Moderaterna vill ha mer stöd till duktiga skolelever

I grunden handlar det om vilken syn man har på människor och samhälle. Vill man ha ett samhälle där alla kämpar om att nå en högre position i konkurrens ska man naturligtvis uppmana elever att tävla med varandra om vem som är bäst.  Och en plugg skola är säkert bra. För det finns väl ingen skillnad på kunskaper och kunnande? Varför inte uppmana om en tävla i vinnare och förlorare bland skolelever. Så att begåvningar tidigare kan hittas i skolan.

Naturligtvis handlar det om en elitskola och darwinistisk tävlan. Är det inte det samhället vi vill ha?

Ett alternativ är för förstås att alla elever uppmuntras och lär sig kreativt tänkande. Att barn från början får lära sig inte bara kunskaper utan hur de kan användas som verktyg. Och att olika förutsättningar utjämnas så alla kan få en likvärdig start i livet.

Något som kommer att bli livsavgörande i ett kommunikationssamhälle.
De moderata och även folkpartistiska tankarna kring är en 50-tals modell av skolan. Då ju förövrigt vi i femman tävlingen moderaten Mats Gerdau pratar sig varm för skapades.

..Det finns goda exempel, påpekar Mats Gerdau. En rad skolor delar vid
terminsslut ut bokpremier och stipendier till duktiga pojkar och
flickor, och den klassiska kunskapstävlingen ”Vi i femman” engagerar
många.

Förövrigt den som har problem med att stava kan Google hjälpa med förslag. Det Google inte kan hjälpa till med är att tolka och förstå resultaten du får i en Google sökning.  

– Utan att kunna stava rätt, så kan du inte söka på Google. Vi ser ju
också att elever läser mindre, och måste göra något åt det. Varför inte
en nationell uppsatstävling, med belöning att träffa Nobelpristagaren i
litteratur?

Moderaterna vill premiera duktiga elever | Inrikes | SvD

Den svenska skolan är dålig på att belöna elever som lyckas bra – Jantelagen gäller även i klassrummen. Det anser den moderata arbetsgrupp som inför valet 2010 ska förnya partiets politik för unga.

– Vi måste ta till vara på talangerna, både för Sveriges skull men också för de här elevernas skull, så att de inte ruttnar på skolan, säger riksdagsledamoten Mats Gerdau (m), som leder arbetet.

Han vill därför att samtliga skolor ska ha en handlingsplan för hur begåvningarna ska få möjlighet att utvecklas. ”Goda insatser måste premieras bättre än i dag”, slår moderaterna fast i en raport som svd.se tagit del av.

– Med mer uppmuntran tror vi att vi kan nå väldigt mycket längre.

Det finns goda exempel, påpekar Mats Gerdau. En rad skolor delar vid terminsslut ut bokpremier och stipendier till duktiga pojkar och flickor, och den klassiska kunskapstävlingen ”Vi i femman” engagerar många.

Men det räcker inte, enligt den moderata arbetsgruppen, som nu föreslår att regeringen ska tillsätta en särskild uppmuntranskommission. Den ska ha till uppgift att initiera olika sätt att stimulera elever att lära sig mer.

– Tanken är att kreativa, inspirerande, duktiga människor från olika samhällssektorer ska kunna komma med idéer om vad man kan göra, och lyfta fram de goda exemplen, säger Mats Gerdau.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *