Mona Sahlin som ledare – Rösta på v för fyra år mer med alliansen

Nyckelordet nedan i Mona Sahlin citatet tror jag är konstruktiv dialog.

Ska jag vara ärlig tror jag inte
det kommer att fungera att verka som en lyssnande och dialogförande ledare för socialdemokraterna. För eller senare måste Mona Salin kunna driva igenom ett beslut om inte alla delarna av den s.k rörelsen kan komma överens.  Att alla skulle vara 100% överens hela tiden är nog också en ganska orealistisk syn. När det gäller Lissabon fördraget driver ju partiledningen och Mona Sahlin fram ett beslut trots intern opposition. Rätt eller fel är det så de borde agera även i andra grundläggande frågor. Det är vad de har mandat för.

Oavsett vad som händer kommer också Ohly och vänsterpartiet gå stärkta ur socialdemokraternas interna problem. Något som jag misstänker att Olhy och V partilededningen egentligen vill. Det handlar om att att rädda vänsterpartiet kvar som en relevant kraft. Och en total ovilja att kompromissa om ideologiska frågor likt höjda skatter för låginkomsttagare vilka tydligen ska vara tacksamma för att få betala mer skatt. Partiet har ju heller inte kommit med något relevant de senaste två åren. Ett missnöjes parti till vänster kanske har en framtid i svensk politik. Om inte annat för det som brukar kallas gnäll vänstern som alltid säger nej till allt.

Ohly har ju också sagt att han är redo att fälla en regering han inte sitter med i. Vilket ju i så fall blir ’rösta’ på vänsterpartiet för fyra år till med Reinfeldt’.

Det är förstås intressant fundera över vad som hade hänt
om koalitionen med MP hade fått presenteras som det var tänkt. Socialdemokraterna och MP hade då haft ett klart regeringsalternativ. Om tanken var att skapa ett långsiktigt slagkraftig alternativ som kunde locka tillbaka en del av de 165000 socialdemokrater som röstade på moderaterna 2006 hade nog ett vänsterparti ute på ökenvandring heller inte skadat. Problemet är förstås att socialdemokraterna internt är delade. Vilket ju för diskussionen tillbaka till behovet av en partiledning om både kan driva en stark egen linje och ,vilket inte hände på under Göran Perssons regim, där alla beslut koncentrerades till Rosenbad, en partiledning där man tar in information och åsikter från hela landet. Det behövs mycket större reformer och arbete för att hitta de rätt formerna för en intern dialog inom socialdemokraterna tror jag. Och en insikt bland fler socialdemokrater att om man inte kan vinna valet 2010 har de interna diskussionerna eller vad som är vänster/höger ingen betydelse. Det finns ingen självklarhet att socialdemokraterna vinner val eller ensamma sitter med 50% majoriteter i riksdagen.

I Sverige har de ofta gjort jämförelser med obamas facebook, ny media organisation och hans sätt att bygga en arme med engagerade frivilliga. Vad de flesta missat är att i toppen fanns en disiplinerad, fokuserad ledning som hänsynslöst kunde fatta beslut om vad som var mest prioriterat. Obama blev politiker i Chicago politiken som om något är än mer hänsynslös än New York politiken. Obama kampanjen för alla sina visioner och tal om ny politik insåg utan kraftfult ledarskap skulle det inte fungera att vinna primärvalen. De hade lärt sig från misslyckade kampanjer likt kerrys och deans.

Hittills har socialdemokraterna i Sverige mer drivit en kampaj liknande Hillary Clintons med interna bråk i partiledningen, olika budskap och brist på kommunikations disciplin. Och en oförmåga att svara på motståndarens attacker och politik. I en media driven politisk miljö går det inte att enbart komma med egna förslag som är bättre motståndaren om dessa inte får genomslag i media.

Det återstår att se vad som händer i Sverige fram till 2010 men som jag sagt hela tiden. Valet 2010 är Mona Salins och socialdemokraternas att förlora.

Bloggat:

Mer i media:
Kaoset skulle kunna vara underhållande, Bollen åter hos Ohly,

Sahlin längtar till valet 2010 | Nyheter | Aftonbladet

– Vi ska erbjuda något nytt och framåt, något helt annat än moderaternas orättvisor, sade Sahlin i inledningstalet på socialdemokraternas förtroenderåd.

Förtroenderådet ska spika partiets lista till valet till EU-parlamentet i nästa år och en valplattform.

Men Sahlin talade inledningsvis allra mest om inrikespolitik, jobbkris, varsel och det som hon kallade regeringens oförmåga eller ovilja att alls försöka göra något som kan bryta den negativa spiralen på arbetsmarknaden. Hon tillade att det nog är väldigt många familjer som undrar var regeringens utlovade tusenlapp mer i plånboken tagit vägen.

”Konstruktiv dialog”

Sahlin medgav att diskussionerna med miljöpartiet och vänsterpartiet om ett regeringsalternativ 2010 har varit mycket påfrestande. Sahlin har fått hård intern kritik för att hon för drygt en månad sedan smällde igen dörren till vänsterpartiet och sade att det var miljöpartiet, inga andra, som nu skulle vara parhäst till s 2010. Några dagar senare fick hon öppna dörren igen, men de samtal som pågått sedan dess har snarare bidragit till förvirringen än klargjort något.

– Vi har en väldigt konstruktiv dialog nu, hävdade dock Sahlin.

– Jag tänker inte sluta mig för nya argument, jag vill inte vara en sådan ledare, sade Sahlin och uteslöt inte att det kan bli en regering med röda rosor, röda nejlikor och gula maskrosor som tar över efter de blå dunsternas företrädare, som s-ledaren beskrev det.

”Bättre fördrag”

Mona Sahlin gjorde klart att socialdemokraterna tänker rösta ja till EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget, när riksdagen röstar och ska godkänna det 20 november. I den frågan står dock mp och v på nej-sidan och s tillsammans med de borgerliga regeringspartierna på ja-sidan.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *