Obama ingen duva – Utvidgning av Afghanistankriget nästa

Det har alltid roat mig att Obama i svensk media presenterades som något vänster. När det gäller säkerhetspolitiken är Obama snarare en återgång den traditionella amerikanska utrikespolitik om gällde från andra världskriget i stort fram till GW Bush. Obama har mer gemensamt med realister som Colin Powell och George Bush den äldre än de anti-krigsmotståndare som röstade på honom. Hans motstånd mot irakkriget hade mer att göra med att han ansåg det dumt och icke-rationellt än moraliskt fel. Precis som Colin Powell och övriga inom realisterna i den amerikanska utrikespolitiken.Som NYtimes rapporterar kommer USA förstärka
sina trupper i Afghanistan med de som dras tillbaka från Irak. Och USA kommer även att placera delar av dessa trupper utanför Kabul för att säkra huvudstaden. USA kommer att förstärka med mer än 20000 soldater och förstås som SVD skriver även öka trycket på NATO medlemmarna inklusive sverige att delta med mer soldater. Till detta kommer den redan existerande styrkan på minst 62.0000 amerikanska och NATO soldater.

Något som jag tyckte var intressant är planeringen för den Afghanska armen. Är 4 eller 5 år tidsramen som Väst-länderna räknar med att finnas kvar i Afghanistan tro? Det är ju till den Afghanska armen säkerheten i landet ska överlämnas? Sedan är det ju värt att notera att USA behöver stationerna styrkor i närheten av huvudstaden för så långt har talibanernas infliltration nått. 

The United States and NATO forces are hoping to expand the Afghan Army to 134,000 from nearly 70,000 over the next four or five years.

Obama kräver fler insatser av Europa | Utrikes | SvD

– Det gryr för ett nytt amerikanskt ledarskap. Till de av er som vill riva ner världen – vi kommer att besegra er. Till de av som söker fred och säkerhet – vi kommer att stödja er.

Nu ska hans ord omsättas i handling – men utgångsläget är dåligt. Inte ens inom försvarsalliansen Nato som är USA:s främsta redskap i Europa, står Amerikas politik högt i kurs.

”Folket i Amerika – och världen över – längtar efter ett slut på Bush-eran som står för fel krig (eller åtminstone krig som gått fel), hybris och ett allmänt förfall av USA:s ekonomiska makt, politiska inflytande och moraliska ställning”, slår dr Patrick Keller vid Natos Defense College i Rom fast.

Längtan efter Obamas utlovade ”change” har fått Västeuropas huvudstäder att kasta sig på telefonerna till hans stab. I Bryssel finns Natohögkvarteret där USA:s mission leds av karriärdiplomaten Kurt Volker:

– Vi har en stor entusiasm i Europa för förändringen i USA. Men det är också en chans för Europa att se på sig själv. Framför allt innebär det en möjlighet att börja om från början, säger ambassadör Kurt Volker till SvD.

Obama-kampanjen hade ett mjukare tonläge gentemot allierade, partners och Ryssland än president Bush. Vad valet av Hillary Clinton som utrikesminister innebär är ännu oklart. Men Obama själv gjorde i sitt stora utrikestal i Berlin den 24 juli klart att Europa inte kan vara fripassagerare i en globaliserad värld.

Om Claes

A blogger and general internet nerd from Sweden. I write about politics, internet, technology, the world around me and whatever else interest me. I write mostly in swedish but some english.
Det här inlägget postades i Internationellt, Säkerhetspolitik och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *