Moderaterna satsar på nationalismen i EU-valet

Såg detta i en ledare i expressen. Tydligen ser de nya moderaterna nationalismen som en framtidsfråga och något att satsa på i Europavalet?

Nationalism har ju annars varit Sverige demokraternas fråga men här ser väl Schlingmann en chans att slå sig in bland både höger och vänsterväljare med dragning till nationalismen. Speciellt i förhållande till EU. Låt mig gissa att moderaterna kommer att bli det parti som försvarar svenskheten och den svenska modellen i EU-valet om 5 månader.

Till det kommer förstås förslag likt det nyligen om svenskkontrakt för att lära ospecifierade invandrare om svenska värderingaroch vad det innebär att vara svensk. Visst är tajmingen uppenbar precisom som expressen påpekar.

Anna Dahlberg: Varning för Schlingmann – Ledare – Expressen.se

Det är uppenbart att de nya moderaterna famlar efter en nytt ledtema. Det går inte att gå till val på samma gamla retorik om utanförskapet igen. Man måste hitta något fräscht, något som kan koppla grepp om väljarnas sinnen.

I jakten på detta framgångsrecept har PR-mannen och strategen Per Schlingmann höjt sitt fuktiga finger i luften och kommit fram till att det blåser blågula vindar. På något annat sätt kan man inte tolka signalerna under senare tid.

Moderaterna tänker satsa på nationalism inför EU-valet i juni, förklarade Schlingmann på en presskonferens nyligen. ”Vi har ett mycket tydligt nationalistiskt perspektiv. Det handlar om att värna Sveriges intressen i EU”, förtydligade partisekreteraren.

Det är ett häpnadsväckande uttalande. Moderaterna, som alltid har hyllat den europeiska fredstanken, makulerar nu de gamla idealen och tänker i stället göra väljarnas skeptiska EU-syn till sin. Man baxnar.

Undra vad den stora europén, utrikesminister Carl Bildt, tycker.

Ett andra oroande exempel är invandrarfrågan. Självfallet måste det gå att diskutera detta känsliga ämne utan att det automatiskt utlöser ett ramaskri. Om bara var femte person som beviljats uppehållstillstånd i Sverige är självförsörjande efter två och ett halvt år så har vi ett problem.

Det avgörande är hur frågan diskuteras. Och här finns det en del som väcker onda aningar. Till att börja med känns tajmingen misstänkt – den nya integrationspolitiken lär bli färdiggräddad lagom till nästa val och omsvängningen sker parallellt med den nya storsvenska EU-politiken. Det luftiga talet om ”svenska värderingar” ger också skumma vibbar.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Europa-EU, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *