Det politiskt havererade centralasien, pakistan och aghanistan

Såg denna recension i GP av en bok som jag hade rekommenderat för den som vill sätta sig in i en annan verklighetsbild än den som vanligtvis presenteras i västmedia. Inklusive svensk media som är osvikligt dåligt att rapportera från ett krig Sverige deltar i med soldater. Och investerat nästan en miljard till.

En och annan svensk kanske då förstår att talet om att bekämpa AQ eller talibanerna ar varit mestadels tom retorik i många år mot en bakgrund av en verklig kamp över kontrollen i central och syd-ost asien. mellan USA, EU, Pakistan, Indien, Kina och förstås Iran. 

Ahmed Rashid: Vägen mot kaos – Kultur – Göteborgs-Posten

Nyligen kom i imponerande snabb översättning av Charlotte Hjukström hans Vägen mot kaos – en tjock pocketlunta på 579 sidor – med undertiteln USA:s politiska haveri i Afghanistan, Pakistan och Centralasien. Det är en ytterst kunskapsrik, faktaspäckad, skrämmande och beklämmande bok. USA:s skiftande regimer har genom historien haft en osviklig förmåga att satsa på fel makthavare, på diktatorer i olika delar av världen. George W Bush är inget undantag.

Bushadministrationens strategier har medfört att krisen i Sydasien och i Centralasien är långt värre nu än före 11 september. Många trodde nog att invasionen av Afghanistan skulle skapa stabilitet och leda till ett varaktigt intresse för hela denna fattiga, underutvecklade, söndertrasade region. Sju år efteråt vet vi att det mesta bara har blivit värre, ty snabbt vände USA-regimen Afghanistan ryggen och invaderade ett annat muslimskt land, Irak.

Hotet från al-Qaida och dess filialer sträcker sig nu över nya delar av Afrika, Asien och Europa, menar Rashid, som är stenhård i sin kritik av alla, främst USA och Pakistan, men också av EU:s mer passiva hållning. Bushregimen har stöttat diktatorer i Centralasien för att få tillgång till flygfält och för att CIA skulle kunna skicka fångar till deras fängelser. Behovet av olja och kontroll över strategiska områden har kamouflerats av vackert tal om demokrati och fattigdomsbekämpning.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *