Självklart kommer inte USA lämna Irak direkt med Obama

Självklart kommer inte USA lämna Irak direkt med Obama. Planen har alltid varit att utveckla de interna irakiska styrkorna så att de kan slås med rebeller och AQ medan de amerikanska styrkorna håller sig till de militärbaser som kontrollerar landet Irak. Tanken har alltid varit att sedan dra ner trupperna när situationen är så stabil att det kan göras. Det var den urspungliga Rumsfeldt planen att en av USA godkänd och beroende regering skulle installera i Irak.

Det är den Irakiska oljan som ska kontrolleras. Inget annat. Och förstås besittningen av vad som i praktiken är ett amerikanskt protektorat i mitten av mellanöstern.

Det folk borde orora sig för är vart de trupper som dras tillbaka ska skickas. Afganistan. Det amerikanska protektoratet i mitten av central-asiens energitillgångar.

Förövrigt är det någon som undrat över varför de enda länder USA har djupare konflikter med även är oberoende energiproducenter? Ryssland, Venezuela, Iran?

Faktum är att amerikanska trupper har placerats
över världen från Afrika till mellanöstern så att USA kunde med militärt våld kontrollera större delen av världens energitillgångar.

Mer i Media:
Aftonbladet, DN

USA vakar över Iraks välfyllda oljekällor | Utrikes | SvD

Det innebär bland annat att de amerikanska trupperna, i dagsläget 150000, ska dra sig bort från Iraks städer senast i juni. Där ska istället irakiska styrkor ta över. Men ett grundtips är att USA-trupperna kommer att placeras nära Iraks enorma oljekällor.

Den tid är förbi när det var lätt och billigt att utvinna olja. Samtidigt ökar den globala efterfrågan enormt, inte minst genom Kinas och utvecklingsländernas energihunger. Inom 25 år kommer världen att förbruka 50 procent mer olja än idag, hävdar oljejätten Chevron. Men oljan finns främst i konfliktområden – och de allra största tillgångarna ligger i det laddade Mellanöstern.

Barack Obama har lovat sina väljare att USA inom tio år kommer att göra sig oberoende av olja från Venezuela och Mellanöstern. Men Kjell Aleklett, professor i fysik i Uppsala och ett internationellt namn i diskussionen om ”peak oil” (när produktionstoppen kan komma), är övertygad om att Obama blir tvungen att ändra i sina manus.

–Det har alla USA:s presidenter gjort de senaste 20 åren. När de blir valda och briefade av amerikanska säkerhetstjänster ändras deras politik, säger Aleklett.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *