Centern satsar på skattesänkningar för rika

Att plattskatt är populärt bland neokonservativa liberaler i USA är välkänt så det är kanske inte så konstigt att centern med ambitionen att bli de mest konservativa partiet i Sverige satsar på det. Storföretagen och de riktiga höginkomsttagarna har ju alltid moderaterna så varför inte försöka med en småborgerlig företagarklass?

Hade jag varit företagare med fler anställda hade jag dock funderat på om en nedmontering av det offentliga sverige och skarpt ökade ekonomiska och sociala skillnader är värt priset. Även om jag själv får mer pengar att lägga på hög. Är en nattväktar stat verkligen det optimala.

Redan 2006 lade också Fredrik Federley och Annie Johansson en motion om plattskatt där man agrumenterade mot ett progressivt skattesytem påhejade från bland annat Timbros Maria Rankka så ideerna har ju drivits just från det håll man kunde tro.

Vad det i grunden handlar om är att olikheter ska belönas i ett darwinistiskt system där de framgångrike är vinnaren.  Den framgånsgrike ska belönas och hyllas av det offentliga och ska förstås ha mer som bevis på sin framgång.

Jag undrar vad som hände med den liberala differensprincipen i centerpartiet eller tanken att det kan finnas ojämlikheter men att dessa ska ordnas så att de gynnar de sämts ställda.

Förövrigt har de moderata skattesänkingarna knappast gynnat de låginkomsttagare med heltidsjobb som kan få del av skattsänkningarna. Några 100-lappar i månaden om du som låginkomsttagare når upp i 18-19000.

C vill sänka skatten för dem som tjänar mest | Inrikes | SvD

Lösningen heter plattare skatt, och c-experternas slutsats är att ingen ska betala mer än 50 procent i marginalskatt. Det skulle göra det mer lönsamt att jobba, utbilda sig och driva företag:

–Begreppet ”Hälften kvar” är grundmurat i det här landet, och det var den bärande delen i skatteuppgörelsen på 90-talet, förklarar Jörgen Johansson.

Därför föreslår gruppen nu förändringar i den statliga inkomstbeskattningen. Regeringen har beslutat att nästa år höja inkomstgränsen för när man ska betala statlig skatt på 20 procent från 28400 till 31700 kronor i månaden. Samtidigt flyttas brytpunkten för när man därutöver ska betala en extra värnskatt på 5 procent till en månadslön på ungefär 44900 kronor.

Centerpartisterna är emellertid redo att gå vidare, genom att sänka den statliga skatten. Gruppen har ännu inte landat på några exakta nivåer.

–Men det innebär ju att vi i realiteten avskaffar värnskatten. Det är en mycket viktig signal om att det ska vara attraktivt att utbilda sig, och det stimulerar fler arbetade timmar, säger Jörgen Johansson.

Låg- och medelinkomsttagarna har stått i fokus i regeringens jobbskatteavdrag. Helt rätt, anser Jörgen Johansson och Per Åsling. Men framöver måste skattesänkningar också riktas mot dem som tjänar mest, understryker de.

–Det är en nyckelgrupp för Sverige. Men vi är tydliga med att vi vill behålla de två stegen i skatteskalan, för att det ska bli en fördelningspolitiskt attraktiv profil på det hela, säger Jörgen Johansson.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *