AF allt pekar åt fel håll – 4 år innan läget förbättras

Återigen när ska det politiska etablissemanget inse att det behövs mer? Att allianspartierna av ideologiska skäl är motståndare till aktiva åtgärder på arbetsmarknaden kan jag förstå men det är oppositionen, främst socialdemokraterna, som behöver inse att mer måste till. Liksom LO och fackföreningarna.

Näringslivet har fattat var hän Sverige är på väg och är snabbt
framme med sina kravlistor. Vem kommer att tala för den vanliga
svensken som kommer att behöva stöd med allt från att behålla bostaden
till att hitta förutsättningarna för ett nytt arbete?

di.se – ”Stoppa de onda cirklarna”
”Jag är väldigt orolig för framtiden. Det är massarbetslöshet på väg”,säger Finn Johnson, ordförande i bland annat börsnoterade fordonsjätten Volvo.De stora problemen i den svenska ekonomin märks allt tydligare för var dag som går.
KRAVLISTAN

Näringslivstopparnas kravlista till regeringen och Riksbanken:

  • Investeringar i infrastruktur.
  • Tydliga förutsättningar för energiförsörjning.
  • Sänkt ränta.
  • Direkt finansiellt stöd till utvalda sektorer.


Det får nu tungviktarna Michael Treschow, Finn Johnson, Sverker Martin-Löf och Carl Bennet att höja rösten.

”Det finns en total avsaknad av framtidstro och osäkerhet råder precis överallt”, säger Finn Johnson, som kallar den nuvarande nedgången den allvarligaste sedan 1930-talet.

Vanliga svenskar behöver hjälp för att försäkringssystemen liksom pensionssystemen är inte utformade för långvarig massarbetslöshet. Tvärtom lär pensinonärer 2010 få sänkt pension. A-kassa är ju en tillfällig omställningslösning som väl alla vet. Där den genomsnittlige volvo arbetaren kommer att få leva på motsvarigheten till hälften av vad han eller hon hade i lön.  Liksom misstänker jag de anställda i sandvik.

Det räcker inte med en återställare till hur det såg ut 2006. Vad som behövs är både åtgärder för att avhjälp den akuta krisen för människor och en total reformering av hela socialförsäkringssystemet. AF, FK och de kommunala lösningarna för arbetslösa borde slås samman.  Utbildning är en nyckel. En annan är riktiga satsningar på nyföretagande och nyföretagare. Inte bara kravmaskinerna från svenskt näringsliv utan även vanliga svenskar behöver hjälp.

En tredje för att tala klarspråk är en förändrade syn på vad normen är för vad som räknas som arbete. Allt i dagens sverige är anpassat efter mallen med en fast heltidsanställning i ’det stora trygga företaget’. Så ser inte verkligheten ut för allt fler svenskar. Men socialförsäkringssytemet har inte hängt med. Eller för den delen den fackliga verksamheten som först nu börjar försöka få in rotlösa svenskar som fungerar som just-in-time arbetskraft i de kollektivavtal som reglerar allt på svensk arbetsmarknad.

För det kan ju vara så att sverige aldrig
kommer tillbaka från dagens kris. 90-tals krisen raderade permanent ut en fjärdedel av alla av alla svenska industrijobb om jag minns rätt. Hur många kommer att försvinna permanent den här gången?

Men mats odell har tydligen hitta dramats bov?

Mer i media:
IF Metall:, 1.400 får gå globalt., 600 heltidstjänster., Därför skrämmer Sandvik-raset, SvD:s Nils-Olof Ollevik: Neddragningar kostar stora pengar – som inte alltid finns., ”Jag tror att hela svenska tillverkningsindustrin kommer att varsla om uppsägningar”, Krisen drabbar nu hela det industriella Sverige, ”Sluta slösa resurser på att försöka rädda den”, ”Många drabbas”

Bloggat:
Ett samhälle på dekis, Sandvik varslar, Sitter du säkert?,

di.se – Arbetsförmedlingen: Allt pekar åt fel håll

”Vad vi nu ser är hur varslen sprider sig allt snabbare och slår mot hela industrin. Allting pekar åt fel håll”, säger prognoschef Tord Strannefors vid Arbetsförmedlingen.”Jag räknar med att vi kommer att få se mycket höga varselnivåer en bra bit in på nästa år och att vi sedan kommer att få en kraftig ökning av arbetslösheten.”

Finanskrisen har under hösten dramatiskt förvärrat lågkonjunkturen.

”Vi kommer att få se några riktigt tuffa år och det kommer att dröja upp mot fyra år innan läget på arbetsmarknaden börjar förbättras”, säger Tord Strannefors.


Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, headline, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *