Assar Lindbeck kritiserar Anders Borg

Är inte själva grunden i den moderata arbetslinjen och den ekonomiska politik som Anders Borg dragit upp planerna för att skattesänkningar skapar jobb? Och förstås överskott i statsfinanserna.

Vad Assar Lindbeck säger är det samma som sagt från både oppositionen, näringslivet och fack. Skillnaden är att det klart sägs att det ska ge sysselsättningseffekter och att dessa ska vara nu förmodar jag. Inte infrastruktursatsningar som ger jobb om 2-3 år som i regeringens superbudget lagd före krisen som ju döptes till den mest expansiva i Europa då. Där förutom infrastruktursatsningar det var just riktade skattesänkningar som skulle användas. Om du har arbete.

Bakläxa för Borg

- Kreditmarknaderna måste utan dröjsmål komma i gång. Det behövs stora räntesänkningar från Riksbanken, men därutöver bör regeringen ge en generell garanti för bankernas verksamhet. Då kommer man ur den låsta situationen med garantiprogrammet där inget händer när bankerna inte vill gå med.

Detta skulle göras genast för att underlätta bankernas upplåning och göra det enklare för dem att söka nytt riskkapital, anser Assar Lindbeck. Men syftet skulle också vara att minska allmänhetens misstro. Hushåll och företag ska känna att de vågar ta beslut om konsumtion och investeringar, i stället för att samla på sig pengar som inte används.

- Men det här räcker inte för att hålla i gång ekonomin. Regeringen bör dessutom vara beredd att använda finanspolitiken, alltså att öka statens utgifter och sänka skatter. Under nästa år ser det ut att behövas insatser på 50-60 miljarder kronor, utöver regeringens budget. I nuvarande läge ska man inte vara rädd för offentliga underskott, framhåller Assar Lindbeck.

Pengarna måste användas så att man når största möjliga sysselsättningseffekt, tillägger han. Därför bör man skjuta till mer pengar hos kommuner och landsting, som då kan påskynda utbyggnaden av personalintensiva verksamheter som skola, äldreomsorg och sjukvård. Praktikjobb för ungdomar, liksom underhåll av bostäder och infrastruktur, är också verkningsfulla insatser. Skattesänkningar ger där-emot inte samma utbyte, räknat i antal jobb.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *