Svenskt näringsliv efterlyser aktiv alliansregering

Att den moderatledda regeringen inte lyssnar på oppositionen kanske inte är så konstigt men om oppositionen, en enig ekonom kår, diverse ekonomiska institut och svenskt näringsliv alla efterlyser åtgärder kanske det är dags omvärdera Anders Borgs superbudget. En budget byggd på glädje kalkylen om några procents tillväxt.

Det behövs både ekonomiska stimulanser och en omvärdering av alliansens s.k arbetslinje där maximalt antal människor pressas ut på en arbetsmarknad som varken har arbeten eller till vilka de har kvalifikationer.

Bäckström: Regeringen bör vara aktiv

Det finns alltid problem, när det inträffar kriser, med att politiker för snabbt sätter igång regleringar och begränsningar. Det finns alltid en risk för att man tar för stora steg. Det är viktigt att man reflekterar och funderar över vad som händer, sade han.

Trots att Urban Bäckström manade till försiktighet i Ekots intervju påpekade han ändå att det är viktigt med styrning från regeringens håll. Att stötta banker som är på väg att gå i konkurs är, enligt honom, oerhört angeläget för att rädda sparare och investerare.

– När finanssystemet råkar illa ut som nu är fallet är borde det vara så att bankerna gick i konkurs och att man städade upp. Men finanssystemet är blodomloppet i ekonomin. Det skulle bli depression och massarbetslöshet om man struntade i bankerna, sade han.

Bäckström berättade att han tycker att det är viktigt att det inte är skattebetalarna som får ta den första och största smällen. Men han tror ändå på en aktiv ekonomisk politik från regeringen, även om man bör vara lite avvaktande, eftersom den har viss verkan.

– Regeringen kan mildra förloppet, men lågkonjunkturen kommer. Man kan inte hindra den, sade han.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *