7 September 2008 dagen alliansen vann valet 2010?

Jag undrar om socialdemokraterna förlorade valet idag? Två år är en evighet i politiken men jag kan inte se annat än en koalitionen inkluderande vänsterpartiet innebär två långa år av problem. Vänsterpartisamarbetet var ännu mindre förberett än vad MP samarbetet var. Även om det nu skönmålas från diverse håll där det finns det klara tendenser till vad amerikanarna kallar ’lipstick on a pig’.  Det var ingen gemensam koalition som presenterades. Bara skalet till en.

Var förövrigt partidistrikt, lokala ombudsmän och fackföreningar inom socialdemokraterna ninformerade om den nya koalitionen som de var om MP samarbetet? För visst fanns det en grund till en gemensam samsyn med v?


Observanta kunde också notera att vänsterpartiet är redo att acceptera ett budgettak men ingen hade något mer konkret att säga om innehållet i en gemensam politik. Hur detta tak ska utformas ska bli en uppgift att kompromissa sig fram till senare. Vilket knappast innebär att man är överens om utgifterna eller prioriteringarna.

S, v och mp vill skapa gemensam regeringsplattform | Nyheter | Aftonbladet
Vi accepterar budgetreglerna, men partiet ändrar självklart inte uppfattning. Hur utgiftstaken sedan ska utformas blir en uppgift för en kommande regering. Kompromissen har varit nödvändig för att nå det överordnade målet om att ena oppositionen.

En opposition som inte kan enas är knappast bättre än 4 separata partier.

Kommer den nya regeringskoalitionen ha en gemensam syn på utrikes och säkerhetspolitiken, EU, skatter och offentlig sektor, företagande eller andra frågor där synen hittils avvikit mellan partierna? Ingen vet för de arbetsgrupper som ska ta fram ett gemensamt underlag finns inte ens.

Kommer vänsterpartiet acceptera de socialdemokratiska rådslags förslagen för skola, välfärd, företagande med mera? Eller är rådslagen överspelade? De partigrupper som nu ska arbeta fram en gemensam plattform ser i mycket ut som de socialdemokratiska rådslagsgrupperna. Är det rådslagsgrupperna och kongressen 2009 som blir den konkreta politiken eller de gemensamma partigrupperna? Vilket politik kommer att gälla?  Vad kommer att stå i de separata valmanifesten och hur kommer detta att skilja sig mot den gemensamma politiken?

Jag ser framför mig Fredrik Reinfeldt i oändlighet upprepa frågan vilken politik som gäller.

Vad kommer vänsterpartiet få ansvar för i den nya regeringen. Lars Ohly som finansminister, även om det knappast är realistiskt, kommer säkert att upprepas i det oändliga från media och allianspolitiker.

Räkna med att om inte annat kommer dessa frågor konstant drivas från media och det minsta avvikelse i åikter slås upp stort. Under de närmaste två åren.

Sen undrar jag hur det ska gå med samarbetet ute i distrikten, där för att göra en Göteborgs reflektion  vänsterpartiet lämnat ett kommunalt samarbete över en 25örig skattsänkning. Här finns knappat någon större sympati mellan nuvarande v och s ledningen lokalt.

2010 kommer att ge svaret om alla
de som krävde att vänsterpartiet måste vara med hade rätt. Det kanske blir en stor rödgrön koalition som ändrar Sverige för alltid ridande fram på en vänstervåg till 2010. Eller fyra år mer med Reinfeldt och SD som stödparti i riksdagen för alliansen. Om inte annat jublade alliansföreträdarna idag. Alliansens överlevnad hänger ju på att blockpolitiken består i ett klart vänster och höger alternativ.

Mer i Media:
Aftonbladet, DN,
S, mp och v vill bilda koalition, Göran Hägglund: Bra för väljarna, ”Sakpolitiskt är v en stor förlorare”, Så ska de vinna över alliansen, ”Jag kan inte förstå hur de ska lyckas”, Jan Björklund: Lars Ohly blir alliansens bästa valarbetare,
Jobbkrisen fick oss att gå ihop om regeringssamarbete,

Bloggat:
Sahlin byter sin huvudvärk mot Alla Migräners Moder (Ledarredaktionens blogg), Grattis vänstern,
Islossning för alternativet till alliansregeringen, ibland är det svårt med ord, Koalitionsfrisyr., Warszawapakten har sett dagens ljus, Det kalla kriget är (faktiskt) över, Sköna söndag, Trippel hos oppositionen – ett glädjande besked och segervittring, En glad mar(s)ch mot stupet nu, kamrater!, Nu har vi två värdelösa alternativ att välja mellan, Lika bra med treenigheten, hellre rödgrön mångfald än borgerlig enfald, Ett starkt regeringsalternativ har bildats – s mp och v visar en gemensam väg, En röst…, Politik, Nu finns det bara två stora partier i Sverige att rösta på i nästa val. Uselt [Hiro], Adjöss, Lars Ohly!, Nu har Mona bränt ytterligare ett antal broar, Ohly säger nej och Mona säger ja, Rödgrön koalition, Äntligen!, Samarbete med förhinder, Vänstern får vara med i politikerleken igen, Ett rödgrönt samarbete för framtiden!,
En bra söndag trots tvättstuga och huvudvärk, Lasse behövs!

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *