Lokalpolitik eller nationell industripolitik

Jag ser att Lotta Gröning sympatisk som alltid menar att 130000 arbetstillfällen inom bilindustrin är en lokalpolitiskt problem? Och något som Göteborg får fixa själva. En åsikt som verkar vara vanlig utanför väst-sverige och vad som återstår av industriell tillverkning. Och visst, i Stockholm ägnar man ju sig åt att förädla tjänster via skrivbordet och i norrland är det väl jakt och fiske folk lever på nu?

Frågan som borde ställas är om Sverige ska ha en nationell industri och industripolitik med tillverking i Sverige. I så fall kanske det kan vara värt att bevara en bilindustri här även om det skulle innebära ett förstatligande.

Vad som är i Sveriges intresse och realistiska pragmatiska överväganden borde vara det man utgår från.

Sen kan ju undra om det övriga EU och den industrialiserade delen av världen kan subventinonera sina ’nationella’ industrier det är omöjligt för Sverige.

Alltid ska nån annan lösa problemen | Lotta Gröning | Debatt | Aftonbladet

Skulle Göteborg förlora bilindustrin är det givetvis ett hårt slag mot staden. Jag förstår människors oro och rädsla. Jag förstår politikernas kamp för att bilföretagen ska överleva. Jag förstår till och med att Göran Johansson hoppas på att regeringen och staten ska ta över ägandet en tid. Lokalpolitikernas dilemma vid stora omstruktureringar och kriser är att de hamnar i kläm mellan en brutal verklighet och det folkliga kravet på konkreta åtgärder. Det naturliga för en politiker i den här situationen är att kräva att någon annan ska fixa problemet.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Arbetsmarknad, Ekonomi, Politik, Samhälle och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *