Röstande 2010 det intressanta

Att Mona Sahlin faller i förtroende är knappast konstigt med tanke på den rödgröna röran som utlöstes när en koalition presenterades för att sedan tas tillbaka.

Om Mona Sahlin gjorde något fel var det att hon vek sig för trycket, alternativt lyssnade på de kritiker som vill stoppa den närmare koallitionen med MP. I vilket fall som helst skulle hon satt ner foten och sagt nu kör vi med denna lösningen. 

Alla som känner vänsterpartiets nuvarande ledning vet också att man där knappast är redo för ett fördjupat samarbete. Tvärtom som Lars Ohly gjorde klart han hellre höjer skatten för låginkomsttagare av ideologiska orsaker. Samma ovilja till kompromiser finns överallt inom det nuvarande vänsterpartiet som i Göteborg där man hoppade av ett mångårigt samarbete över 25 öre i skatt

Men i grunden är det förtroendet september 2010 som är det avgörande. Det då Mona Sahlin visar om hon klarat av rollen som partiledare. Förutsatt att interna fiender eller egna misstag inte fäller henne borde det går bra.

2008-11-15_0852

Fritt fall för Sahlin | Nyheter | Aftonbladet

Väljarnas förtroende för Mona som partiledare har aldrig varit så här lågt

Förtroendet för Mona Sahlin fortsätter rasa.

Det är nu nere på den lägsta nivån sedan hon valdes till

s-ledare.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Sifo.

Var tredje väljare, 34 procent, har i dag stort eller mycket stort förtroende för oppositionsledaren Mona Sahlin. Jämfört med den förra mätningen, i april i år, är det ett ras på 8 procentenheter, en statistiskt säkerställd nedgång.

Det är den lägsta siffran sedan hon valdes till socialdemokraternas partiledare i mars 2007.

Förklaringen är givetvis de mycket oklara beskeden om hur socialdemokraternas regeringsalternativ ser ut. Är det ett rödgrönt samarbete mellan socialdemokraterna och miljöpartiet? Eller får även vänsterpartiet vara med?
Alternativet är oklart

Trots att det gått över en månad sedan Sahlin meddelade att vänsterpartiet var avhängt är det fortfarande höljt i dunkel hur alternativet till den borgerliga alliansen ser ut.

Så sent som i går diskuterades frågan i både socialdemokraterna och vänsterpartiets högsta ledningar. Men inget klarnade då heller.

– Jag hoppas att vi hittar en lösning ihop alla tre, sa Sahlin i går.

Socialdemokraterna har redan skadats av villervallan. I väljarbarometrarna har partiet tappat stort. Men dagens Aftonbladet/Sifo är den första som mäter förtroendet för partiledaren sedan den stora oredan bröt ut.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *