Arbetsförmedlare knackar dörr på jakt efter jobb och hittar varsel

Att det går trögt i jobb sökandet för vanliga arbetslösa kanske inte är någon nyhet för den som känner någon arbetslös. Men även arbetsförmedlingen har sina problem i den kampanj Göteborgs posten skriver om nedan.

Tanken är förstås att precis som arbetslösa uppmanas till skriva oönskade ansökningar, ringa runt och knacka dörr hos företag även AF nu ska pröva teorin om de ’dolda jobben. En teori som kanske har något att göra med att beräkningar som visar att bara 30% av nya anställningar går via arbetsförmedlingen.

Skillnaden är förstås att arbetsförmedlare inte kan få sin lön indragen för att inte är tillräcklig aktiva.

Uppenbarligen är det också i alla fall lokalt en omsvängning på gång i Göteborg där de lokala moderaterna nu säger vad socialdemokraterna hittills inte förmått äga officiellt och öppet. Även om diskussionerna pågår internt. In med alla arbetslösa i ett system där en individuellt bedömning kan göras. Och att det inte bara handlar om sökvilja utan också förutsättningar för att bli anställd.

En insikt som hittils inte funnits med i den moderata arbetslinje som betonat att utbudet av sökande ska öka men inte sagt något om förutsättningarna för alla dessa personer att få jobb.

Hittills har arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin varit tydlig med att Arbetsförmedlingen ska prioritera dem som står längst bort från arbetsmarknaden. Det betyder att det dröjer innan personer som går ut i arbetslöshet kan få hjälp.
– Det har varit ganska detaljreglerat, med jobb- och utvecklingsgaranti och allt det där. Men för att möta den här situationen skulle jag vilja se ett mycket enklare regelverk. In med allt i samma påse och så ser vi vilka behov människor har. Sedan halvsular vi dem var och en efter behov, säger Jan Hallberg.

Problemet är akut efter varslen i Västra Götaland.
Som exempel nämner Jan Hallberg hur Göteborgsregionen vill erbjuda validering för att personer som blir arbetslösa snabbt ska få papper på vilken kompetens de har. Därmed skulle det bli lättare för dem att få nytt jobb eller att se vilken kompletterande utbildning de behöver. Men trots att arbetsförmedlingen lokalt är intresserad är reglerna så krångliga att projektet inte kunnat starta.
Jan Hallberg vill också att arbetsförmedlingens pengar ska kunna användas till att under en övergångsperiod låta strategiskt viktig personal arbeta kvar i ett företag med utvecklingsarbete.
– Har man viktig strategisk kunskap som riskerar att skingras så är det klart att det kan vara klokt att betala för att de finns kvar med den kompetens de har och kan utvecklas vidare, säger han.
Riksdagsledamoten Per Åsling, som är centerpartist, sitter i Arbetsförmedlingens styrelse. Han vill också att regeringen ändrar sig och lättar på reglerna.

https://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=913&a=460958

Mager jakt för jobbsökare – Ekonomi & Politik – Göteborgs-Posten

Men när GP följde med ut på jobbjakt i Gårda var det enda man hittade dolda varsel. Karin Ericsson är marknadschef och en av de ansvariga för kampanjen.

– Det är verkligen beklagligt att vi letat jobb hos företag som precis varslat, säger hon. Men man kan inte begära att våra förmedlare ska ha total överblick.

Arbetsförmedlaren Katarina Ryde Stjernlöf, arbetsförmedlare med Gårda som område håller med om att det kan verka konstigt att man inte i förväg bestämmer vilka företag som är meningsfulla att besöka.

– Då blir det inte samma sak, säger hon. Ett personligt besök är mycket värt. Kanske tänker de på att kontakta oss nästa gång de vill rekrytera även om det inte finns några jobb just nu.

Och några nya eller dolda jobb fanns det heller inte den här dagen då GP fick lov att följa Katarina Ryde Stjernlöfs jakt på lediga tjänster. Det ser mörkt ut redan efter de första besöken.

– Jag brukar bara knacka på och chansa, säger Katarina Ryde Stjernlöf. Och ibland får vi napp.

[–}

– Vi har precis varslat hälften den personal som är kvar sedan förra
varslet, säger personen vi pratar med. Men, fortsätter hon, jag kanske
ringer er på arbetsförmedlingen om ett tag när jag blir arbetslös.

Eftersom varslet var en nyhet för vår arbetsförmedlare beklagar hon och
vi slinker snabbt ut genom dörren efter att ha lämnat broschyren
”Vidgade möjligheter att rekrytera”.

Men än är inte jakten slut. Nästa företag har även de precis varslat
men är ändå intresserade av att lyssna på arbetsförmedlaren har att
säga.
– Va? Är det gratis att söka personal via er? Det är ju väldigt bra att
veta, säger platschefen som tagit emot oss. Ibland är det allt bra att
betala skatt, fortsätter han.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *