Luddigare IPRED från moderaterna ännu sämre

Det verkar som moderaterna nu kompromissat sig fram till en IPRED lag som om möjligt är ännu sämre. Möjligen har politikerna inte fattat hur fildelning idag fungerar men alla som använder sig av den s.k torrent tekniken från sökmotorer likt Pirate Bay stöder för att ladda ner filer från andra användare delar också med automatik ut filer till andra. Men tydligen ska den nya lagen göra skillnad på upp och nedladdning?

Vad är skadan och hur ska den bedömas? Innebär en kopierad fill med automatik förlorade försäljning. Det tycks vara argumentet från mediabolagen och de artister och skådespelare de skickat fram som reklampelare.

Sen ska alliansregeringen i efterhand utreda om media bolagen använt lagen på rätt sätt?? Jag antar att vi då inte kommer att få se fall som den amerikanska mormor som stämdes av ett skivbolag för att hon skulle ha laddat ner gangster rapp klockan tre på natten. Den amerikanska mormodern kunde ju kopplas till ett ip nummer som använts och fick förstås med automatik ett hotbrev där hon om hon inte betalade hotades med att dras inför domstol. I USA betalar de flesta hellre än att dras inför domstol och riskera att ruineras. 

Alla dessa åtgärder som mediabolagens lobbyister drev igenom i USA för flera år sedan har förstås inte påverkat fildelningen nämvärt. 

Mer i Media:
Ipred är bara början, Muf sparkar bakut mot egna partiet, M alltjämt oense om fildelningslag, Här är den nya IPRED-lagen, Moderaterna ense efter krismöte, Ipred-lagen Åland: 51 000 i böter för fruns nedladdning, Kritiker: IPRED-lagen farligare än FRA-lagen, Småskalig fildelning inte i lagen

Bloggat:

Så blir Ipred-lagen | Inrikes | SvD

Precis som SvD i dagens tidning kunde avslöja finns det dock en del kompromisser i förslaget. Regeringen gör nu skillnad på uppladdning och nedladdning – personer som laddar ner enstaka filer ska inte kunna straffas.

”Är det däremot endast fråga om nedladdning av några få verk kommer avvägningen i normalfallet att leda till att integritetsintresset överväger och att uppgifterna alltså inte ska lämnas ut”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen skriver också att domstolen ska pröva om ett utlämnade av uppgifterna står i proportion till den enskildes integritet. I propositionen finns en skrivning om att fildelningen ska ha orsakat skada.

Dessutom tänker regeringen omedelbart börja utvärdera lagen när den börjar gälla nästa år. ”Utvärderingen ska bland annat omfatta en uppföljning av om bestämmelserna i första hand används för att vidta åtgärder mot intrång som sker i stor skala”

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet, Media och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *