korrekt!

  Under konflikten deletade Aftonbladet mina inlagg med motiveringen att de stred mot deras bestammelser. Samtidigt spred Aftonbladet felaktig propaganda helt utan grund. Expressen sande tva journalister till omradet som helt och hallet foll i Georgiens ”honungsfalla”. Den enda tidning som egentligen var objektiv var SVD. Detta gor enligt min mening Aftonbladet och Expressen till tva boulevardtidningar, eller skvallertidningar som man i Sverige sager.

  Ryska sidan kunde helt enkelt inte satta armarna i kors och titta pa da fulla georgier stormade Sydossetien. Dessa unga georgiska reservister visste inte vart de skickades, ej heller visste de vilket uppdrag som vantade. Med sig hade de hjalp av ukrainska nationalister fran UNO/UNSO. Innan attacken ”bjods” det pa mycket alkohol!

  Detta ar bara detaljer: En sak ar saker! Rysslands relationer med USA kommer att normaliseras. Likasa Rysslands och EUs relationer.

  Lander som Sverige med Bildt i spetsen kommer da att framsta som ett litet barn med asne-hatt. Observera: Jag sager inte att Bildt ar en asna.

 2. Tugrul skriver:

  Är Sverige och Carl Bildt redo att ompröva sanningen om Georgien?

  Mycket sakligt och korrekt!

  Under konflikten deletade Aftonbladet mina inlagg med motiveringen att de stred mot deras bestammelser. Samtidigt spred Aftonbladet felaktig propaganda helt utan grund. Expressen sande tva journalister till omradet som helt och hallet foll i Georgiens "honungsfalla". Den enda tidning som egentligen var objektiv var SVD. Detta gor enligt min mening Aftonbladet och Expressen till tva boulevardtidningar, eller skvallertidningar som man i Sverige sager.

  Ryska sidan kunde helt enkelt inte satta armarna i kors och titta pa da fulla georgier stormade Sydossetien. Dessa unga georgiska reservister visste inte vart de skickades, ej heller visste de vilket uppdrag som vantade. Med sig hade de hjalp av ukrainska nationalister fran UNO/UNSO. Innan attacken "bjods" det pa mycket alkohol!

  Detta ar bara detaljer: En sak ar saker! Rysslands relationer med USA kommer att normaliseras. Likasa Rysslands och EUs relationer.

  Lander som Sverige med Bildt i spetsen kommer da att framsta som ett litet barn med asne-hatt. Observera: Jag sager inte att Bildt ar en asna.

 3. Petter skriver:

  Bra inlagg, och NY TImes har en mycket bra artikel om vad som pekar pa att Georgien startade kriget.

  Antar att du redan vet det eftersom du har tagit deras bild.

 4. Petter skriver:

  Bra inlagg, och NY TImes har en mycket bra artikel om vad som pekar pa att Georgien startade kriget.

  Antar att du redan vet det eftersom du har tagit deras bild.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *