Räntesänkning för medelklassenSEB sänker sin rörliga ränta med exakt lika mycket som Riksbankens sänkning. På ett miljonlån innebär det en lättnad på nästan 1.500 kronor i månaden, eller cirka 1.000 kronor per månad efter skattavdrag.


Jag antar att det finns många
miljoner svenskar med bolån på miljoner? Men jag undrar om ens en fortsatt kontinuerligt låg ränta kommer att hjälpa upp konsumtionen. Om nu bankerna fortsätter med sänkta räntor. Även om det också tillkommer skattesänkningar för de med arbete tack vare den moderatledda alliansregeringen undrar jag om inte medelklassen kommer att lägga pengarna på hög. Och hur det ser ut för de företag som vill låna till investeringar? Eller de som vill starta nytt.

Jag tror folk är inte dummare än att de begriper
det ekonomiska läget i omvärlden och konsekvenserna om de skulle bli arbetslösa, likt de volvoanställda med medelinkomster som får en halverad a-kassa.

Något jag misstänker skulle få större effekt än ränktesänkningar är åtgärder riktade till de med ännu mindre marginaler som har direkta behov att att konsumera. Men det kräver en annan finanspolitk från regeringen och inte lagt budget ligger.

Varför till exempel inte genomföra en skattesänkning för de pensionärer, arbetslösa och med sjukersättning som idag betalar högre skatt än arbetande svenskarna? Även om de nu var en del i den borgerliga arbetslinjen att dessa skulle göra detta. Och varför inte se till att hyrorna sänks för de som nu inte råkar äga sin bostad. Det dyraste boendet i sverige är ju hyresrätt medan om du äger din bostad så får du skattesubventioner.

Fast det kräver ju att Anders Borg gör mer än att skälla på bankerna och EU för passivitet.

Sen är det en annan sak att den svenska riksbanken fortsätter sin stolta tradition sedan den blev självständig av att alltid ha fel. Om nu någon kommer ihåg 90-talets 500% ränta och den senare jakten på inflationen som inte fanns? Det var ju riksbanken som för ett par månader sedan genomförde en räntehöjning för att kyla ner en överhettad ekonomi.

Mer i media:
SvD:s Leif Petersen: Nu är inte normala tider. Det blev en historiskt aggressiv sänkning., Borg kräver att bankerna sänker boräntor. ”Det finns ingen ursäkt att inte göra det.”, Riksbanken rekordsänker räntan – Ekonomi”Sänkningen ska ge en positiv chockeffekt”

Bloggat:

Sänkta räntan måste bli en väckarklocka | Svensk politik | Ledare | Aftonbladet

Departementet sover

Riksbankens beslut – ekonomer kallar det aggressivt –sätter också ljuset på den passivitet som härskar i rege­ringskvarteren. Under de månader som gått sedan Anders Borg presenterade nästa års budget har den svenska räntan fallit från 4,75 procent till dagens 2 procent. Kris­paket har diskuterats och antagits i Washington, Peking och Bryssel. På det svenska finans-
departementet härskar dock friden. Efter ansträngningarna med att skapa bankpaketet tycks kraften vara uttömd.

Gårdagens dramatiska räntebesked borde fungera som en väckarklocka. Nu behövs ­också ­finanspolitiska stimulanser, Fredrik Reinfeldt.

Fart på investeringarna

Avsikten med Riksbankens beslut, samordnat med den europeiska centralbanken och Bank of England, är att ge ekonomin en knuff framåt. Billigare bostadslån ska få hushållen att konsumera och när företagens lånekostnader sjunker ska investeringarna ta fart.

Det förutsätter att bankerna låter den historiska räntesänkningen slå igenom. Resultatet får inte bli att bank­direktörerna ännu en gång höjer ­sina marginaler på låntagarnas ­bekostnad.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Diverse och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *