Moderatledd allians utan färdriktning

Den enkla sanningen är väl att alliansledarna vet inte vad de ska göra. Hade allt gått enligt planerna skulle Sverige nu gasat fram i en högkonjunktur där arbetslösheten var glömd. I alla fall av den svenska medelklass som betyder något i kampen om rösterna. Där medelklassen hade gått om budgetgodis att se fram emot insamlade i ladorna av Anders Borg från besparingar på sjuka och arbetslösa, ni vet de där arbetsskygga parasiterna som hellre lever på biodrag än att arbeta. Det är ju arbetslinjen i korthet.

Problemet för alliansens intellektuella arkitekt Anders Borg är att han bara lärt sig ekonomi från läroböckerna och från vad som de senaste 30-åren varit trendigt bland ekonomer. Klart är att alliansen inte har någon politik för 100-130000 fler arbetslösa fram till 2010. Eller vad de kommer att innebära för statsfinanserna. 20 extra arbetsförmedlare att dela med andra städer för Göteborg slår inte långt.

Vad den moderatledda alliansen nu ser ut att ha och hantera är den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet och i vissa delar en marknadskollaps.

Problemet för Sverige med att gå in i Volvo är om det finns förutsättningar att rädda en svensk fordonsindustri. Men troligen är det bara staten som kan göra det och har resurser för att övervintra den svenska industriella basen i några år framåt.

Fordonsindustrin är den ekonomiska och industriella motorn i Sveriges export. Något man inte verkar inse riktigt i Stockholm ännu. Några bilföretag kommer troligen att försvinna från den globala marknaden. för Sveriges skulle hoppas jag det inte blir Volvo och Saab.

Det är bara alliansen och oppositionens politiker som kan rädda fordonsindustrin kvar i Sverige. Om de vill eller klara att agera.

Mer i media:
Tryckt stämning på morgonskiftet, GM: ”Vi ska försöka sälja Saab”, ”Olofsson kan få begrava Volvo”, General Motors vill ha miljardlån – behåller inte Saab,

Bloggat:

Vadå kris? | Ekonomi | Ledare | Aftonbladet

Ford har redan annonserat ut Volvo. I Aktuellt får näringsminister Maud Olofsson frågan om staten kan tänka sig att gå in som ägare. Hon svarar att om bilföretag som GM och Ford inte får sina affärer att gå ihop, skulle staten inte vara bättre som bilproducent och försäljare.

”Vi pratar om dina och mina pengar, och alla andras pengar, och dem ska inte vi slarva med”, säger Olofsson.

I Ekot upprepar hon budskapet:

”Vi ska vara väldigt försiktiga med skattebetalarnas pengar.”
Stärker inte företagens position

Att staten skulle köpa bilföretag för att behålla dem är orealistiskt. Att staten under en orolig övergångsperiod går in som tillfällig ägare, för att mildra krisen, är mer rimligt. Att näringsministern tar alla tillfällen att tala om vilken dålig affär det vore, stärker knappast Saabs eller Volvos position på marknaden.

Vad ska potentiella köpare tänka, när Olofsson beskriver investeringar i Saab och Volvo som pengaslarv?

Alliansregeringen lider akut brist på krismedvetenhet. Den globala ekonomiska krisen saknar motstycke. Regeringar världen över använder sin politiska makt till att mildra den, rädda jobb och välfärd. EU håller toppmöten. Barack Obama lovar ett enormt stimulanspaket för ekonomin när han tillträder den 20 januari.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Ekonomi, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *