Hjälp de varslade men glöm ej heller de som redan är arbetslösa

Att 10-tusentals svenskar varslas är en väl något som det flesta har uppmärksammat.

Men glöm heller inte de 100-tusentals svenskar som redan var arbetslösa. De i det riktiga utanförskapet. Det ekonomiska och sociala utanförskap som den moderata arbetslinjen aldrig löste. De svenskar som nu varslas kommer att få fullt stöd av samhället med insatser från trygghetsråd, fack, samhälle och företag men i andra delen av ledet utförsäkras arbetslösa från den tillfälliga omställningsförsäkringen A-kassan. Likadant rinner tiden ut för de placerade i jobb och utvecklingsgarantin.

För som väl alla nu begripit har moderaterna inga
aktiva åtgärder för arbetslösa. Istället handlar det om att den arbetslöse oavsett förutsättningar själv är ansvarig. Och förstås att a-kassan ska vara ett så dåligt skydd att den arbetslöse är villig att jobba till vilka vilkor  som helst. Vilket jag antar de volvo arbetare med egen bostad som får en halverad inkomst kommer att uppskatta.

Alla känner någon som mist jobbet | Nyheter | Aftonbladet

10 procent

I Olofström är 550 personer varslade, enligt preliminära siffror från Arbetsförmedlingen. Men kommunalrådet Margaretha Olsson (s) räknar med att ytterligare 200 får gå när visstidsanställningar inte förlängs.

Det gör att tio procent av den arbetsföra befolkningen är varslad eller på väg att mista jobbet.

Katastrofsiffror för en liten brukskommun. Och sett till antal invånare är Olofström den värst drabbade kommunen i Sverige.

Kortsiktigt har arbetsförmedlingen startat en krisgrupp. Långsiktigt har politikerna en svårare uppgift att lösa.

– Det är oerhört jobbigt just nu. Vi måste minska beroendet till fordonsindustrin, och vi måste ta tillvara den unika kompetens som finns här, säger Margaretha Olsson.

Centralt belägen i Olofström ligger Volvos fabrik med 2 000 anställda.

Alla pratar om den på stan. Jenny Jönsson, 31, är mammaledig och ska köpa färsk fisk på torget.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *