Protesterna som dog – alliansen har inte ändrat politik

Alliansen för exakt samma politik om den gjort sedan 2006 och som de gick till val på. Men först nu tycks både oppositionspolitiker och den breda allmänheten vaknat upp till konsekvenserna. Varför dog protesterna?.

Var fanns LO de senaste två åren, socialdemokraterna, de övriga oppositionspartierna, media, svenska folket i allmänhet? Köpte man verkligen tron på den eviga högkonjunkturen och en försvinnande arbetslöshet. Eller brydde man sig inte förrän alliansens åtgärder började drabba en själv? 

Den moderat-ledda alliansens arbetsmarknadspolitik är satanisk. Men detta köpte folk 206 och röstade på alliansen. Trodde folk arbetslöshet bara gällde ’de där´’ som levde på bidrag för att de inte villa arbeta? Att socialförsäkringar var onödiga och en arbetsmarknadsåtgärder för omställning av AMS-tjafs?

Svenska folket fick den regering de röstade på.

Passiv regering väcker protester | Svensk politik | Ledare | Aftonbladet

För två år sedan, vintern år 2006, präglades politiken av fackliga aktioner. Demonstrationer i centrala Stockholm, namninsamlingar med tusentals underskrifter och debattartiklar i tidningarna.

Fackföreningsrörelsen anförde oppositionen. Arbetsmarknadsministern var en jagad man.

Då handlade protesterna främst om den borgerliga regeringens försämringar av arbetslöshetsförsäkringen. Facken varnade för att trygghetssystemen hotades, varningar som visat sig väl befogade. Minst en halv miljon människor har lämnat a-kassan.
Möta lågkonjunkturen

I går demonstrerade LO åter utanför riksdagen. Några hundra trotsade snögloppet för att höra LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin tala. Också nu handlade det om a-kassan, men framför allt om bristen på konkreta åtgärder för att möta lågkonjunkturen.

– Det är en regerings uppgift att gjuta mod i människor, sa Lundby Wedin.

Då, för två år sedan, kunde regeringen med viss rätt avvisa de fackliga protesterna. De borgerliga ministrarna hade valts på ett program, som genomfördes.

Att opinionssiffrorna avslöjat att många väljare inte uppfattat budskapet är en annan sak.
Tagit de flesta på sängen

I dag är läget annorlunda. Ingen ifrågasätter bilden av en internationell lågkonjunktur som med all kraft drabbar Sverige. Varselsiffror i nivå med krisåren på 1990-talet är ett tecken bland flera. Ekonomin har tvärstannat.

Också Anders Borg talar numer om recession, att tillväxten faktiskt ska bli negativ.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *