Vänsterpartiet förloraren i november opinionsmätningen

Den enda slutsats jag tycker man ska dra av alla opinionsmätningar är att en stor grupp väljare är extremt lättrörliga mellan partierna och mellan oppositionspartierna och alliansen. Och att det de höga siffrorna för oppositionen under två år handlade om ett extremt stort missnöje med den förda allianspolitiken. Det finns än så länge ingen stark ideologisk vänstervind i sverige. Vad än diverse aktivisterna säger och hoppas.

Kan de möjligen vara så att de så förhatliga partistrateger som sagt valet 2010 vinns i mitten har rätt?

Det ska förstås bli intressant att se om alla de bloggar och opinionsbildare som ropat på Mona Salins avgång som ett sänke för en valseger 2010 kommer att ropa på Ohlys avgång nu?  Fast dessa ska visst bara vara äldre vita män om man ska tro s-kvinnornas NALIN PEKGUL, Gudrun Schyman och hemliga partiopinionsmätningar om man ska tro Aftonbladet och TT.


Männen överger Mona Sahlin. Det är förklaringen till att socialdemokraterna backar i opinionsmätningarna.Störst är tappet i gruppen män över 65 år, där stödet för s rasar med tio procentenheter.Moderaterna är nu största parti både i Stockholm och Malmö.


Det framgår av den hemliga opinionsmätning, som partierna köper av Sifo och som TT tagit del av.


Underlaget är större och därför går det att se hur opinionen förändras
inom olika grupper och delar av landet. Den senaste för
oktober-november bygger på nästan 5 000 intervjuer.

Sahlin överges – av män över 65

För att bidra till de hemmasnickrade teorierna hade jag sagt att det finns en stor grupp konservativa vänsterväljare, både män och kvinnor, som aldrig accepterat tanken att världen förändrats och vänstern i stort behöver förnyas. För dem var 68 och 70-talets vänstervåg höjdpunkten. Och att Mona Sahlin kommit att bli symbolen för en förnyelsen som går emot hela deras världsbild.

Hur lite opinionsmätningar betyder i längden och viss komik hittar man i uttalanden från förra månadens opinionsmättning nedan från expressen. I mycket tror jag det handlar om vad folk sett och läst  som media spinner vidare på.

Vilket ju gör mediahanteringen än viktigare för partier. Där har socialdemokraterna hittills varit urusla och presenterat självmål efter självmål. Det går inte bara att vara bäst i klassen och hoppas att media ska gilla en för det.

Kraftigt ras för s i opinionsmätning – Nyheter – Expressen.se
Väljarstödet för socialdemokraterna rasar kraftigt, enligt Synovates mätning som har gjorts på uppdrag av DN.
Partiet
får 39,5 procent i undersökningen, jämfört med 45,7 procent i
september. Det innebär att motsvarande 340 000 väljare har flytt
partiet – på en månad.
Nedgången kommer efter Mona Sahlins olika besked om kommande regeringsalternativ. Raset är statistiskt säkerställt, skriver DN.

V får vågmästarroll


Det här är den mest dramatiska omsvängning jag sett på en enda månad
under 15 års arbete med opinionsmätningar, säger Nicklas Källebring på
Synovate, till tidningen.
De nya siffrorna innebär att
vänsterpartiet – om det vore val i dag – skulle få en vågmästarroll.
Utan Lars Ohly skulle Mona Sahlin inte kunna bilda regering.

Bloggat:
Arbetarpartiernas arbetsdelning
, Rörlig opinion och nygamla moderater, Schyman försvarar… vissa

Vänstern stor förlorare i oppositionens gräl

Socialdemokraterna drabbades av ett historiskt tapp på drygt sex procentenheter förra månaden, men nedgången har inte fortsatt i november. I den nya mätningen får partiet 42,3 procent, jämfört med 39,5 i oktober. Uppgången är dock inte statistiskt säkerställd.

Omsvängningarna i väljaropinionen den senaste månaden har framför allt skett mellan oppositionspartierna.

Vänsterpartiet som förra månaden fick ökat väljarstöd när partiet stängdes ute från en framtida rödgrön koalitionsregering drabbas nu av ett nästan lika kraftigt ras efter de senaste förhandlingsturerna mellan s, mp och v. Vänsterpartiet får 5,3 procent i mätningen, mot 7,4 i oktober, en statistiskt säker nedgång.

Miljöpartiet får också minussiffror men endast från 7,3 till 6,5 procent.

Avståndet mellan de politiska blocken ligger i stort sett kvar på samma nivå som i oktober. Oppositionspartierna har ett övertag över regeringsalliansen med 54,1-40,8, jämfört med 54,2-42,3 i oktober.


Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik, Socialdemokraterna och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Vänsterpartiet förloraren i november opinionsmätningen

  1. Pingback: Stockholmsvänstern » Det går upp, och det går ner - mot tvåpartisystem allt mer och mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *