Ingerö svamlar om hillary och feminism

Tydligen stör det Johan Ingerö med flera att Birgitta Ohlsson med flera kallar sig feminist eller att hon ansåg/anser kvinnor är strukturellt underordnade män. Det som stör mig är de dåliga USA kunskaper som främst Ingerö visar när han placerar Hillary till höger om Obama.

Sen har faktiskt amerikanska utrikesministrar varit män i medelåldern med militär och företagsbakgrund. 

Både Obama och Hillary är amerikanska mittenpolitiker som hade passat bra i ett svenskt liberalt parti. Eller för den delen i de nya moderaterna. Men poängen med Ingerös stycke var väl inte att sprida någon ytterligare informations om Obama eller Hillary.

Ohlsson gör Hillary till sitt privata kuttersmycke | Newsmill

Feminismen definieras normalt som ”insikten om att kvinnor är strukturellt underordnade män och att detta bör motverkas”. Den definitionen lärde jag mig för ungefär tio år sedan av en viss Birgitta Ohlsson när vi båda var aktiva i Liberala ungdomsförbundet. En annan populär uppfattning i såväl liberala som socialistiska kretsar vid den tiden var att män och kvinnor, förutom rent anatomiskt, egentligen är likadana och att alla upplevda skillnader beror på sociala konstruktioner.

Med detta som utgångspunkt blir Birgittas senaste utspel, ”Därför är kvinnor bättre utrikespolitiker”, helt obegripligt. Birgitta skriver att ”Den klassiska bilden av utrikesministern som en militärutbildad, medelålders herre med patriotisk agenda har bytts ut mot öppna, kosmopolitiska och moderna damer.” Så kan man naturligtvis generalisera om man själv är kvinna. Vi män vet däremot att vi inte kan uttala oss så utan att rekommenderas kurser om härskartekniker, kallas unkna eller på annat sätt drabbas av 2000-talets feministiska voodoförbannelser. Men märkligast är att Birgitta, i all sin Hillary Clinton-dyrkan, lyckas med att så grovt nedvärdera sin idol.
—-
Birgitta går längre än så. Alla Clinton-handlingar som inte vinner Birgittas godkännande utmålas som oäkta. När Hillary ”går åt höger”, ”ställer upp i mesiga matprogram” eller ”står fast vid makens sida” så är det av taktiska skäl. Inte för att hon faktiskt har sådana åsikter eller älskar sin man. Detta vet Birgitta, ty hon har en gång sett Hillary i verkligheten, i en hotellobby på Manhattan. På detta sätt reduceras Hillary Clinton till Birgitta Ohlssons privata kuttersmycke.

Den som på allvar följer amerikansk politik vet naturligtvis att Hillary enligt den traditionella politiska skalan står till höger om Barack Obama, samt att detta bidrog till hennes förlust i de demokratiska primärvalen. Men den som inte vill se den faktiska politikern, utan enbart kvinnan, bortser gärna från dessa faktum. Om jag var en kvinnlig toppolitiker, och bedömdes på samma ytliga premisser som Birgitta Ohlsson visar upp, så skulle jag nog faktiskt känna mig en smula kränkt. Vem vet, jag kanske rent av skulle komma att betrakta mig själv som ett offer fö

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *