Varför i införa en IPRED lag som inte fungerar i andra länder

Man kan undra om alliansregeringen gjort någon utvärdering av effektiviteten i en lag som inte fungerat i andra länder? I Finland precis om i USA har enskilda drabbats men fildelning som fenomen fortsätter som vanligt. Det är en röd gubbe lag med godtycke inbyggt som nu införs. Och notera att de ’kriminella’ är ungdomar i den finska undersökningen, inte några ligor som lever på storskalig distribution av piratkopierat material.

Förövrigt, fildelningen sker utan vinstmotiv i 99.9% av fallen vilket jag antar de flesta vet? Det är i princip samma sak om du lånar en CD till en kompis så han kan få musiken.

Ipred stoppar inte fildelning i Finland | Inrikes | SvD

Finland införde EU-direktivet Ipred redan 2006 och sedan dess kan upphovsrättsinnehavare vända sig till domstol för att få ut uppgifter om vem som står bakom en viss ip-adress.

Möjligheten har använts redan sedan starten, uppger den finska antipiratbyrån TTVK.

”Upphovsrättsinnehavaren har bevisbördan, men än så länge har domstolarna i varje fall accepterat våra bevis och tvingat internetoperatörer att ge oss information”, skriver organisationen i ett mejl till SvD.se.

Men trots Ipred visar undersökningar att den olagliga fildelningen fortfarande är utbredd i Finland. En rapport från Rättspolitiska Forskningsinstitutet, en finsk motsvarighet till Brå i Sverige, visar att 69 procent av alla 15-åringar i landet fortfarande fildelar upphovsrättsskyddat material.

Av de 69 procent svarar 29 procent att de laddar upp och ner filmer och musik varje dag.

– Det är höga siffror, säger Venla Salmi, forskare på institutet, till SvD.se.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Data och Internet, Media och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *