Stockholm ska nu bygga hyresrätter – Lyssnar Göteborg?

Det är intressant att se hur punkteringen av den ekonomiska bostadsbubblan inom bostadsmarkaden påverkar utvecklingen. För ett halvår sedan skulle allmännyttan säljas och alla äga sin bostad via lån från bankerna. Nu har allt tvärvänt och hyresrätten är tillbaka som ett alternativ man ska satsa på.

Med tanke på den ekonomiska krisen varför inte gå längre och satsa på ett statligt bostadsbyggnads program med ändrade ekonomiska villkor för de som bygger och hyr ut? Med andra ord ett nytt miljon program.

Här kan man förstås även undra vad de
kommer att göra i Göteborg som med sin socialdemokratiska ledning har en nästan lika katastrofal situation på bostadsmarknanden även om allmännyttan finns kvar där. De tusentalet hyresrätter som kommer att byggas under mandatperioden i göteborg kommer inte att räcka på långa vägar. De är också så dyra att folk med normalinkomster inte kan bo där.

Mer i media:

Byggbranschen tvärnitar
,
Mörkt läge för babyboomarna

Revansch för hyresrätterna? | Näringslivsnyheter | SvD

För att öka chanserna att nå det tuffa målet planerar Stockholms stad ett antal åtgärder som ska stimulera byggandet, framförallt av hyresrätter.

• Tomträttsgälden, hyran, ska sänkas för nyproducerade hyresrätter.

• Stadsbyggnadskontoret får 6 miljoner extra för att jobba mer effektivt med de detaljplaner som kommer in.

• Markanvisningarna ska bara gälla i två år. Har inget bygge påbörjats då ska kommunen kunna ta tillbaka marken.

Av de 750 hyresrätter som påbörjats i kommunen det senaste året, till och med augusti, var 90 procent allmännyttiga. Två år tidigare påbörjades 1 900 hyresrätter varav 60 procent var allmännyttiga, enligt Stockholms stads utrednings- och statistikkontor. Intresset även för dyrare hyresrätter ökar rimligen när priserna på bostadsrättsmarknaden faller, men frågan är hur marknaden ser ut när byggena är klara om några år.

–Det är också viktigt att Stockholm och staten i roller som beställare står starka i kommunala bostadsbolag och gemomför infrastruktursastningar. Det passar alldeles utmärkt att göra i en tid som denna, säger Kristina Alvendal.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Bostadsmarknad och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *