Ipred inte bättre med nya utformningar

En mildrad lag så att man inte i efterhand kan dras inför domstol för att trafik på nätet kan kopplas till ett nummer? Knappast bättre. Beatrice Ask har möjligen tagit bort de värsta rättsvidriga delarna men lagen handlar fortfarande om att media industrin ska få laglig rätt att bedriva ’threats och intimidation’ taktiken från andra länder likt USA där 10000-tals personer dragits inför domstol och ställts inför hotet betala eller så ruinerar vi dig ekonomiskt.

Folk, speciellt ungdomar, är också villiga att betala för något som är lätt och enkelt använda. Titta på ringtons branchen. Varför tog det mer än ett årtionde till elektroniska musiktjänster dök upp i Sverige från det att napster först blev populärt. Och varför är de fortfarande nedtyngda med kopieringsskydd som gör det omöjligt att flytta musiken från olika typer av enhet.

Varför kan inte politikerna istället för att driva igenom vad den gamla musikindustrins lobbyister vill ha lyssna på vad den nya musikindustrin tycker som nedan i DN.Eller de 100 artister i aftonbladet som skrivit på mot fildelnings lagen.  Det är karteller d.v.s mediaindustrin om vill ha polisbefogenheter.

Ingen piratjakt i våra artistnamn! 100 musiker, skribenter och kreatörer mot fildelningslagen | Debatt | Aftonbladet

Tyvärr har gammelartisterna och upphovsrättslobbyn byggt upp en massa karteller för att hålla oss borta från vår publik. Och det är dessa karteller som nu vill ha polisbefogenheter, och som är föreslagna att få det med privatpolislagen IPRED1. Det är dessa karteller som vill göra det ännu svårare för oss att kunna leva på vårt artisteri.

Till exempel kan vi inte sälja skivor själva. CD-tryckerierna i Sverige har en kartell så att vi inte får trycka några skivor om vi inte skrivit över våra artisträttigheter till dagens kartellorganisation, NCB/STIM. Det är sådana strukturer som dagens upphovsrättslobby försöker cementera. Alternativet är nämligen att de organisationerna inte behövs längre.

Om vi skulle bränna skivorna själva, vilket är ett alternativ, så får vi betala en ordentlig skatt på de blanka skivor vi köper. Högre skatt än vad det är på whisky. Vem som får de skattepengarna? Gårdagens artister. De som undertecknade artikeln.

Privatpolislagen IPRED1 innebär att de här kartellerna, vars enda intresse är att till varje pris behålla gamla strukturer, stänga ute oss nya kulturarbetare och förhindra teknisk utveckling, får större befogenheter än vad den svenska polisen har. Det är fullständigt vansinnigt. Lagen hindrar, bromsar eller stoppar inte fildelning. Däremot får den många andra förödande konsekvenser. Det ser vi redan nu i de länder där lobbyn fått de här befogenheterna.

Den mest tragiska konsekvensen sågs i Danmark, där en tonåring tog sitt liv efter att ha fått ett av många utpressningsbrev från upphovsrättslobbyn – ett brev som innebar att han skulle tvingas leva i skuld under resten av sitt liv. I andra fall har det inneburit att barnfamiljer fått hotbrev och stämningar på tiotusentals kronor. Däremot har det inte alls minskat fildelningen. I Finland, där lagen infördes för ett par år sedan, fildelar två av tre niondeklassare, enligt en färsk undersökning.

Det är något fel i att media industrin och en del innehållsproducenter är redo att ekonomiskt ruinera fans som är redo att bryta mot lagar för att få del av de innehåll man producerat. Men det kanske kommer av det vanliga argumentet där en musiklåt jämförs med ett mjölkpaket som om det vore en fysisk vara som producerades.

Morötter i stället för piskor

Att
stämma musikens fans och framtid är både dumt och meningslöst. Att tro
att man genom stämningar kan få till stånd en förändring i
fildelningsbeteendet är naivt. Den läxan borde man ha lärt sig för
länge sedan. Man borde också ha lärt sig att användandet av piskor ökar
distansen mellan producenter och konsumenter i en relation vi vill
hålla så tät som möjligt. Musikbranschen och fansen måste närma sig
varandra från båda håll. Vi menar att musikbranschen i stället för
piskor måste använda morötter – visa att man vill framåt och ta sig an
nya, bättre alternativ för fansen. Det, och bara det, kan göra
musiklyssnande till en attraktiv affär igen.

Det kan väl
omöjligt vara fansens fel att vi misslyckats med vår produktutveckling
och möjlighet att tjäna pengar på digital musikkonsumtion? Vi i
musikbranschen måste förstå att vi missade ett viktigt teknikskifte i
samband med internets intåg och att våra försök att föra över analoga
produkter till en digital värld var dömda att misslyckas.

De som
använder den eventuella lagen i tron att dagens utveckling går att
bromsa kommer tyvärr bara att upptäcka att klyftan som i dag existerar
mellan musikbransch och fans vidgas ytterligare. Vi kan inte nog
understryka vikten av verklighetsförankring och det orimliga i att
stämma sina egna kunder – de man senare tror ska betala för musiken.

Vi
i The Swedish Model har inga färdiga lösningar men vi erbjuder insikter
som är fundamentala om man vill ta del av framtidens intäktsströmmar.
Modellen är att ha många modeller och låta andra – fans, entreprenörer,
tekniker – göra jobbet åt oss.

Vi gör det vi är bäst på:
förädlar musik. Andra gör det de är bäst på: skapar nya försäljnings-
och paketeringslösningar. Var hade vi inte kunnat vara i dag om
branschen hade förstått möjligheterna med den digitala revolutionen och
lagt pengar på nya idéer i stället för på dyra advokater och
lobbyorganisationer som med näbbar och klor kämpar för att behålla de
gamla modellerna i en ny tid.

Detta är också en av de främsta
anledningarna till att vi såg oss nödgade att starta The Swedish Model:
som en motvikt till branschens envisa bakåtsträvande.

Nu mildras nya fildelningslagen | Ipred-lagen | Nyheter | Aftonbladet

Mildare förslag

Förändringen innebär att företagen inom film-musikbranschen inte ska ha rätt att kräva ut uppgifter om nedladdning som skett före första april nästa år då lagen väntas träda i kraft.

Därmed är det i praktiken fullt möjligt för nedladdarna att fortsätta med fildelning och gratissyssnande ytterligare några månader.

Enligt Ekot hoppas nu Beatrice Ask att den något mildare attityden ska räcka för att få över kritiska riksdagsledamöter till ja-sidan.

Hon kämpar i motvind. Den tuffaste kritiken mot Ipred-lagen har kommit från allianskollegor.
Varning först

Aftonbladet.se skrev så sent som i förrra veckan att centerpartiet föreslår att bredbandsbolagen som ska lämna ut namnet på fildelarna till film- och skivföretagen först borde varna den som laddat ner innan kravbreven dimper ner i bevlådan.


Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *