Vilka har lämnat a-kassan?

Om man läser DN artikeln om vilka som lämnat a-kassan är det i akademikern kassan de äldre sägs det. Vilket är ganska logiskt om man antar att dessa personer sitter trygga i sin arbeten med hyfsade inkomster.

Det intresanta frågan är förstås hur ser det ut i andra kassor?  Handels, kommunal eller andra områden med många deltidsanställa, visstidsanställa. Alltså för de personer som bäst beöver ett försäkringsskydd.

Men tanke på att den moderatledda allians regeringen nu sänker avgiften och öppnar en snabbfil in till a-kassan för vissa kan man undra vad meningen med politiken var.

Äldre kvinnor lämnar a-kassan

Alliansregeringens ingrepp i a-kassesystemet gjorde skyddet både dyrare och sämre och ledde till en massflykt från kassorna. Akademikernas a-kassa, AEA, har förlorat 92000 medlemmar sedan alliansen vann valet hösten 2006. Under samma period har 60000 nya medlemmar tillkommit.

I oktober 2008 hade AEA 574000 medlemmar.
De som har begärt utträde är framför allt de äldre; 42 procent var vid utträdet 60 år eller mer. Något fler, 57 procent, av dem är kvinnor. De som har gått med är yngre; 60 procent är under 34 år. Det här framgår av en undersökning som Saco och AEA gjort.

Många av dem som har tillkommit har lämnat andra a-kassor. De flesta kom från Unionens och Kommunals a-kassor och Alfakassan. En liten rännil, 959 personer, har lämnat AEA och sedan återinträtt.

Anna Ekströms slutsats av undersökningen är att problemet med flykten från just Akademikernas a-kassa inte är att många som nu riskerar att bli utan jobb är underförsäkrade.

– Men tappet drabbar a-kassesystemet och försäkringens stabilitet, säger hon.

När SCB begärde att a-kassorna skulle lämna ut sina medlemsregister för att ge regeringen ett beslutsunderlag var det bara ett fåtal som sade ja. Från AEA blev det blankt nej.

-Vi är måna om medlemmarnas integritet. SCB ville göra långtgående samkörningar med andra register, säger Anna Ekström.

Regeringen anklagade facken för att mörka vilka som lämnat a-kassorna. Men nu visar Sacos och AEA:s undersökning att det framför allt är de äldre som har lämnat.

-Jag moraliserar inte över det. De har varit med och bidragit solidariskt i många år till en a-kassa som de kanske aldrig har behövt utnyttja. Jag brukar säga ”Tack för alla de här åren”, säger Anna Ekström.

Till unga människor vill hon rikta en maning att genast gå med i någon a-kassa. Den som går med nu kan utnyttja regeringens snabbfil in i systemet. Under 2009 lindras villkoren för att få ersättning från a-kassan.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *